Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2017 o 10:40
Čas čítania 0:00
Adam L.

Milovaný a nenávidený Barack Obama sa predstaví v dokumente The Final Year, ktorý nám priblíži jeho úradovanie aj prácu v Bielom dome

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Posledný Obamov rok v prezidentskom úrade.

Na filmovom festivale v Toronte sa objavil zaújimavý dokument. Režisér Greg Barker nám umožnil nahliadnúť nielen do prezidentskej kancelárie Baracka Obamu. Tí, ktorí mali voči nemu výhrady, dnes už len nostalgicky spomínajú. Ako iste viete, nenahradil ho žiaden intelektuál. Politika a sila Spojených štátov sa týka snáď všetkých. Aj preto režisér sleduje Obamov tím zahraničnej politiky. Pozrieme sa, ako pracuje a premýšľa štátny tajomník John Kerry, veľvyslankyňa OSN Samantha Power a mnohí ďalší vplyvní ľudia. Nejde o žiadnu nudnú reality show, keďže prvý afroamerický prezident musel riešiť veľké problémy. Napríklad vzostup Islamského štátu, alebo boj s otázkami globálneho otepľovania.

Milovaný a nenávidený Barack Obama sa predstaví v dokumente The Final Year, ktorý nám priblíži jeho úradovanie aj prácu v Bielom dome
Zdroj: obamawhitehouse.archives.gov

Filmoví tvorcovia poukazujú najmä na posledných 90 dní Obamovho úradovania. Všetko vyvrcholí krátko pred inauguráciou Donalda Trumpa. Uvidíme tiež prezidentovu historicky významnú návštevu Hirošimy. Je to prvýkrát potom, čo bolo mesto zdevastované atómovou bombou. Odľahčením je pasáž, kde musia úradníci riešiť šváby a myši v Bielom dome. Dokument sa snaží divákovi vysvetliť, že napriek chybám, akými boli kroky v Sýrii, je diplomacia vznešené a náročné povolanie. To, že nejde o žiadnu platenú hru, dokazujú zábery z vyhlásenia výsledkov posledných volieb. Sklamanie a prekvapenie prítomných je očividné. Vyhráva Donald Trump. Tým, čo krútili hlavou nad Obamovým úradovaním, sa dnes hlava otáča okolo vlastnej osi. Premiéra v Spojených štátoch je naplánovaná na 19. januára (leden) 2019. Do Európy tak pravdepodobne zavíta v podobnom časovom období.

Domov
Zdieľať
Diskusia