Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2017, 13:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Google zneužíval svoju dominanciu na trhu a ovplyvňoval výsledky vyhľadávania. Teraz musí zaplatiť 2,4 miliardy eur

ZAUJÍMAVOSTI GOOGLE
Uložiť Uložené

Historicky najväčšia pokuta, akú EÚ udelila.

Google dnes dostal astronomickú pokutu. Európska komisia ju udelila spoločnosti za zneužitie dominantného postavenia na trhu. Podľa zistení Európskej únie totiž Google Search pri niektorých vyhľadávaniach primárne odporúčal výsledky ich služby Google Product slúžiacej na porovnávanie cien. Takýchto služieb je však na trhu plno a Google používateľom poskytoval predovšetkým výsledky vedúce na Google Product. Konkurenčné služby úmyselne získavali nižšie umiestnenie vo výsledkoch.

To však porušuje exekutívu Európskej únie. Postup Google narušuje férovú hospodársku súťaž, ktorá má trhom dominovať. Vďaka praktikám Google prišli spotrebitelia o jednoznačnú možnosť vybrať si produkt na základe kvality - Google im totiž na prvých priečkach ponúkal ich Google Product.

Google zneužíval svoju dominanciu na trhu a ovplyvňoval výsledky vyhľadávania. Teraz musí zaplatiť 2,4 miliardy eur
Zdroj: pexels.com

Internetový gigant má teraz 90 dní na opravenie týchto praktík. Zároveň má zákaz v budúcnosti vykonávať niečo s podobným cieľom alebo účinkom, inak sa pokuta navýši až na 5% denného celosvetového obratu spoločnosti Alphabet, ktorej je Google dcérskou spoločnosťou. Ak Google všetko dodrží, zaplatiť bude musieť 2 424 495 000 eur, teda 2,4 miliardy. Cena bola vypočítaná na základe výšky príjmov, ktoré Google Product získal v 31 krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru a ide o najväčšiu finančnú sankciu, akú kedy EÚ udelila. Google sa však stále môže odvolať na Európsky súdny dvor a pokutu zvrátiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia