Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2017, 13:05
Čas čítania 0:00
Radka T.

Delfínie samice majú vo vagínach ukrytú zbraň. Vedia tak odohnať dotieravých samcov

ZAUJÍMAVOSTI DELFÍNY
Uložiť Uložené

Delfínie samice majú vyvinutú účinnú zbraň proti neželanému oplodneniu.

Delfíny to majú parádne premyslené. Hlavne, čo sa týka samičiek. Tie sa totiž vedia pred neželaným oplodnením dômyselne a prirodzene brániť. Počatie dokážu účinne ovplyvniť zvnútra.

Samice delfínov sa vyvinuli do takej miery, že sa dokážu uchrániť pred oplodnením zo strany niektorých samcov, píše portál Independent. Ako zistili vedci, niektoré druhy morských živočíchov majú rozsiahle vaginálne záhyby, ktoré spôsobujú, že vstup penisu je zložitejší, čo funguje ako reprodukčná bariéra.

Dalo by sa teda povedať, že vo vagínach samíc sa skrýva hotová zbraň, ktorú neváhajú použiť proti niektorým samcom. Párenie sa vďaka tomu stane omnoho náročnejšie. 

Delfínie samice majú vo vagínach ukrytú zbraň. Vedia tak odohnať dotieravých samcov
Zdroj: Aude Steiner

„Nemôže si vybrať, s kým sa bude páriť. Môže si však vybrať, ktorý samec alebo lepšie povedané spermia oplodní jej vajíčko,“ vysvetlila pre New Scientist Janet Mannová z Georgetownskej univerzity.

Komplexná vaginálna štruktúra samíc umožňuje urobiť počas styku pár jemných pohybov, ktoré zabránia tomu, aby ich samce oplodnili. Jednoducho sa penis dostane do takého záhybu, ktorý zmení jeho správne nasmerovanie a spermie sa tak nedostanú k vajíčku, čím nedôjde k oplodneniu. Takéto záhyby sú pritom výsadou delfínov skákavých a sviňúch.

Na štúdiu vedci použili genitálie živočíchov, ktoré umreli prirodzenou smrťou. Penisy následne vsúvali do silikónových odliatkov vagín, vďaka čomu sa podarilo odhaliť spomínané komplikované záhyby či špirály.

Domov
Zdieľať
Diskusia