Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. októbra 2018, 12:12
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Ikonický yellowstonský gejzír vychrlil s vodou aj kilogramy odpadkov. Ľudia voči prírodnej kráse nemajú žiadny rešpekt

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Gejzír v americkom národnom parku je už poznačený ľudskou činnosťou.

Každý rok sa do Yellowstonského národného parku vyberú milióny ľudí v snahe vychutnať si nádhernú prírodu. Epické výhľady a neporušené zelené plochy sú skrátka úžasným lákadlom. Zaujímavé je aj množstvo gejzírov, ktoré v parku nájdeš, no ako vďaka nim len nedávno zistili ochranári a kompetentní, ani nádherný park neutečie pred ľudskou činnosťou.

Nedávna erupcia gejzíru so sebou totiž okrem vody priniesla aj množstvo odpadkov, ktoré sa z podzemia spolu s vodou vyvalili. Zamestnanci v parku aktuálne pracujú na inventúre vychrlených predmetov. Nechýbajú hromady mincí, plastové príbory či obrúsky, plechovky alebo dokonca cementová kocka.

Z gejzíru sa vyvalili kilá odpadkov

Ikonický yellowstonský gejzír vychrlil s vodou aj kilogramy odpadkov. Ľudia voči prírodnej kráse nemajú žiadny rešpekt
Zdroj: Yellowstone National Park

Nie je jasné, ako sa tieto predmety do šachty dostali, no najpravdepodobnejšie je pričinenie turistov. Hádzanie mincí pre šťastie nie je ničím nezvyčajným a zrejme sa priplietlo aj množstvo odpadkov. Je však pokojne možné, že predmety zabudol aj nejaký výskumný tím.

Odpadky pritom môžu poškodiť fungovanie gejzíra, no i zraniť ľudí naokolo. Padajúce ostré otvory od plechoviek či mince majú potenciál byť nebezpečnými.

Domov
Zdieľať
Diskusia