Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2018, 12:06
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Apple možno bude musieť zahodiť Lightning a používať univerzálne nabíjačky. Európska únia chce predchádzať zbytočnému odpadu

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Kalifornská spoločnosť by nemusela mať na výber.

Už viackrát v minulosti sa Európska únia snažila o harmonizáciu situácie na trhu s nabíjačkami. Pred takmer desiatimi rokmi sa mnohí výrobcovia dohodli na tom, že vo svojich zariadeniach vstupujúcich na trh v roku 2011 budú využívať rovnaký štandard nabíjačky, aby tak zjednodušili situáciu najmä pre zákazníkov, lenže Apple v roku 2012 predstavilo Lighting kábel a odvtedy využíva na nabíjanie svoju vlastnú technológiu.

V praxi to znamená, že ak zákazník prejde z Apple ku Samsungu či naopak, nemôže využiť kompatibilitu nabíjačiek a staré adaptéry končia v zásuvkách či na smetisku.

Za rok by mali staré nabíjačky vyprodukovať cez 50-tisíc ton odpadu, a tak sa po rokoch Európska únia opäť chystá analyzovať situáciu na trhu a namiesto dobrovoľnej dohody by tentokrát mohla zvoliť tvrdší prístup. Európska komisárka Margrethe Vestager povedala na začiatku augusta, že Európska únia nie je spokojná s vývojom na trhu s nabíjačkami.

Apple možno bude musieť zahodiť Lightning a používať univerzálne nabíjačky. Európska únia chce predchádzať zbytočnému odpadu
Zdroj: Pixabay

Onedlho začne štúdia, ktorá ohodnotí dopad neexistujúcej harmonizácie na trh, zákazníkov, spoločnosti, náklady aj životné prostredie a z jej výsledkov budú úradníci vychádzať pri potenciálnej tvorbe nových regulácií.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Indície naznačujú, že by Európska únia mohla v blízkej budúcnosti požadovať celkovú harmonizáciu nabíjačiek, čo by znamenalo, že Apple by bolo donútené upustiť od Lightning kábla.

Bezdrôtové nabíjanie pritom ani dnes nie je dostatočne rýchle na to, aby mohlo konkurovať štandardným káblom, takže odstránenie celého nabíjacieho portu zatiaľ pravdepodobne neprichádza do úvahy.

Domov
Zdieľať
Diskusia