Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2018, 23:06
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Rozvoz balíkov dronmi prichádza do Európy. Stroje od Google budú nosiť raňajky, lieky či potreby do domácnosti

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Zadáš miesto a inteligentný dron naň priletí aj s tvojím balíkom.

Už roky sa hovorí o využívaní dronov na doručovanie balíčkov namiesto kuriérov. Futuristická predstava je však zatiaľ stále v testovaní, a aj keď ju mal mať Amazon podľa prvých odhadov hotovú koncom roka 2018, všetko je stále vo vývoji.

Pozornosť však na seba práve stiahla firma Wing, sesterská firma Google. Oznámila, že ich drony sa po testovaní v Austrálii (vykonali viac než 55 000 donášok) presunú do Európy a už budúci rok začnú balíčky rozvážať aj u nás.

Wing si ako prvú európsku krajinu zvolilo Fínsko, ktoré je vraj známe tým, ako dobre tamojší obyvatelia prijímajú nové technológie. Samozrejme, nič však ešte nie je vo finálnom štádiu a Wing aktuálne zaujíma, aký tovar by Fíni videli dovezený najradšej.

Medzi návrhy patria raňajky, obed, lieky proti bolesti či potreby do domácnosti. Zákazník si bude môcť cez aplikáciu nastaviť, kam má dron priletieť, a balík sa tak dostane priamo do jeho rúk. Počas testovacej doby to pritom bude úplne zadarmo.


Kým bude môcť Wing spoplatňovať svoje služby, musí najprv zaručiť bezpečnosť dronov a vyriešiť niekoľko otázok ako hluk v mestách či počas nočných hodín. Drony sú však podľa Wing bezpečnejšie, rýchlejšie a tolerantnejšie k životnému prostrediu než donáška klasickým kuriérom.

Domov
Zdieľať
Diskusia