Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2019, 7:11
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Mužovi po kokaíne odumrela časť mozgu. Lekári na výstrahu zverejnili skeny

ZAUJÍMAVOSTI KOKAÍN
Uložiť Uložené

Doktori zverejnili fotky mozgu po možnom vedľajšom účinku.

Doktori z Hospital of Mata sa rozhodli zverejniť niekoľko skenov mozgu 45-ročného muža, ktorý je dlhodobým užívateľom kokaínu, aby rozšírili povedomie o nebezpečenstvách populárnej drogy.

Pacient, od ktorého skeny pochádzajú, si na vlastnej koži vyskúšal jeden z možných vedľajších účinkov bieleho prášku a musel sa liečiť z kokaínom vytvorenej leukoencefalopatie. Laicky povedané, v takom prípade veľké množstvá drogy poškodia bielu hmotu, čo sa stalo aj anonymnému pacientovi.

Muža do nemocnice doviezli jeho príbuzní, pretože sa správal mimoriadne zmätene a dezorientovane. Pri leukoencefalopatii je úplne zotavenie veľmi zriedkavé, no tentokrát sa lekárom podarilo pacienta zachrániť – v mnohých prípadoch končí leukoencefalopatia dokonca až smrťou.

Na nasledujúcich záberoch vidno poškodené časti mozgu a aj keď je podobný vedľajší účinok zriedkavý, drogám sa aj napriek tomu určite vyhýbaj. 

Takto môže vyzerať mozog po dlhodobom užívaní kokaínu
Takto môže vyzerať mozog po dlhodobom užívaní kokaínu Zdroj: BMJ
Domov
Zdieľať
Diskusia