Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2018, 20:36
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Berlín rozdá nočným klubom 1 milión €, aby nemuseli zatvárať priskoro a nerušili obyvateľov

ZAUJÍMAVOSTI BERLÍN
Uložiť Uložené

Nemecké hlavné miesto vie, ako vyjsť ľuďom v ústrety.

Nie je ničím nezvyčajným, že magistráty veľkých miest a jednotlivých mestských častí bojujú proti nočným klubom. Najmä v historických centrách vedia kluby hlukom vyrušovať obyvateľom, čo v Bratislave pred pár rokmi vyústilo do kontroverzného nariadenia, že kluby musia zatvoriť o polnoci, v piatky a soboty do jednej rána.

Zábava sa však často začína až po polnoci či po jednej, a tak Slováci pochopiteľne protestovali. Minulý rok preto mestskí poslanci schválili nariadenie, podľa ktorého môžu byť nočné kluby otvorené od štvrtka do soboty do štvrtej rána.

Úplne opačnú situáciu však riešia v Berlíne. Nemecké hlavné mesto sa preslávilo svojimi divokými večierkami a párty všemožných štýlov, a aj miestni politici si uvedomujú, že obmedziť prevádzku klubov by bolo kontraproduktívne. Magistrát preto uvoľnil 1 milión € na to, aby mohli jednotlivé kluby urobiť potrebné kroky na zlepšenie zvukovej izolácie.

Berlín rozdá nočným klubom 1 milión €, aby nemuseli zatvárať priskoro a nerušili obyvateľov
Zdroj: Pixabay

Občas sa obyvatelia žijúci pri podnikoch sťažujú na neznesiteľný hluk, čo chce Berlín vyriešiť pomocou finančných príspevkov. Od februára budúceho roka sa budú môcť kluby hlásiť so svojimi žiadosťami, posudzovať ich bude špecializovaná porota. Menšie kluby môžu žiadať o 50-tisíc €, zatiaľ čo významné a dôležité podniky majú nárok na 100-tisíc €.

Odporúčané
Čo navštíviť v Berlíne? Nájdeš tam kluby, kam musíš prísť nahý, štýlové vintage obchody aj super kaviarne Čo navštíviť v Berlíne? Nájdeš tam kluby, kam musíš prísť nahý, štýlové vintage obchody aj super kaviarne 4. októbra 2023, 12:00

Aby sa predišlo podvodom, ak klub príspevok získa a ukončí pôsobenie do dvoch rokov, bude musieť magistrátu peniaze spätne vrátiť. Mesto zároveň očakáva, že kluby sa spoločne budú podieľať približne na 10 až 20 percentách samotného fondu, a tak pôjde o iniciatívu oboch strán.

Ako uviedol jeden z miestnych politikov, klubová scéna priniesla Berlínu toľko výhod, nových ľudí, dobrodružstiev a zážitok, že prispieť troškou peňazí daňových poplatníkov na vylepšenie izolácie je vraj to najmenšie, čo pre podniky možno urobiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia