Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júla 2019, 11:11
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vystrašené tulene sa hádžu z útesov, aby utiekli pred dotieravými turistami. Kvôli ľuďom riskujú zranenia či smrť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Tulene sa chcú zachrániť, čím sa vedia zraniť či zabiť.

Tulene v Spojenom kráľovstve zažívajú ťažké časy. Odborníci varujú, že pomaly strácajú svoje prirodzené životné prostredie, na čo vplývajú ľudské aktivity ako rybolov, ale aj klimatické zmeny. Ľudia tuleňom nepomáhajú ani tým, že sa k nim snažia priblížiť a kŕmiť ich. Vystrašené zvieratá sa ľudí boja a nevedia, čo si majú myslieť vo chvíli, keď sa k nim blížia zvedavé deti či psy vypustené z vôdzky.


Aj preto vznikla správa Do not disturb! The growing threat to our seals, o ktorú sa postarali aktivisti z organizácií Seal Protection Action Group a Cornwall Seal Group Research Trust. V posledných mesiacoch skupiny monitorovali populácie tuleňov po Spojenom kráľovstve a zachytili množstvo situácií, ktoré skončili vážnymi zraneniami týchto zvierat.


V jednom momente čelili tulene rozbehnutým deťom, inokedy zase dronu lietajúcemu nad nimi, ktorý ich prinútil urýchlene vojsť späť do mora. Najsmutnejšie zábery však pochádzajú zo situácií, keď vystrašené tulene nemajú inú možnosť, ako sa zhodiť z útesu a riskovať zranenie len preto, aby sa náhodou nestali trofejou turistov.

Domov
Zdieľať
Diskusia