Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2018, 10:38
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Čech sa roky tváril, že má IQ 35. Zarobil skoro 50-tisíc eur na tom, ako vedel oklamať úrady na rôznych príspevkoch

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Dnes 31-ročný Čech bude musieť za svoje skutky pykať.

Naši bratia Česi sa vedia vynájsť v akejkoľvek situácii, čo najlepšie dokazuje prípad muža z Prahy. Posledných 12 rokov mu na účet každý mesiac prichádzal invalidný dôchodok, časť z tejto doby aj príspevok na starostlivosť či príspevok na mobilitu.

Muž pritom nemal žiadnu poruchu a dlhodobo sa mu podarilo klamať lekárov aj štátnych úradníkov.

Celý čas predstieral mentálnu retardáciu, pričom zašiel do menšieho extrému a tváril sa, že trpí aj poruchami správania s inteligenčným kvocientom 35.

Lekári mu diagnostikovali oligofréniu a imbecilitu, ktoré boli natoľko rozvinuté, že si muž vyžadoval nepretržitú starostlivosť.

Čech sa roky tváril, že má IQ 35. Zarobil skoro 50-tisíc eur na tom, ako vedel oklamať úrady na rôznych príspevkoch
Zdroj: Wikimedia Commons

Pri kontrolách si zvykol ľahnúť, do ruky zobrať medvedíka a kričať, že sa mu chce spať. Sociálni pracovníci nemali dôvod mužovi neveriť, pretože mal v rukách papiere o diagnóze od lekárov.

Za 12 rokov klamstiev a predstierania sa Čech obohatil o približne milión a štvrť českých korún, čo je takmer 50-tisíc eur. Nežil si preto vôbec zle, na čo v konečnom dôsledku doplatil.

Sociálka si všimla, že 31-ročný chlapík úspešne zvládol skúšky v autoškole a bol aj viackrát trestaný za majetkovú a drogovú trestnú činnosť, pričom skončil za mrežami.

Pred súdmi ani vo väzení neprejavoval žiadne známky mentálnej retardácie, vďaka čomu sociálka pochopila, čo na nich tak dlho skúšal. Momentálne mu hrozí trest do výšky 8 rokov za podvod.

Domov
Zdieľať
Diskusia