Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2019, 0:31
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Austrálii je také extrémne teplo, že tamojšia tepelná mapa sčernala

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Na kontinente u protinožcov nezažívajú najľahšie chvíle.

Austrália momentálne zažíva pekelné teploty. Možno si zachytil vtipný experiment, keď niekto u protinožcov nechal vo svojom rozpálenom aute kus mäsa a po návrate našiel už len prepečený steak, avšak situácia už prestáva byť humorná.

Svedčia o tom aj tepelné mapy, ktoré získali náhlu popularitu vďaka tomu, že sa na nich kvôli extrémnym teplotám objavila už aj čierna farba. Na Slovensku by si v lete mohol nájsť trochu sýtejšiu červenú farbu indikujúcu teploty atakujúce 40 stupňov, ale do bordovej a čiernej naše mapy nezachádzajú.

V Austrálii je také extrémne teplo, že tamojšia tepelná mapa sčernala.
V Austrálii je také extrémne teplo, že tamojšia tepelná mapa sčernala. Zdroj: Windy.com

V Austrálii si však miestni obyvatelia za posledný týždeň museli zvyknúť na prekonávanie teplotných rekordov.

Padlo ich hneď niekoľko, pričom malá usadlosť Noona zaznamenala aj cez noc minimálnu teplotu 35,9 stupňa, čím prekonala rekord vôbec najnižšej minimálnej nočnej teploty zaznamenanej v Austrálii.

Mesto Broken Hill zase zaznamenalo teploty presahujúce 45 stupňov štyri dni bez prestávky, čo je rovnako rekordná hodnota.

V Austrálii je také extrémne teplo, že tamojšia tepelná mapa sčernala
Zdroj: Facebook

Mestečko Port Augusta sa vyprážalo v teplote 48,9 stupňov, pričom miestni obyvatelia za žiadnych okolností nevychádzali zo svojich domovov. Teplota v Austrálii dokonca začala roztápať aj asfalt, miestne úrady upozorňovali na opatrnosť na cestách, pretože prehrievanie vozidiel môže spôsobiť technické problémy aj nechcené nehody.

Odporúčané
Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo 2. augusta 2023, 9:30

Najťažšie momenty prežívajú ľudia pracujúci pod holým nebom. Miestni záhradkári začínajú skoro ráno a čo najrýchlejšie sa snažia opätovne skryť vnútri, pretože by inak mohli skolabovať.

V Austrálii je také extrémne teplo, že tamojšia tepelná mapa sčernala
Zdroj: Windy.com

Austrálski záchranári samozrejme reagujú na desiatky prípadov ľudí, ktorí teplo nerešpektovali, podcenili alebo mali slabší organizmus, a na extrémne počasie doplatili stratou vedomia či problémami s krvným tlakom.

O nič lepšie na tom nie sú ani zvieratá. Majitelia psov musia kontrolovať, či večer vôbec môžu svojich štvornohých miláčikov vypustiť na záhradu, aby si náhodou nespálili labky a nemuseli skončiť u veterinára. Ak pri zvieratách zostaneme, v riekach zomierali ryby, ale vo vyschnutých častiach Austrálie doplatili na teplo aj kengury či kozy.

Domov
Zdieľať
Diskusia