Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2018, 16:50
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

IKEA vysadila 3 milióny nových stromov v dažďovom pralese, ktorý ľudia zdevastovali drevorubačstvom a ohňom

ZAUJÍMAVOSTI IKEA
Uložiť Uložené

Malajzijský štát si spoluprácu s IKEA pochvaľuje.

Švédsky výrobca nábytku IKEA posledných 20 rokov pracovala na tom, aby navrátila život do malajzijského dažďového pralesa v štáte Sabah. Na dlhodobom projekte sa podieľala univerzita Swedish University of Agricultural Sciences spoločne so štátnou organizáciou Yayasan Sabah už od roku 1998.

Dažďový prales bol v minulosti zničený požiarom aj drevorubačskou aktivitou človeka, pričom jeho rehabilitácia dala viac ako 150 stálym zamestnancom poriadne zabrať. Vedci z univerzity premenu zničeného dažďového pralesa na miesto prekypujúce životom využívali a využívajú na rozsiahly výskum.

IKEA vysadila 3 milióny nových stromov v dažďovom pralese, ktorý ľudia zdevastovali drevorubačstvom a ohňom
Zdroj: Wikimedia

Malajzia po obnove pralesa označila oblasť za chránenú, a tak by sa v budúcnosti už našťastie nemalo stať, že odtiaľ budú miznúť obrovské množstvá lesného porastu. Zo strany IKEA ide o darček bez toho, aby švédska spoločnosť získala čokoľvek na oplátku, pretože na pralese nijak nezarába.

Oveľa viac sa jej vyplatilo využívanie veľkých plantáží na akácie, z ktorých následne vyrába nábytok. Akáciám sa v Malajzii veľmi dobre darí, a tak si IKEA uvedomuje, že ak preberie zodpovednosť za ochranu našej vzácnej prírody, planéta jej v budúcnosti poďakuje.

Odporúčané
Boli sme na Fuorisalone 2023: Oslávili sme 80. výročie Ikea a videli sme ikonické vintage kúsky, ktoré nájdeš už len v múzeu Boli sme na Fuorisalone 2023: Oslávili sme 80. výročie Ikea a videli sme ikonické vintage kúsky, ktoré nájdeš už len v múzeu 23. apríla 2023, 13:00

Spolupráca po vysadení 3 miliónov stromov ani zďaleka neprestáva, stromy sa budú vysádzať aj naďalej a vedci už dnes majú v zálohe pripravené viaceré výskumy, ktoré by sa bez prispenia švédskej spoločnosti zrealizovať nepodarilo.

Domov
Zdieľať
Diskusia