Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2019, 10:45
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Poverčiví budú mať sviatok. Piatok trinásteho sa tentokrát spojí so splnom Mesiaca

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Udalosť nastáva len raz za niekoľko rokov.

Piatok trinásteho je často považovaný za ideálnu výhovorku pre zlé známky, smolu a všetky zakopnutia, podľa povier totiž číslo 13 nosí neštastie a jeho spojenie s posledným pracovným dňom v týždni je už úplná katastrofa. 

Pravda to zrejme nebude, no táto povera je taká silná, že trinásty rad väčšinou nenájdeš v žiadnom lietadla, štartové číslo s trinástkou sa vynecháva v mnohých športoch a cyklisti si ho s plnou vážnosťou pripínajú naopak. 

V USA bude navyše najbližší piatok 13. septembra spojený aj so splnom mesiaca, čo je ďalšia astronomická udalosť, ako informuje web CNET.

Odporúčané
„Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety „Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety 10. septembra 2019, 14:36

V Európe sa technicky ozajstného splnu dočkáš až o deň neskôr, no na oblohe zrejme tento malý rozdiel ani nerozoznáš., takmer celý sa totiž Mesiac ukazuje až počas troch po sebe idúcich nocí. 

Poverčiví budú mať sviatok. Piatok trinásteho sa tentokrát spojí so splnom Mesiaca
Zdroj: Pixabay.com

Posledný piatok trinásteho skombinovaný so splnom zažili Američania 13. októbra 2000 a na ďalší si budú musieť počkať až do roku 2049, ide teda o pomerne zriedkavý stret dvoch udalostí. 

Fotografi sa zas z Mesiaca naposledy poriadne tešili v zime, kedy sociálne siete zaplavil hashtag #supermoon

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Craig Elson (@craigelsonphotography),

Takto astronómovia označujú večer, kedy je Mesiac v splne, no zároveň okolo Zeme obieha v najkratšej vzdialenosti k jej povrchu. Jeho obežná dráha je totiž elipsovitá, takže sa niekedy nachádza bližšie a inokedy ďalej.

Domov
Zdieľať
Diskusia