Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2018, 17:51
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Dieru v ruskom module ISS pravdepodobne niekto vyvŕtal úmyselne

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO VESMÍR
Uložiť Uložené

Diera na Medzinárodnej vesmírnej stanici vraj bola vyvŕtaná naschvál.

Na prelome tohtoročného augusta a septembra riešili posádky na Medzinárodnej vesmírnej stanici poriadny problém. V stanici znenazdajky objavili dieru, ktorú trebalo veľmi rýchlo utesniť, inak by za 18 dní prišli o všetok vzduch na ISS. Astronaut Alexander Gerst ju preto pohotovo zakryl prstom, kým sa vymyslelo lepšie riešenie.

Posledné 4 mesiace sa predpokladalo, že za všetkým stál miniatúrny meteorit, ktorý do stanice vrazil, no ako ukázalo podrobné vyšetrovanie v ruskom module, konkrétne v časti Sojuz, kde sa diera nachádzala, dieru má na svedomí človek.

Podľa kozmonauta Sergeja Prokopjeva, ktorý z vonkajšej strany stanice poškodenie skúmal, existujú dve teórie. Podľa prvej to spravil člen posádky vo vesmíre, čo každý odmieta, podľa druhej je vinou pracovníka v ruskej firme Energia, ktorá sa o modul stará.

Druhá teória je najpravdepodobnejšia, Daily Mail má totiž informácie o tom, že išlo o zámerný krok a vinník už bol idenfitikovaný. Ich iný zdroj však zasa tvrdí, že ide len o chybu robotníka, ktorý dieru miesto nahlásenia len zalepil a po mesiacoch vo vesmíre obal povolil.

Dieru v ruskom module ISS pravdepodobne niekto vyvŕtal úmyselne
Zdroj: ascsca
Domov
Zdieľať
Diskusia