Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
31. marca 2019, 11:41
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by ich priniesť aj k nám

GASTRO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Svetoznámy fastfoodový reťazec občas zaradí do ponuky poriadnu divočinu.

McDonald’s je najobľúbenejším reťazcom rýchleho občerstvenia na Slovensku. V posledných týždňoch začal rekonštruovať svoje prevádzky, inštaluje do nich dotykové kiosky a nám napadlo, že by v rámci týchto zmien mohol McDonald’s porozmýšľať nad tým, aké nové produkty zo zahraničia by vedel priviezť na Slovensko.

Začali sme sa teda hrabať v článkoch a oficiálnych ponukách McDonald’s z celého sveta, vďaka čomu sme zistili, že reťazec niekde ponúka ozajstné chuťovky, ktoré by si našli svoje miesto aj v srdciach Slovákov. Kto z nás by predsa už len zo zvedavosti nevyskúšal burger so zemiakovým šalátom, alebo si poobedie nechcel spríjemniť s burgrom, kde nenájdeš nič iné ako Nutellu?

Burger so zemiakovým šalátom

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám
Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám Zdroj: McDonald's

Keď sa McDonald’s v Číne pred pár rokmi zamýšľal nad tým, čo by mohol umiestniť do svojho menu ako novinku, nejaký génius vymyslel kampaň pre poriadnych mužov. Nové menu zamerané na mužských zákazníkov obsahovalo v roku 2012 špeciálny burger, kde by si našiel štandardné ingrediencie, ktoré sa v burgroch väčšinou nachádzajú, lenže na vrchu by ťa možno prekvapil zemiakový šalát.

Musíme ťa upozorniť, že nejde o klasický majonézový zemiakový šalát ako na Slovensku, túto čínsku verziu môžeme nazvať hybridom medzi zemiakovým šalátom a zemiakovou kašou, akú nájdeš aj u nás. V Ázii si jednoducho zemiaky pripravujú na nespočetné množstvo spôsobov, a tak vraj každý poriadny chlap dokáže zemiakový šalát pod žemľou oceniť. Okrem neho chuť dotvárajú klasický ľadový šalát, slanina a samozrejme mäso.


Burger s ryžou namiesto žemle

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám
Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám Zdroj: McDonald's

Ak si v posledných mesiacoch nabehol na vegetariánsku či vegánsku diétu, ale stále máš občas chuť na mäso, tieto burgre z McDonald’s na Filipínach by ťa vedeli potešiť. Kedysi sa predávali vo veľkom, pretože namiesto klasickej žemle obsahovali „žemľu“ vytvorenú pomocou opraženej ryže. Nejedol si preto žiadne pečivo, len dva kúsky ryže na oboch stranách a štandardné ingredience od mäsa až po zeleninu a omáčku uprostred.

Už na samotnom reklamnom plagáte môžeš vidieť, že propagácia ryžového burgru McRice nevznikla v posledných rokoch. Keď sme sa snažili nájsť dôkazy o tom, že by sa predával aj dnes, našli sme len videá spred 11 či 12 rokov, kde ho zákazníci testovali. Nepochybne bol náročný na výrobu a kapacitu v kuchyni, takže sa reťazcu neoplatilo držať ho v ponuke príliš dlho. My by sme mu však šancu určite dali.

Nutellový burger

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám
Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám Zdroj: hinhungtrieu/Instagram

Na svet existujú dva typy ľudí. Jedna skupina dokáže jesť Nutellu v akejkoľvek forme, či už lyžičkou priamo z nádoby, alebo natretú na rohlík či chleba, ale v tej druhej ju ľudia nemôžu vystáť. V roku 2016 sa pridal na stranu prvej skupiny McDonald's, keď začal v ponuke svojej kaviarenskej časti McCafé ponúkať  Sweety con Nutella. V praxi išlo o nutellový burger, ktorý neobsahoval žiadne zbytočnosti, iba poriadnu dávku obľúbenej čokoládovej nátierky.

Keby sa ti Sweety con Nutella zapáčila, musel by si sa zrejme vrátiť v čase. V roku 2016 bol nutellový burger dostupný v Taliansku, avšak náš krátky pohľad na aktuálnu ponuku talianskeho McDonald's odhalil obrovskú zradu. Sweety con Nutella už z menu vypadol, a tak si budeš musieť vystačiť s podomácky vyrobeným nutellovým rohlíkom. Kiežby takúto dobrotu priviezli aj na Slovensko.

Čokoládový toast

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám
Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám Zdroj: Es gibt Staub/YouTube

Občas každému dobre padne, keď sa môže vydať do McDonald’s na raňajky. Ľahký McToast, McMuffin či vajíčka so šunkou vedia zasýtiť každého spachtoša a v ponuke slovenského reťazca pochopiteľne nájdeš aj najrôznejšie koláče, ktorými môžeš začať svoj deň. Na druhej strane, McDonald’s začal v Nemecku v roku 2013 ponúkať priamo čokoládový toast. Naplnil ho čokoládou a objednávky ku káve sa len tak hrnuli.

Zrejme však aj v tomto prípade išlo len o limitovanú ponuku, pretože aj tentokrát sme zašli na stránku nemeckého McDonald’s a zistili sme, že čokoládový toast, a teda McToast Schoko, sa už nepredáva. Namiesto neho si však môžeš kúpiť šunkový či slaninový toast, ktorý nevyzerá vôbec zle. Čokoládové raňajky si teda budeš musieť vynahradiť iným spôsobom, stále si v Nemecku vieš objednať čokoládový milkshake či plnený donut.


Vyprážané kura so špagetami

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám
Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám Zdroj: foodterest_ph/Instagram

Už si zrejme pochopil, že ľudia v Ázii majú zaujímavé chute. Najmä na Filipínach vie McDonald’s ponúkať bizarné kombinácie, ktoré by možno u nás na prvý pohľad nezaujali, ale postupne by si získali srdcia slovenských zákazníkov. V tomto prípade hovoríme o kombinácii Chicken McDo a McSpaghetti. Chápeš správne, ak chce McDonald’s pridať do menu akékoľvek bežné jedlo, stačí pred jeho názov pridať predponu Mc. A možno ťa zaujalo, že tento reťazec vo svete ponúka špagety.

Na Filipínach si však ľudia obľúbili spomínanú kombináciu špagiet a vyprážaného kuracieho mäsa. Jedlo si dokonca môžeš objednať domov, a tak ti príde porcia špagiet s vyprážaným kuracím stehnom. Nevieme, v akom poradí treba pokrm skonzumovať, ale nevyzerá vôbec zle. My sme si vyskúšali prepočítať cenu z filipínskej meny na eurá a zistili sme, že za takúto porciu si McDonald’s na Filipínach vypýta 2,5 €. Za také peniaze by si sa zrejme parádne najedol.

Americké zemiaky

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám
Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám Zdroj: Fast Food Source

Na prvý pohľad ničím nezvyčajný výrobok v menu McDonald’s. Nanešťastie, na Slovensku si klasické americké zemiaky ku svojmu burgru objednať nemôžeš, a preto si nezažil, aká perfektná kombinácia z toho vie vzniknúť. Takéto zemiaky namiesto hranolčekov podávajú napríklad v Španielsku, kde by sa zrejme miestni divili, keby si im vysvetľoval, že u nás žiadne americké zemiaky, alebo teda „Potato Wedges“ nenájdeš a musíme sa uspokojiť s bežnými hranolčekmi. Netvrdíme, že sú zlé, ale nezaškodila by väčšia rozmanitosť.

V Španielsku sa tieto zemiačiky volajú „Patatas Deluxe“ a prémiovo aj chutia. Ak máš rád klasické hranolčeky, tieto výborne dochutené americké zemiaky, ktoré sa ti popri burgri budú rozplývať na jazyku a dopĺňať jeho chuť, rozhodne odporúčame všetkými piatimi. Mali sme možnosť ochutnať ich a keby mal McDonald’s na Slovensku priviezť nejakú stálu novinku, hneď by sme hlasovali za toto.


McCurrywurst

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám
Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám Zdroj: VWTOYS/YouTube

Aké jedlo ti napadne, keď sa povie Nemecko? Zrejme veľa ľudí by skonštatovalo, že Nemci obľubujú klobásy, veď kto by pohrol chutným bratwurstom či currywurstom. Takúto otázku si v roku 2013 položili aj zástupcovia nemeckého McDonald’s a do svojej sezónnej ponuky zaradili McCurrywurst. Na takomto pokrme nenavymýšľaš veľa inovácií, preto by si po objednaní dostal škatuľku, v ktorej sa schovávala nakrajána klobása a k nej ti fastfood pribalil ešte aj žemľu na zajedanie.

Nešlo o lacný špás, pretože za jednu klobásu s curry omáčkou a žemľou by si zaplatil 2,99 €. Aj teraz sme zašli na oficiálnu stránku, kde sme sa presvedčili o tom, že McCurrywurst zrejme nepatril medzi najväčšie hity medzi zákazníkmi, pretože ho v ponuke nenájdeš. Koniec koncov, svedčia o tom aj fotky od ľudí, ktorí klobáse v McDonald’s dali šancu a odchádzali viac či menej sklamaní. Ak tvoj currywurst vyzeral tak, ako na obrázku, potom si mal veľké šťastie.

Twisty Pasta

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám
Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám Zdroj: yanyanb___/Instagram

Niet pochýb o tom, že McDonald’s ponúka v krajinách ako Spojené štáty americké, Japonsko či Hongkong oveľa sirší sortiment. V tej poslednej menovanej nás zaujala jedna raňajková možnosť, ktorá nanešťastie na Slovensku tak skoro určite nepríde, ale bola by zaujímavou alternatívou voči klasickému toastu a muffinu. Spoznaj pokrm zvaný Twisty Pasta, ktorý v Hongkongu ponúkajú v troch verziách.

Nepozeráš sa na nič iné ako tamojšiu verziu kuracieho vývaru s kolienkami, zeleninou a kúskami grilovaného mäsa. Na Slovensku zrejme nezvykneme jesť kurací vývar rovno s kuracím mäsom, klobásou či šunkou, čo sú ostatné ponúkané verzie, ale takéto chuťovky by nemuseli byť vôbec zlé. McDonald’s tvrdí, že niet lepšieho spôsobu, ako sa nakopnúť do nového dňa, než sa zohriať chutnou a teplou polievkou, čo by sme si radi vyskúšali aj my.

Twister Fries

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám
Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám Zdroj: julct_foodjourner/Instagram

Keby si hľadal produkt, ktorý by McDonald’s mohol priniesť na Slovensku a získal by vďaka nemu obrovské množstvo bezplatnej reklamy, rozhodne by si zakotvil pri Twister Fries. Mnohí ľudia tieto hranolčeky nazývajú aj curly fries, pretože nejde o nič iné, ako klasické hranolčeky v zakrútenej podobe. Prvýkrát mali byť predstavené v roku 2015 a odvtedy sa vystriedali v sezónnom menu vo viacerých krajinách sveta, najmä tých ázijských. Zákazníci mali šancu vychutnať si ich v Japonsku, Singapure či Malajzii.

Aj tentokrát sme skontrolovali stránky McDonald’s vo všetkých týchto krajinách a zistili sme, že zakrútené hranolčeky momentálne neponúkajú v žiadnej z nich. Musel by si preto vystihnúť správne obdobie, aby si sa mohol na Instagrame pochváliť takouto zvláštnou chuťovkou. Twister Fries pritom nechutia ako klasické hranolčeky, pretože sú posypané špeciálnym pikantným korením.

Shaka Shaka Chicken

Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám
Burger so zemiakovým šalátom. Týchto 10 bizarných chuťoviek ponúka McDonald's vo svete a mohol by priniesť aj k nám Zdroj: Pinterest

Na záver zostaneme v Japonsku. V tejto ázijskej krajine majú s jedlom výnimočný vzťah, vážia si ho a hýčkajú, čo je možno jeden z dôvodov, prečo v tamojšom McDonald’s vznikol produkt s názvom Shaka Shaka Chicken. Môžeš si ho vychutnať len tak bez akejkoľvek prílohy a funguje na jednoduchom princípe. Vo vrecúšku dostaneš svoj kúsok vyprážaného kuracieho mäsa a vyberieš si k nemu posýpku, po ktorej najviac túžiš. K dispozícii sú všemožné korenia od pikantného až po cesnakové.

Vrecúšku, kde sa ukrýva tvoj kurací kúsok potom odtrhneš, nasypeš tam posýpku, opätovne ho zabalíš a začneš s ním triasť. Ako napovedá názov Shaka Shaka Chicken, svoje kura musíš poriadne potriasť, aby sa naň pripevnila posýpka a potom si ho môžeš vychutnať podľa vlastných predstáv. Jeden takýto kúsok ťa vyjde na 1,2 €, čo je skvelé cena na rýchle doplnenie energie kuraťom.

Domov
Zdieľať
Diskusia