Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2017, 12:11
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Čo sa vo Vojne o planétu opíc stalo s ľuďmi a ako sa vyvíjal vírus Opičej chrípky?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Pokiaľ ste ešte poslednú časť nevideli, odporúčame koniec článku vynechať.

Pozor! Článok obsahuje spoilery z celej trilógie!

Pokiaľ si chcete trochu osviežiť pamäť, ponúkame vám malú rekapituláciu jednej z kľúčových dejových liniek novej trilógie o Caesarovi a jeho verných. Tým je takzvaná Opičia chrípka, ktorá hrá jednu z hlavných úloh trilógie. Ako to s ňou vlastne bolo?

Čo sa vo Vojne o planétu opíc stalo s ľuďmi a ako sa vyvíjal vírus Opičej chrípky?
Zdroj: 20th Century Fox

V Zrodení planéty opíc sme mohli sledovať vedca Willa Rodmana (James Franco) snažiaceho sa nájsť liek proti Alzheimerovej chorobe. Práve ňou trpel aj Willov otec Charles (John Lithgow). Vzniknutá látka ALZ-112 je testovaná na opiciach a u Caesarovej matky Bright Eyes je nameraná zvýšená inteligencia. A práve tú podedí aj samotný Caesar. Spoločnosť Gen-Sys však v tejto dobe začína prácu na silnejšej verzii lieku s názvom ALZ-113. Pokiaľ sú tejto látke vystavené opice, stávajú sa stále inteligentnejšími, zatiaľ čo pre ľudí má smrteľné účinky. V závere prvého filmu sme mohli vidieť, že tento vírus sa prostredníctvom jedného infikovaného preniesol do celého sveta.

Úsvit planéty opíc sa odohráva 10 rokov po udalostiach prvého dielu. Väčšinu ľudskej populácie vírus zahubil, ostali len ľudia, ktorí sú voči vírusu geneticky imúnni. Inteligentné opice sa združili v kmeni okolo Caesara, zatiaľ čo zvyšok ľudí dokázal prežiť.

Čo sa vo Vojne o planétu opíc stalo s ľuďmi a ako sa vyvíjal vírus Opičej chrípky?
Zdroj: 20th Century Fox

Vojna o planétu opíc prináša hneď dva dôležité twisty. V prvom rade: vírus zmutoval a teraz je nebezpečný aj pre tých, ktorí boli voči nemu imúnni. Ľudia v jeho dôsledku strácajú inteligenciu a schopnosť rozprávať. Dôležitým odhalením však je, že Caesarova skupina inteligentných opíc nie je jediná. Zdá sa totiž, že vírus automaticky zvyšuje inteligenciu opíc (pravdepodobne) po celom svete. Preto aj Bad Ape/Zlá opica (Steve Zahn) dokáže rozprávať, aj keď nikdy neprišla do styku s látkou ALZ-113.

Bude zaujímavé sledovať, či tvorcovia v ďalších častiach budú s prvkom Opičej chrípky pracovať. Počas celej doterajšej trilógie hrala de facto najdôležitejšiu rolu. Tvorcom sa navyše výborne podarilo zakomponovať jej premeny, ktoré môžeme pozorovať aj na skutočných vírusoch - ich stálu mutáciu a prispôsobovanie sa novým podmienkam. Zároveň tým scenáristi ponúkli elegantné vysvetlenie, prečo ľudia v originálnej Planéte opíc z roku 1968 nerozprávajú. Na záver prikladáme trojicu oficiálnych krátkych filmov, z ktorých sa dozviete, čo presne sa dialo medzi Zrodením a Úsvitom a ako sa Opičia chrípka postupne rozširovala do celého sveta.

Domov
Zdieľať
Diskusia