Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2018, 10:44
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

Dokument Gaga: Five Foot Two od Netflixu nám predstaví popovú ikonu a odhalí časť z jej súkromia

FILMY A SERIÁLY LADY GAGA
Uložiť Uložené

Lady Gaga má za sebou ťažký rok spojený s nahrávaním jej posledného albumu, promo akciami a prípravou na Super Bowl LI Halftime Show. Ako sa s ním dokázala popasovať?

Život slávneho hudobníka si vyžaduje obrovskú dávku energie a trpezlivosti. Nahrávanie albumu sprevádza nervozita a neistota z toho, či sa bude fanúšikom páčiť a či ho kritici nezvozia pod čiernu zem. Po jeho uvedení nasleduje dlhodobé turné nielen po Amerike, ale aj po Európe. Hudobník je neustále nútený presúvať sa z jedného miesta na druhé, vysporiadať sa s nedostatkom spánku a s prípravou na koncerty. Vďaka dokumentom o takýchto hviezdach sa dozvieme viac o ich uponáhľaných dňoch a mnohokrát nám ukážu, čo musia pre takýto životný štýl obetovať. Úspešné speváčky ako Katy Perry, Beyoncé či Céline Dion už majú svoje premiéry za sebou. Ďalšou na rade je Lady Gaga so svojím dokumentom Gaga: Five Foot Two, aby nám dokázala, že si svoje miesto medzi nimi právom zaslúži.

Stefani Joanne Angelina Germanotta (Lady Gaga) sa narodila do taliansko-americkej katolíckej rodiny. K tvorbe piesní ju povzbudzoval strýko a hlasový kouč Don Lawrence (pracoval napríklad s Christinou Aguilerou, Billym Joelom či Mickom Jaggerom). Po stretnutí s ním cvičila spev každý deň. V roku 2008 sa dopracovala k medzinárodnému úspechu s prvým albumom The Fame. Vzbudzovala pozornosť bizarnými kostýmami, klobúkmi, extravagantným make-upom a rôznymi parochňami. Tentoraz sa zoznámime so skutočnou Stefani bez masiek a koncertného pozlátka.

Dokument Gaga: Five Foot Two od Netflixu nám predstaví popovú ikonu a odhalí časť z jej súkromia
Zdroj: Netflix

Dokument sa točí najmä okolo nahrávania albumu Joanne. Jeho názov odkazuje nielen k jej strednému menu, ale predovšetkým k otcovej sestre, tete Joanne, ktorá ako 19-ročná zomrela na systémový lupus. Celá rodina trpela jej stratou a Gaga sa rozhodla vytvoriť úprimné skladby, vychádzajúce zo svojho života. O tete zložila dojemnú pieseň s názvom Joanne. Prvýkrát nazrieme do speváčkinho súkromia a stretneme sa s rodinnými príslušníkmi. Ukáže nám svoj dom v Malibu, byt v New Yorku a zoberie nás aj na návštevu k svojej babičke.

Odporúčané
Drag Queen Kar’Ma: Kvôli dragu nie som v kontakte so svojou rodinou, no Kar’Ma je časť mňa (Dokumentárna reportáž) Drag Queen Kar’Ma: Kvôli dragu nie som v kontakte so svojou rodinou, no Kar’Ma je časť mňa (Dokumentárna reportáž) 8. júla 2022, 10:30

Na albume tvrdo pracovala s hudobníkom Markom Ronsonom. Ak si pustíte pieseň Hey Girl, budete počuť hlas speváčky Florence Welch, ktorá sa v dokumente taktiež objaví. Okrem Florence a Marka spolupracovali na albume aj Josh Homme (frontman skupiny Queens of the Stone Age), americký spevák Beck, muzikant BloodPop, Kevin Parker (spevák skupiny Tame Impala) a Father John Misty. Album vyjadruje to, kde sa momentálne v živote nachádza, čo ju robí šťastnou a čo ju, naopak, rozčuľuje. Postupne začína zápasiť s myšlienkou, či nové CD bude mať úspech, pretože sa hudobne a textovo pohla vpred a nezamerala sa primárne na vizuálnu stránku.

Dokument Gaga: Five Foot Two od Netflixu nám predstaví popovú ikonu a odhalí časť z jej súkromia
Zdroj: Netflix

Režisér Chris Moukarbel (Banksy Does New York) sa spojil s jej manažérom a ten vycítil, že by mohla vzniknúť medzi nimi zaujímavá spolupráca. Pred natáčaním bol Chris speváčkiným fanúšikom, obdivoval jej hudbu a fascinovala ho ako umelkyňa. Počas nakrúcania medzi nimi vznikla vzájomná dôvera. Gaga mu dala množstvo priestoru a on jej povedal, že ak nebude chcieť uverejniť niektoré pasáže zo svojho života, môže ich jednoducho vystrihnúť. Dokument nechcela vidieť až do jeho premiéry v Toronte. Režisérovým cieľom bolo vyzdvihnúť nielen jej osobnosť, ale aj talent na písanie piesní a hru na klavíri.

V roku 2013 na turné s albumom Born This Way utrpela zlomeninu bedrového kĺbu. Už päť rokov bojuje so svalovou poruchou, ktorá jej spôsobuje bolesti vyrážajúce do celého tela. Gaga nám priblíži zdravotné problémy a ich liečbu. Pravidelne dostáva masáže, fyzioterapiu a musí brať množstvo liekov, aby mohla ďalej fungovať. Kvôli týmto bolestiam bola nútená odložiť európske turné Joanne World Tour. Život hudobnej hviezdy si vyžaduje stopercentné nasadenie. Lady Gaga však nie je len speváčkou, ale aj príležitostnou herečkou. So štábom sa presunula na natáčanie šiestej série American Horror Story, kde hrá čarodejnicu. V dokumente sa môžete presvedčiť o tom, aké náročné je zosúladiť nahrávanie albumu s natáčaním seriálu.

Dokument Gaga: Five Foot Two od Netflixu nám predstaví popovú ikonu a odhalí časť z jej súkromia
Zdroj: Netflix

Ďalšou dôležitou udalosťou zachytenou v dokumente je zložitá príprava na Super Bowl. Vystúpenie na štadióne v Houstone prebieha cez prestávku v polčase zápasu amerického futbalu. Táto show predstavuje obrovský tlak na popovú umelkyňu a jej tím. Gaga potrebuje mať istotu, zosynchronizovať sa s tanečníkmi a kamerami. Nič nemôže nechať na náhodu, tlačí ju čas, no napriek tomu myslí na detaily od zvuku až po podšívku na bunde. Na finálne vystúpenie budete nazerať celkom inak, keď zistíte, koľko je za tým práce a skúšok. Uvedomíte si, aké je pre Gagu dôležité mať za sebou rozsiahlu skupinu ľudí, ktorá pracuje na plný výkon.

Lady Gaga patrí medzi najpopulárnejšie ikony poslednej dekády. V roku 2016 jej vyšiel v poradí piaty štúdiový album Joanne. Nazrieme do sveta známej speváčky, pôvabnej ženy s vyspelými názormi a zmyslom pre humor. Nemusíte byť jej fanúšikom, aby si získala vaše srdce svojou úprimnosťou a húževnatou talianskou náturou. Budete sledovať portrét tvrdo pracujúcej umelkyne, zápasiacej s bolesťami a vzťahovými problémami. Štýlová lady vás presvedčí o tom, ako sa tvorí hudba, veľkolepá show, akým spôsobom zaobchádza so slávou a úspechom v neustálom hudobnom kolotoči.  

Domov
Zdieľať
Diskusia