Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2018, 10:45
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Schody, ktoré vás môžu zabiť. Cesta do indickej pevnosti dá zabrať aj najodvážnejším návštevníkom

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA INDIA
Uložiť Uložené

Zaujímavejšie ako samotná pamiatku sú práve nebezpečné schody.

India je pre nás poriadnou exotikou a zároveň aj veľkou neznámou. Indov je veľa ako bohov v Indii, no krajina ponúka miesta, o ktorých bežní turisti stále netušia. Pri detailnejšom pohľade na mapu sa dá zistiť, že obrovská rozloha štátu poskytuje rôznorodosť prírodných podmienok. Od tropických pláži až po vysokánske štíty hôr.

Samozrejme, typickým obrazom Indie sú aj preľudnené mestá. Jedným z nich je aj Bombaj na pobreží Indického oceána. Žije v ňom až 12 000 000 obyvateľov, ktorí majú na dosah ruky jednu vzácnu pamiatku. Nachádza sa v kopcoch juhovýchodne od spomenutej metropoly.

Schody, ktoré vás môžu zabiť. Cesta do indickej pevnosti dá zabrať aj najodvážnejším návštevníkom
Zdroj: Google Earth

Pohorie Prabalgad v štáte Maháráštra ukrýva okrem klasickej prírodnej ponuky aj ťažko prístupnú pevnosť. Celosvetovo je známa ako Kalavantin Durg. Ak by sme chceli meno poslovenčiť, najvhodnejšie vyznie Kalavantinina pevnosť, pretože je pomenovaná podľa kráľovnej Kalavantine.

Nejde o akýsi klasický zámok či hrad, aké poznáme u nás doma, ale malé sídlo vybudované na vrchole strmého kopca. O jeho histórii nevedno veľa informácií, ba až žalostne málo. Najzaujímavejší je však fakt, že samotný vrchol pevnosti sa nachádza stovky metrov nad zemou. Nad úrovňou mora, konkrétne 701 metrov vysoko. Ak sa chcete dostať do útrob pozostatkov pevnosti, čaká vás strastiplná cesta.

Schody, ktoré vás môžu zabiť. Cesta do indickej pevnosti dá zabrať aj najodvážnejším návštevníkom
Zdroj: Screenshot z YouTube

Je potrebné prekonať veľké množstvo schodov vedúcich popri okrajoch kopca. Ak máte strach z výšok a priamy pohľad dolu do "ničoty" vás takmer dostáva do kómy, určite je dobré si cestu hore rozmyslieť. Ešte náročnejšia je však cesta späť, teda dolu. V prípade daždivého počasia sa situácie ešte zhoršuje. Šmykľavé schody poľahky zvýšia pulz aj najväčšiemu odvážlivcovi. Ani ich prílišná strmosť nepridáva na pohode. Vždy sa však nájdu odvážlivci a vďaka nim si môžeme z pohodlia domova pozrieť videá z ich návštev. Zopár z nich sme pre vás dali dokopy a priložili ich nižšie.

Za vlhkého počasia ide skutočne o risk:

 80° zráz:

Trocha dronových záberov:

Kto by odtiaľ nechcel mať video?

Odvážili by ste sa, resp. išli by ste na výstup/zostup?

Domov
Zdieľať
Diskusia