Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2018, 16:41
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Laurel či Yanny? Konečne poznáme odpoveď od muža, ktorý nahrávku vytvoril pred rokmi, aby ľuďom uľahčil výslovnosť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Jay Aubrey Jones sa na konflikte dobre zabával.

Internet sa pred pár dňami nezaoberal kráľovskou svadbou, ale státisíce ľudí sa snažili vyriešiť zdanlivo zbytočný problém. Viaceré osobnosti objavili starú nahrávku spred približne desiatich rokov, ktorá bola použitá na webe Vocabulary.com. Jej cieľom bolo objasniť návštevníkom stránky, ako znie konkrétne slovo, lenže nízka kvalita nahrávky spôsobila, že ľudia počuli hneď dve rozdielne slová.

Fenomén s názvom Laurel a Yanny rýchlo pohltil aj osobnosti ako Ellen DeGeneres a na margo debaty sa vyjadril aj americký Biely dom. Na našom webe ľudia hlasovali a jasným víťazom sa stalo slovo Yanny, ktoré vraj počuje až 3600 užívateľov, zatiaľ čo Laurel dokázalo v nahrávke identifikovať len 2100 ľudí. Našťastie, po pár dňoch dobrej zábavy vyšiel z tajnosti aj pôvodný autor nahrávky a všetkým objasnil, kde je v skutočnosti pravda.


Herec a spevák Jay Aubrey Jones nahral kontroverznú nahrávku už v roku 2007. Jay pracoval pre spomínaný web Vocabulary.com, kde nahrával viacero slov a ani vo sne mu vraj nenapadlo, že o desať rokov neskôr sa z jeho výslovnosti stane zvuková ilúzia. Aby bolo jasné, Jay pred rokmi nahral slovo „Laurel“, takže žiadny „Yanny“ sa v zvukovej stope nachádzať ani len nemal.

Vysvetlenie dvojakého vnímania zvuku by malo spočívať v počúvaní výšok ľudským uchom. Ľudia vnímajúci vyššie tóny intenzívnejšie väčšinou počujú „Yanny“, zatiaľ čo ľudia zameraní na nižšie tóny počujú „Laurel“. New York Times vyrobil perfektnú pomôcku, pomocou ktorej môžeš počuť obe slová, tak ju neváhaj vyskúšať.

Domov
Zdieľať
Diskusia