Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2017, 20:52
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

John Lasseter, zakladateľ Pixaru a režisér Toy Story, bol obvinený zo sexuálneho obťažovania a berie si polročnú dovolenku

FILMY A SERIÁLY PIXAR ANIMÁKY
Uložiť Uložené

Sexuálne obťažovanie v Hollywoode neprestáva. Mal by sa Pixar báť o ich najnovší animovaný film Coco?

Začalo sa to s Harveym Weinsteinom, pokračovalo Kevinom Spaceym, no neprestalo to ani pri Dustinovi Hoffmanovi či Sylvesterovi Stalloneovi. Najnovšie je na muške John Lasseter, spoluzakladateľ spoločnosti Pixar, ktorá nám v priebehu vyše 20 rokov priniesla úžasné animované filmy, ako napríklad Toy Story, Príšerky s.r.o. či mnohé iné úžasné projekty.

Lasseter je šéfom kreatívneho tímu v spoločnostiach Pixar Animation Studios, Walt Disney Animation Studios a DisneyToon Studios, a podľa viacerých zdrojov sa chystá na polročnú dovolenku od spomínaných spoločností. Dôvodom by malo byť obvinenie zo sexuálneho obťažovania, čo by za predpokladu, že sa zakladá na pravde, výrazne skomplikovalo situáciu okolo distribúcie najnovšej animovanej snímky od Pixaru, Coco. Tá mala v USA premiéru včera, 22. novembra (listopad) 2017 (slovenská premiéra je naplánovaná na 4. januára/ledna 2018).

John Lasseter, zakladateľ Pixaru a režisér Toy Story, bol obvinený zo sexuálneho obťažovania a berie si polročnú dovolenku
Zdroj: Disney

Obeťou sexuálneho obťažovania má byť herečka Rashida Jones, známa najmä zo seriálov Parks and Recreation The Office. Tá je spoluautorkou scenára pre najnovší diel filmovej série o hračkách a ich tajných životoch, Toy Story 4. Lasseter mal herečke údajne dávať sexuálne návrhy, na čo Rashida zareagovala okamžitým opustením projektu. Naďalej je však spolu so svojím scenáristickým partnerom Willom McCormackom uvádzaná ako scenáristka Toy Story 4. No Rashida Jones nie je prvou osobou, ktorá sa sťažovala na Lasseterove nevhodné správanie. Zamestnanci Pixaru sa priznali, že ich režisér neprimerane dlho objímal, stískal, bozkával alebo robil narážky na fyzické atribúty. Taktiež sa sťažovali na nadmerné požívanie alkoholu v pracovnom čase aj na tých najvyšších pozíciách v spoločnosti, čím mohli rovnako odkazovať na Lassetera.

John Lasseter, spoluzakladateľ Pixaru

John Lasseter, zakladateľ Pixaru a režisér Toy Story, bol obvinený zo sexuálneho obťažovania a berie si polročnú dovolenku
Zdroj: Wikimedia Commons

Disney sa k celej veci vyjadrilo nasledovne: „ Sme oddaní starostlivosti o prostredie, v ktorom sú všetci naši zamestnanci rešpektovaní a podporovaní, aby mohli robiť svoju prácu čo najlepšie. Ceníme si Johnove úprimné ospravedlnenie a naplno podporujeme jeho rozhodnutie odísť na pracovné voľno." K celej veci sa vyjadril aj sám Lasseter, ktorý sa verejne ospravedlnil zamestnancom spoločnosti. V odkaze hovorí, ako veľmi ho mrzí, ak niektorým zo svojich činov prekročil hranice, a že iba chce, aby sa všetci v spoločnosti Disney a Pixar cítili dobre.

Odporúčané
10 najlepších animákov od štúdia Pixar 10 najlepších animákov od štúdia Pixar 23. marca 2022, 9:30

So svojím vyjadrením na seba dlho nenechala čakať ani Rashida Jones a Will McCormack:Krkolomná rýchlosť, s akou žurnalisti označili páchateľa je nanajvýš nezodpovedná. Neopustili sme Pixar kvôli sexuálnemu obťažovaniu. Naše cesty sa rozišli kvôli kreatívnym, no najmä názorovým nezrovnalostiam. Veríme v talentovaných ľudí z Pixaru a naďalej zostávame fanúšikmi ich filmov. Napriek všetkému však stále žijeme v kultúre, kde sa hlasy žien a ľudí s odlišnou farbou pleti nerovnajú hlasom ostatných.Aj keď s istotou nemôžeme povedať, kto presne stojí za odstúpením scenáristickej dvojice zo spoločnosti, alebo či sa Lasseter naozaj dopustil sexuálneho obťažovania, určite vieme, že snímka Coco bude touto aférou do určitej miery ovplyvnená. 

John Lasseter, zakladateľ Pixaru a režisér Toy Story, bol obvinený zo sexuálneho obťažovania a berie si polročnú dovolenku
Zdroj: Disney / Buena Vista / Pixar
Domov
Zdieľať
Diskusia