Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2018, 16:03
Čas čítania 0:00
Sona O.

Ideš si svoje a si asertívna? 10 znakov, že si naozaj silná osobnosť

DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHOPATIA
Uložiť Uložené

Mal si už niekedy skúsenosti s tým, že ťa ľudia označili za dominantného jedinca a prišli si po rady v ťažkých situáciách? Možno aj ty patríš medzi silné osobnosti.

Definícia dokonalého človeka určite neexistuje. Všetci sme iní a svojím vlastným spôsobom aj jedineční, aj keď každý máme nejakú tú vlastnosť, ktorú by sme najradšej prepožičali niekomu druhému. Rodíme sa s určitými genetickými predispozíciami pre život a naša rodina aj okolie nás neustále menia a tvarujú. Podľa čoho vo svojom okolí spoznáš silnú osobnosť alebo, ako zistíš že si ňou ty sama?

Sila psychiky určite nesúvisí s objemom tvojej svalovej hmoty ani s tým, koľkokrát za deň sa dokážeš s niekým pohádať pre vlastný názor a presvedčenie. Nespoznáš ju ani podľa toho, či je niekto extrovert alebo skôr introvert, pretože títo ľudia môžu prichádzať v rozdielnych formách a tvaroch.

1. Si asertívna

Silnej osobnosti nerobí problém vyjadriť svoj názor. Prejaviť sa dokáže ako individuálne tak aj v skupine a pozornosť i rešpekt získava prirodzene, bez toho, aby sa o to nejako usilovala. Na to, aby si medzi kolegami či priateľmi povedali svoje, nemusia používať agresivitu ani pasivitu. Dokážu komunikovať efektívne, zrozumiteľne a druhí ich s radosťou vypočujú. Nekrčia sa niekde v kúte a neohrýzajú si nechty od zúfalstva, keď sa od nich očakáva nejaké jasné stanovisko. 

Ideš si svoje a si asertívna? 10 znakov, že si naozaj silná osobnosť
Zdroj: unsplash.com

2. Ideš si svoje

Vieš, čo chceš a ostatní ťa od tvojich cieľov tak ľahko neodradia. Makáš hlavne sám pre seba a nepotrebuješ súhlas iných. Ak vieš, že to čo robíš je správne, budeš s tým pokračovať aj naďalej, aj keby mali stáť všetci proti tebe. Neodradia ťa prekážky ani prvotné zlyhania a hneď ako spadneš, pozviechaš sa a ideš ďalej. Nepotrebuješ sa páčiť, ani počúvať lichôtky z každej strany, úplne ti stačí dobrý vnútorný pocit.

3. Vieš kto si

Nemeníš svoje názory, štýl ani osobnosť podľa toho, s kým práve tráviš čas. Máš silné povedomie o svojej vlastnej individualite, ktorú nepodrobuješ kompromisom. Tvoje hodnoty aj názory sú stabilné a naplno im veríš. Ak sa ťa niekto spýta na to, aké sú tvoje kladné a záporné vlastnosti si si ich naplno vedomá, pretože sa sama poznáš najlepšie. Nemáš potrebu sa hrať na niekoho, kto nie si a svojou úprimnosťou si dokážeš ľudí získať. Nesurfuješ na vlnách váhania a nerozhodnosti a nemeníš svoje stanoviská každým dňom.

Ideš si svoje a si asertívna? 10 znakov, že si naozaj silná osobnosť
Zdroj: usnplash

4. Máš pevnú vôľu

Ak si stanovíš nejakú métu, ideš si za ňou a zlyhania si nepripúšťaš. Pokiaľ sa rozhodneš, že začneš chodiť do fitka a schudneš 5 kíl do plaviek, tak to aj naozaj splníš a neupustíš od plánu už po pár dňoch. Každý máme zlozvyky aj slabosti, no ty sa dokážeš zatnúť a naozaj s nimi skoncovať, aj keď to nie je vždy jednoduché.

5. Máš zdravé sebavedomie

Si si plne vedomá svojich kvalít a nepotrebuješ, aby ťa o nich niekto neustále uisťoval. Naplno využívaš svoje schopnosti a potenciál a tešíš sa, keď môžeš robiť niečo, v čom si naozaj dobrá. Nie si prehnane skromná, ale nepotrebuješ sa ani chváliť svojimi úspechmi. Vždy poznáš svoje limity a na nedostatkoch neustále pracuješ.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Ľudia ťa tiež vnímajú ako sebavedomú bytosť a dokážu oceniť tvoje prednosti, aj keď to od nich priamo nevyžaduješ. Dokážeš byť spokojná a v harmónii so svojím vlastným ja.

Ideš si svoje a si asertívna? 10 znakov, že si naozaj silná osobnosť
Zdroj: usnplash.com

6. Nebojíš sa skúšať nové veci

Strach pred neznámym väčšinou plynie z našej vlastnej vnútornej neistoty. Pokiaľ si však schopná odosbniť sa od subjektívnych obáv, otvorí sa ti úplne iný svet. Svet nekonečných možností, kde si sama sebe pánom a určuješ si svoj vlastný osud. V živote sa vzdávame až priveľa jedinečných skúseností a momentov kvôli strachu. 

Chcela si vždy odcestovať do zahraničia, no bojíš sa samoty? Predstav si, ako veľmi by si z takejto skúsenosti mohla  v živote ťažiť, vyrásť a lepšie spoznať samú seba. 

Túžiš po tom naučiť sa cudzí jazyk, no bojíš sa, že v ňom nebudeš dobrá. Vzdelávanie je pre teba vždy iba plusom a možno nakoniec prekonáš a prekvapíš samú seba.

Chceš vyskúšať nový štýl, no obávaš sa, že by sa ostatným nepáčil? No a čo, je to predsa tvoje rozhodnutie a zmena dokáže vdýchnuť tvojmu životu úplne iný rozmer.

Silné osobnosti tomuto všetkému chápu a vždy ostávajú otvorené novým myšlienkam, možnostiam aj nápadom a nenechajú sa ovládať vlastných strachom.

7. Si ambiciózna

Vďaka tomu, že si si plne vedomá svojich predností, chceš ich v živote využiť na plno. Uvedomuješ kam by si to mohla dotiahnuť a robíš všetko preto, aby sa tvoje sny stali skutočnosťou. Mieriš vysoko, no vždy si si vedomá svojich možností aj limitov a snažíš sa držať pri zemi, čo najviac sa to dá. Svojou cieľavedomosťou a odhodlaním však často búraš všetky očakávania.

Ideš si svoje a si asertívna? 10 znakov, že si naozaj silná osobnosť
Zdroj: unsplash.com

8. Nerobí ti problém ľudí viesť

Hoci vodcovské pozície vyslovene nevyhľadávaš, nerobí ti problém postaviť sa do úlohy vedúcej osobnosti. Pravdepodobne máš dostatok charizmy a komunikačných zručností na to, aby ťa ľudia naozaj počúvali a brali ako autoritu. Si rozhodná, niekedy možno prísna, no ľudská a spravodlivá.

9. Si sebakritická

Vieš, keď urobíš chybu a dokážeš si ju a aj priznať. Nebojuješ za každú cenu za svoju pravdu, keď chápeš, že ju nemáš. Si ochotná robiť ústupky a kompromisy, pokiaľ vidíš, že sama na niečo nestačíš. Chápeš to, že nikto nie je dokonalý a aj ty si iba človek, čo občas pochybí. Svoje nedostatky však vieš postupne zlepšovať a nebojíš sa prijímať rady od ostatných. Zo všetkého najdôležitejšie je však to, že si svoje chyby dokážeš odpustiť a posunúť sa ďalej. Nedeptáš sa mesiace za nejaký omyl v práci a neutápaš sa v sebaľútosti.

Ideš si svoje a si asertívna? 10 znakov, že si naozaj silná osobnosť
Zdroj: Unsplash.com

10. Ľudia za tebou chodia so svojimi problémami

Vďaka tomu, že si vyrovnaná a sebavedomá, ľudia v tebe vidia niekoho, kto má život úplne zvládnutý, aj keď to nemusí vždy tak byť. Preto za tebou prichádzajú, ak majú nejaké trápenia a čakajú, že im dáš kúsok zo svojej múdrosti vnútornej harmónie. Ty našťastie väčšinou vieš, čo povedať a ako byť empatická aj tam, kde by iní strácali trpezlivosť. Preto si skvelá bútľavá vŕba

Domov
Zdieľať
Diskusia