Niektoré jedlá by väčšina z nás nikdy neochutnala, možno je preto aj dobre, že sa nachádzajú v múzeách a nie na našich tanieroch.
Ochutnal by si býčí penis? Syr zo Sardínie s larvami hmyzu? A čo tak šťavu z ovčích očí? Netopiera na šalátovom liste? Všetky tieto exotické a riadne hnusne znejúce názvy jedál nájdeš vo švédskom múzeum nechutných jedál, ktoré otvorili v meste Malmö.
Kurátor výstavy Samuel West tvrdí, že to čo vnímame za odporné či nejedlé, je dané našou kultúrou. V jednej krajine môže byť určitý typ jedla považovaný za lahôdku, zatiaľ čo v inej nad ním s opovrhnutím ohŕňame nosom.
„Nechuť je jedna zo šiestich základných ľudských emócií a jej evolučnou funkciou je ochrániť nás od jedla, ktoré by mohlo byť pre nás nebezpečné - či už kontaminované, jedovaté alebo pokazené. Znechutenie máme zakódované ako emóciu, ale to, čo považujeme za nechutné, je dané kultúrou," citoval kurátora portal ČT24.
V múzeu nájdeš aj také špeciality ako vyprážanú tarantulu či koláč s kúskami kuracieho mäsa.
Výstavu si môžeš pozrieť do 27. januára a ak ti nestačí sa na exponáty iba pozerať, niektoré nezvyčajné kúsky môžeš aj ochutnať v tematickom obchode. Sám West sa priznal, že zatiaľ vyskúšal iba polovicu pochúťok.