Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. novembra 2018, 8:29
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Japonský minister pre kybernetickú bezpečnosť priznal, že nikdy nepoužil počítač

TECH JAPONSKO KYBERNETICKÁ BEZPEČNOSŤ
Uložiť Uložené

Mal problém odpovedať aj na otázku o USB kľúčoch.

V dnešnej dobe netreba brať kybernetickú bezpečnosť na ľahkú váhu. Svetové mocnosti investujú obrovské peniaze do toho, aby si vytvorili schopnosť odolávať kybernetickým útokom, a v prípade potreby sa pustiť aj do ofenzívy, ale v Japonsku možno nepochopili, že túto oblasť by mal viesť skúsený odborník.

Do funkcie ministra pre kybernetickú bezpečnosť bol minulý mesiac vymenovaný 68-ročný Yoshitaka Sakurada, ktorého vymenovanie vyvolalo menšiu kontroverziu, avšak skutočný škandál vypukol v momente, keď Sakurada vypovedal pred komisiou.

Vo svojej výpovedi priznal, že odkedy dovŕšil vek 25 rokov a začal pracovať, vždy sa spoliehať na svojich zamestnancov a nikdy v živote on sám nepoužil počítač.


Priznanie zaujalo najmä ľudí na sociálnych sieťach, lenže samotný Sakurada v ňom nevidel žiadny problém. Aj keď on sám nemal potrebné zručnosti, jeho tím je vraj zložený z odborníkov, na ktorých sa môže spoľahnúť.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Možno by svoje vymenovanie skutočne dokázal obhájiť výbornými manažérskymi schopnosťami, keby o chvíľu neskôr neprišla otázka o tom, či sa v japonských jadrových elektrárňach využívajú USB kľúče na prenos údajov. Na otázku nevedel odpovedať a vyzeralo to, ako keby ho prekvapila aj existencia zariadenia s názvom USB kľúč, a tak ľudia na sociálnych sieťach volajú po odvolaní.

Minister pre kybernetickú bezpečnosť pritom bude dohliadať na to, aby už v roku 2020 prebehli v japonskom Tokiu olympijské hry hladko a bez problémov. Nevedno, či podobnú úlohu dokáže zvládnuť človek, ktorý dlhé roky nemá ani len potuchy, ako funguje počítač.

Kritici však našli aj pozitívnu stránku veci, keďže počítač samotného ministra by hackeri mohli napadnúť len veľmi ťažko.

Domov
Zdieľať
Diskusia