Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2018, 17:47
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

7. ročník Visegrad Film Forum bude plný filmových chuťoviek, renomovaných hostí a dobrej zábavy

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Chystáte sa na Visegrad Film Forum 2018 aj vy? Pozrite si, čo vás na nadchádzajúcom ročníku čaká.

V utorok 17. apríla započne na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave 7. ročník Visegrad Film Fóra. Medzinárodné podujatie ponúka široké spektrum filmovej zábavy, vrátane prednášok a premietaní s diskusiou šiestich renomovaných hostí. Okrem toho sa ale môžete tešiť aj na večernú zábavu, o ktorú sa postarajú interpreti z niekoľkých druhov hudobných odvetví.

Ak sa radíte medzi fanúšikov európskej klasiky, v programe si na vás cerí zuby hneď otvárací film podujatia – Tri farby: Modrá (1993), kde si hlavnú rolu zahrala francúzka Juliete Binoche. Snímku osobne uvedenie kameraman Slawomir Idziak. Svoje skúsenosti divákom odprezentuje aj po premietaní známeho futuristického klenotu Gattaca s hereckým ansámblom na čele s Umou Thurman, Ethanom Hawkeom a Judeom Lawom.

7. ročník Visegrad Film Forum bude plný filmových chuťoviek, renomovaných hostí a dobrej zábavy
Zdroj: Columbia Pictures

Nominant na Oscara za vojnovú snímku Čierny jastrab zostrelený, Slawomir Idziak, pracoval mimo iného aj na Skúške života (2000), Kráľovi Artušovi (2004) či na piatej časti Harryho Pottera s názvom Fénixov rád (2007).

Visegrad Film Forum si posvieti aj na žáner sci-fi. Zážitok z premietania apokalyptického filmu 12 opíc (1995) od režiséra Terryho Gilliamama zvýrazní rozprávanie jeho spolupracovníka – britského strihača Micka Audsleyho. Audsley pracoval aj na známych snímkach, ako Interview s upírom (1994), Harry Potter a ohnivá čaša (2005) či na novej Vražde v Orient exprese (2017).

Pri napísaní pojmu veľkofilm 21. storočia nás medzi prvými napadnú hneď viaceré filmy od ospevovaného Christophera Nolana. O spolupráci s ním vám viac prezradí islandský art director (výtvarný riaditeľ) a architekt Eggert Ketilsson.

Do jeho portfólia môžeme počítať napríklad Dunkirk (2017), Interstellar (2014), Star Wars: The Force Awakens (2015), Rogue One: A Star Wars Story (2016) a mnohé ďalšie.

 

7. ročník Visegrad Film Forum bude plný filmových chuťoviek, renomovaných hostí a dobrej zábavy
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Pozadu však nezostane ani domáca a susedná tvorba. Za kinematografiu strednej Európy vystúpi poľský producent Marcel Lozinski a skladateľ Antoni Komasa-Łazarkiewicz. Ten úzko spolupracoval s úspešnou režisérkou Agnieszkou Holland na Oscara nominovanom V temnote (2011) či na adaptácii Jánošík - Pravdivá história (2009).

Svoju temnú noir melodrámu odpremiérovanú na prestížnom festivale v Toronte príde reprezentovať debutujúca režisérka Joan Chemla. V jej novinke If You Saw His Heart (2017) si zahrala mexická filmová hviezda Gael García Bernal.

Visegrad Film Forum spája. A to konkrétne našich a zahraničných budúcich filmárov. Diela študentov budú prezentované netradične po dvojiciach.

Česká FAMU Praha a slovinská UL AGRFT Ľubľana, maďarská SZFE Budapešť a fínska OAMK Oulu, poľská WRiT Katowice a lotyšská LMTA Vilnius a v neposlednom rade slovenskí študenti FTF VŠMU Bratislava a filmovej školy z Bosny a Hercegoviny ASU Sarajevo.


Okrem kinematografického bádania sa ale budeme môcť uvolniť aj v rámci večerného spoločenského života. Čaká na vás totiž zábava v štýle retro rock' n' rollu, elektronickej hudby či dokonca v rytme argentínskej kapely Colectivo Panamera.


Visegrad Film Forum bude trvať od 17. do 21. apríla. Viac informácií nájdete na tejto webovej stránke.

Domov
Zdieľať
Diskusia