Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2019, 11:32
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Google predstavil Pixel 3A. Nový smartfón má 3,5 mm jack, kvalitný fotoaparát aj nízku cenovku

Google predstavil Pixel 3A. Nový smartfón má 3,5 mm jack, kvalitný fotoaparát aj nízku cenovku
Zdroj: Google
TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Internetový gigant vyrukoval s nákladom noviniek a tu sú dve z nich.

Počas každoročnej vývojárskej konferencie Google I/O sme sa dočkali ako bližších informácií o nadchádzajúcom operačnom systéme Android Q, tak aj dvoch rovnako vyzerajúcich smartfónov. Jeden nesie názov Pixel 3A a druhý Pixel 3A XL, pretože dostal väčšiu uhlopriečku vrátane väčšej batérie. Čo je teda v ponuke a koľko vôbec tieto dve hardvérové novinky z dielne internetového giganta vôbec stoja?

V prvom rade treba spomenúť, že ide o odhľačené a zároveň i cenovo dostupnejšie verzie koncom minulého roka predstaveného modelu Pixel 3, ktorý tiež uzrel svetlo sveta spolu s rozmernejším súrodencom Pixel 3 XL. Ako informuje web The Verge, ceny sa tentokrát pohybujú od 400 do 480 amerických dolárov. Google však nemá v našich končinách oficiálnu distribúciu, takže treba počítať s tým, že si budeme mesieť tak trošku priplatiť.

Google predstavil nový smartfón Pixel 3A. Má 3,5 mm jack, kvalitný fotoaparát aj nízku cenovku
Google predstavil nový smartfón Pixel 3A. Má 3,5 mm jack, kvalitný fotoaparát aj nízku cenovku Zdroj: Google

Plastové prevedenie a 3,5 mm jack

Aby mohla byť cenovka na tak nízkej úrovni, výrobcovi nezostávalo nič iné, ako siahnuť po plastovej konštrukcii. Tá obsahuje dieru pre pripojenie 3,5 mm jacku a na zadnej strane ju zdobí kvalitný Pixel fotoaparát z minuloročných modelov, ktoré sú spomenuté trošku vyššie.

Odporúčané
Plačková môže byť premiérkou Slovenska, povedala nám nová umelá inteligencia od Googlu. V experimente od nás dostala zabrať Plačková môže byť premiérkou Slovenska, povedala nám nová umelá inteligencia od Googlu. V experimente od nás dostala zabrať 15. júla 2023, 9:30

K dispozíicii je teda iba jeden 12 Mpx snímač s veľkými pixelmi, špičkovou Dual Pixel techológiou a clonou f/1.8. Kvalita záberov sa podľa hodnotenia DxOMark pohybuje okolo kvality záberov z iPhone XR. Môžeme totiž vychádzať zo staršieho testu Google Pixel 3, ktorý dostal v tejto oblasti výbavy identický hardvér.

Rovnako ale treba počítať i so stratou certifikácie IP68 (zvýšená odolnosť voči vode, piesku), nižším rozlíšením displeja alebo so slabším výkonom, pretože útroby oboch noviniek skrývajú mid-range čipset Snapdragon 670. V zozname technickej špecifikácie chýba dokonca aj podpora pre bezdrôtové nabíjanie. 

Rozdielna uhlopriečka aj batéria

Čo sa týka rozdielu medzi Pixel 3A a Pixel 3A XL, tak ten spočíva vo veľkosti uhlopriečky a veľkosti kapacity akumulátora. Lacnejší kúsok ponúka 5,6" (OLED), zatiaľ čo drahší 6" zobrazovací panel (taktiež OLED) s nižšou hustotou pixelov. Oba kryje ochranné sklo s názvom Asahi Dragontrail, o ktorom počujem po prvý raz. Minuloročný model mal klasiku v podobe Gorilla Glass.

Technická špecifikácia Google Pixel 3A
  • 5,6 alebo 6" OLED displej
  • čipset Snapdragon 670
  • 12 Mpx hlavný fotoaparát, 1,4 µm pixely, f/1.8, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 8 Mpx selfie, f/2.0
  • 4 GB RAM
  • 64 GB interné úložisko
  • 3 000 alebo 3 700 mAh batéria

Predaj smartfónov odštartoval hneď po ich predstavení. Ako už ale bolo spomínané, na Slovensku sa oficiálnej distribúcie zo strany Google tak skoro nedočkáme, čiže si na ne ešte nejakú tu chvíľu počkáme.

Domov
Zdieľať
Diskusia