Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2018, 17:10
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Známa značka čelí vážnej kritike. Na propagáciu svetra inšpirovaného Čiernym panterom použila bieleho modela

MÓDA
Uložiť Uložené

Vianočný sveter s nápisom Wakanda Forever by podľa mnohých ľudí mal propagovať model tmavej pleti.

Kalifornský odevný fast fashion reťazec Forever 21 čelí vážnej kritike okolia. Do svojej ponuky totiž uviedol vianočný sveter s nápisom Wakanda Forever inšpirovaný filmom Čierny panter. Na tom by však nebolo nič zvláštne, keby ho na fotkách na oficálnom e-shope nepropagoval biely model, čo okamžite pobúrilo širokú verejnosť.

Americký predajca rýchlej módy bol preto nútený fotografie belocha s blond vlasmi a modrými očami ihneď odstrániť. Na sociálnych sieťach sa však za krátky čas našlo nespočetné množstvo ľudí, ktorí postup obchodu odsúdili a skritizovali.

Tí totiž presadzovali tvrdenie, že samotná podstata Wakandy, a teda fiktívnej marvelovskej krajiny, v ktorej žijú obyvatelia výlučne tmavej pleti, vychádza z úplne inej etniky, a preto by ju mal propagovať černoch.

Značka sa okrem odstránenia pohoršujúcich fotografií aj verejne ospravedlnila. Tvrdí, že spätnú väzbu o ich produktoch a marketingu neberú na ľahkú váhu. Veľmi ju mrzí, ak sprievodné fotografie k Wakanda svetru niekoho urazili. Spoločnosť taktiež uviedla, že oslavuje všetkých superhrdinov prostredníctvom rôznych modelov, bez ohľadu na ich farbu pleti.

Domov
Zdieľať
Diskusia