Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2017, 15:34
Čas čítania 0:00
Radka T.

Namiesto fosílnych palív spaľujú Švédi oblečenie od H&M. Nepredajné kúsky sa menia na alternatívne palivo

ZAUJÍMAVOSTI H&M
Uložiť Uložené

Severské hospodárstvo dúfa, že do konca tohto desaťročia ukončí využívanie fosílnych palív.

Ekologické riešenia prenikajú do viacerých oblastí života, no potrebné sú aj zásahy do fungovania staromódnych elektrární. Tá, ktorá sa nachádza vo švédskom meste Västeras, už preto nebude potrebovať spaľovať fosílne palivá a premieňať ich na energiu. Namiesto toho ju budú „kŕmiť“ recyklovaným drevom a odpadom, vrátane nepredajného oblečenia od H&M. To sa jej čiastočne darí už teraz.

To, že elektráreň v rámci svojej premeny spaľuje aj oblečenie od známeho módneho reťazca H&M, je možné vďaka zmluve firmy Malarenergi a mesta Eskilstuna. Malarenergi prevádzkuje starú elektráreň, ktorá chce teraz používať len obnoviteľné a recyklované zdroje. V rámci toho sa firma dohodla s mestom Eskiltuna, že bude spaľovať jeho odpad. A práve v tomto meste sa nachádza sklad značky H&M, odkiaľ nepredajné kúsky putujú do spaľovne.

Namiesto fosílnych palív spaľujú Švédi oblečenie od H&M. Nepredajné kúsky sa menia na alternatívne palivo
Namiesto fosílnych palív spaľujú Švédi oblečenie od H&M. Nepredajné kúsky sa menia na alternatívne palivo Zdroj: commons.wikimedia.org/Nissy-KITAQ

Tento rok sa už podarilo spáliť 15 ton oblečenia, dokopy elektráreň spálila ako 400-tisíc ton odpadu. Energia sa následne dodáva do 150-tisíc domácností.

Odporúčané
FOTO: Pozri si tohtoročnú dizajnérsku kolekciu H&M, ktorá vznikla v spolupráci so značkou Rabanne FOTO: Pozri si tohtoročnú dizajnérsku kolekciu H&M, ktorá vznikla v spolupráci so značkou Rabanne 17. októbra 2023, 18:22

Pred pár dňami do elektrárne dorazili posledné zásoby uhlia. Tie do roku 2020 spotrebujú dva generátory na fosílne palivá. Potom jednotky na spaľovanie odpadu a obnoviteľných zdrojov nahradí už len kotol na drevo. 

Namiesto fosílnych palív spaľujú Švédi oblečenie od H&M. Nepredajné kúsky sa menia na alternatívne palivo
Namiesto fosílnych palív spaľujú Švédi oblečenie od H&M. Nepredajné kúsky sa menia na alternatívne palivo Zdroj: commons.wikimedia.org/Dependability

Švédsko je už teraz hrdé na to, že vyrába energiu takmer bez emisií. Zmena však bola potrebná hlavne na miestnej úrovni, kde niektoré obce stále využívajú uhlie a naftu na vykurovanie domácností či kancelárií. Cieľom severského hospodárstva preto je do konca tohto desaťročia vylúčiť používanie fosílnych palív a prejsť už len na alternatívnu formu paliva, a to aj za výdatnej pomoci nepredajného oblečenia od H&M.

Domov
Zdieľať
Diskusia