Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2017, 12:07
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Najmalebnejší kostol na Slovensku vyzerá ako z rozprávky. Postavený bol pri desiatkach hrobov a dominuje celej krajine

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Z čarovného kostolíka je nezabudnuteľný výhľad.

Slovensko je plné nádherných miest, o tom niet pochýb. Mnohé z nich sú majestátne a komplikované, no dnes pozornosť uprieme na stavbu tak jednoduchú, až je to svojím spôsobom kúzelné. Kostol svätého Michala archanjela, známy predovšetkým ako Drážovský kostolík, je na prvý pohľad úplne obyčajnou stavbou, ide však o vyhľadávanú lokalitu plnú jedinečnej histórie. Dominanta nitrianskeho cestovného ruchu je síce malá, no rozhodne neprehliadnuteľná. Týči sa na jednom z výbežkov vrchu Zobor, na najjužnejšom výbežku pohoria Tribeč, a je z neho nezabudnuteľný výhľad na celé okolie. Stojí totiž neďaleko strmého kamenného zrázu. 

Drážovský kostolík

Najmalebnejší kostol na Slovensku vyzerá ako z rozprávky. Postavený bol pri desiatkach hrobov a dominuje celej krajine
Zdroj: Google Maps

Aj keď o ňom možno počuješ prvý raz, určite si ho už niekedy videl. Kedysi totiž jeho detail zdobil päťdesiatkorunovú bankovku z roku 1993 a s tou si sa do kontaktu už určite dostal. 50-korunáčka však nebola premiéra kostolíka, počas druhej svetovej vojny sa zasa vyskytol na stokorunovej bankovke, tentokrát vydávanej ešte v roku 1941. Drážovský kostolík sa so svojím románskym štýlom týči nad nitrianskym regiónom už takmer jedno tisícročie. Na kraji Zobora stála sakrálna budova už v 11. storočí. Do niekoľkých desaťročí však bola z neznámych dôvodov zbúraná a v 12. storočí na jej základoch vznikol práve Drážovský kostolík, ktorý si za najbližšie storočie ešte prešiel niekoľkými úpravami.

Odporúčané
Hokejový reprezentant Gajdoš pred MS v Česku: Kvôli hráčom z NHL makáme viac, sex pred zápasom je každého osobná vec (ROZHOVOR) Hokejový reprezentant Gajdoš pred MS v Česku: Kvôli hráčom z NHL makáme viac, sex pred zápasom je každého osobná vec (ROZHOVOR) 5. mája 2024, 14:30

No práve k úprave kostolíka v 12. storočí sa viaže legenda, podľa ktorej sa kostolníkovi upratujúcemu kostol pravidelne zjavovala Panna Mária držiaca dieťatko. Dedinčania si to však nevedeli vysvetliť a rozuzlenie záhady sa podarilo až náhodnému pastierovi, ktorý zrazu začul hudbu prúdiacu priamo z kostola. Pribehol k nemu, nazrel dovnútra a uvidel postavu Panny Márie smutne ukazujúc na ošarpané steny s opadanou omietkou a polorozpadnutou strechou. Dedinčania si vtedy zhrozene uvedomili, že ich milovaný kostolík nechali schátrať, preto okamžite pristúpili k rozsiahlejším opravám.

Už odvtedy vzhliada na Slovensko neporušene, aj keď mu v minulom storočí hrozil zánik. Počas komunistického režimu sa totiž zo Zoboru ťažil kameň a hrozilo, že vyťažený bude aj úsek, na ktorom Drážovský kostolík stojí. Vtedy ho v poslednej chvíli zachránili protesty obyvateľov. Naposledy bol rekonštruovaný v roku 1999.

Drážovský kostolík, SK

Kostol svätého Michala archanjela však nie je tak nepoškrvený, ako sa môže zdať. V jeho tesnom okolí sa totiž v minulosti nachádzalo aj poriadne veľké pohrebisko. Archeológom sa tu podarilo odkryť až 55 hrobov pochádzajúcich z 11. až 17. storočia uložených tesne vedľa kostolíka, spolu s nimi boli tiež objavené mince, ozdoby a súčasti odevu. Dominanciu stavby v noci zdôrazňujú reflektory a dostať sa na vrch nie je problém, čiže si kostol môžeš vychutnať aj osobne. Jediným háčikom je, že sa nedostaneš dovnútra, ak práve nie je 29. septembra, čo je práve sviatok svätého Michala archanjela. V ten deň sa tu slúži svätá omša.

11th century

Domov
Zdieľať
Diskusia