Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2019, 19:09
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Organizácia XFN dlží peniaze Rytmusovi, fanúšikom aj Vémolovi. Promotér Kareš tvrdí, že končí s hlavou hore

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V dlhom facebookovom príspevku Petr Kareš vysvetľuje, čo sa z jeho perspektívy stalo. Zároveň odpovedal na otázku, či vráti XFN peniaze nadácii Kapka naděje.

Fanúšikovia bojových športov na Slovensku a v Česku si už mali možnosť všimnúť, že jedna z dvoch najväčších organizácií sa počas posledných mesiacoch topila vo finančných problémoch. Prvé náznaky definitívneho konca XFN prišli, keď Karlos Vémola oznámil, že jeho kroky mieria do konkurenčnej platformy Oktagon MMA.

V tom čase sme ešte nevedeli, že sú za tým finančné problémy XFN súvisiace v prvom rade s neschopnosťou vyplatiť vopred dohodnuté honoráre bojovníkom po zápasoch. Okrem Vémolu sa tieto skutočnosti týkajú aj mnohých ďalších osôb a pravdepodobne aj firiem. 

„Dlžia Rytmusovi, dlžia Marpovi, dlžia Buchingerovi. Predtým to všetko zapierali, dlžia za osvetlenie, dlžia rozhodcom,“ prezrádza samotný Karlos v našom videorozhovore, pričom dodáva, že toto je len krátky výpočet z celého zoznamu čakateľov. 

„Mimo jiné mezi závazky XFN patří 1310 nevrácených vstupenek a 12 nedoplacených zápasníků. Tyto závazky musí být a budou vyřešeny bez ohledu na cokoliv,“ dodáva mediálne najexponovanejší človek v tomto prípade Petr Kareš. Toho máš možnosť poznať aj z Rytmusovych príspevkov na Instagrame. Kareš dlhodobo pracoval ako promotér a zároveň bol aj podľa jeho vlastných slov jedným jednateľov.

Organizácia XFN dlží peniaze fanúšikom, Rytmusovi, Vémolovi aj nadácii Kapka naděje‎. Promotér Kareš tvrdí, že končí s hlavou hore
Organizácia XFN dlží peniaze fanúšikom, Rytmusovi, Vémolovi aj nadácii Kapka naděje‎. Promotér Kareš tvrdí, že končí s hlavou hore Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Z aktuálneho rozhovoru Sport taktiež vieme, že práve Kareš viedol do marca ekonomiku XFN. Dodáva, že mu peniaze schvaľoval Jan Brčák, s ktorým spoločne vystupovali ako vedenie. Brčák mal sprostredkovať finančné zdroje pre spoločnosť za pomoci spoločností ochotných požičiavať peniaze na prevádzku. 

Problémy spoločnosti naznačujú už nejasné a netransparentné vlastnícke pomery v XFN. Vysvetliť sa ich snaží samotný Kareš vo svojom facebookovom príspevku, z ktorého však vyplýva len to, že organizácia končí, celý pracovný tím bol rozpustený a teraz budú všetci dúfať, že sa podarí vyplatiť peniaze.

Tie nemajú nielen zamestnanci, fanúšikovia, zápasníci a pravdepodobne aj tretie dodávateľské strany, ale aj nadácia Kapka naděje, pre ktorú v decembri počas galavečera vyzbierala organizácia 222-tisíc korún. Denník iSport, že tie neboli do dnešného dňa neziskovke vyplatené. 

„Útok proti XFN byl dobře plánovaný, financovaný a úspěšný,“ píše Petr Kareš v svojom dlhom príspevku. V rozhovore dodáva, že chcel spoločnosť zachrániť, kolega Brčak ho však údajne dlhodobo blokoval. Dozvedáme sa tiež, že pre športovcov chce pripraviť splátkový kalendár a výplaty zamestnancov „už rieši“. Taktiež sa chce stretnúť so zástupcom nadácie Kapka naděje. 

Teoretická rovina a návrh riešenia celej situácie je síce na prvý pohľad správny, ku skutočným skutkom stále nedošlo a stále nie je zodpovedaná otázka kto a z akých peňazí zaplatí všetky dlhy ľudí, ktorí na to majú reálny nárok. Otázkou zostáva aj to, podľa akého kľúča bude prebiehať postupnosť vyplácania a kto preberie zodpovednosť. A samozrejme, koľko vlastne XFN peňazí reálne má.  

Kareš v svojom príspevku jasne píše: „Nemůžeme vracet vstupenky nebo použít peníze, kterou jsou na našich účtech pro výplatu zápasníků. Nemůže pracovat a vydělat peníze na úhradu našich závazků.“ 

 

A tým len otvára ďalšiu sériu otázok, čo so spomínanými peniazmi vlastne je. Viac o tom, čo všetko sa v skutočnosti stalo, vrátane konkrétnych vyjadrení a záberov z miest, na ktoré sme sa nemali možnosť dostať, pravdepodobne uvidíme v Rytmusovom chystanom dokumente mapujúcom jeho cestu až do ringu.  

Domov
Zdieľať
Diskusia