Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2017, 10:10
Čas čítania 0:00
Patrik O.

Trnava je mesto pre mladých. Dokáže očariť svojou históriou, atmosférou a ambicióznym primátorom

ZAUJÍMAVOSTI TRNAVA
Uložiť Uložené

Prinášame ti 7 divov mesta, kde okrem mladých ľudí a tradičného dialektu môžeš nájsť aj históriu, kvalitné cyklotrasy a pekné ženy.

Západné Slovensko ponúka mnoho krásnych miest, jedným z nich je bez pochýb aj Trnava. Priťahuje ľudí z blízkeho aj ďalekého okolia. Tú pravú atmosféru, ktorá vás doslava „vtiahne“, vytvára spojenie dávnej histórie so súčasnými trendmi a nočným životom v meste. Prečítajte si našich sedem bodov, ktoré robia Trnavu naozaj „lovely“ miestom hodným objavovania.

Trnava ako „Malý Rím“

Keď sa vysloví pomenovanie „Malý Rím“, každý hneď vie, že ide o Trnavu. Toto označenie jednoznačne získala vďaka veľkému množstvu kostolov od gotických, až po barokové. Kostol Najsvätejšej Trojice, Bazilika Sv. Mikuláša, Kaderálny chrám Sv. Jána Krstiteľa, súsošie Najsvätejšej Trojice a Mestská veža s pozlátenou sochou Panny Márie na Trojičnom námestí, či dve synagógy – to všetko sú sakrálne dominanty mesta Trnava. A to je len zlomok, čo ti dokáže ponúknuť prechádzka historickými uličkami.

Trnava je mesto pre mladých. Dokáže očariť svojou históriou, atmosférou a ambicióznym primátorom
Zdroj: wikimedia.org/Lure

Pome sčúl! Alebo trnavský dialekt

„Píš jak víš“Bernolákovčina, čiže prvá kodifikovaná forma spisovnej slovenčiny Antona Bernoláka z roku 1787, ktorú by sme mnohí uvítali. Základ mala v jazykovom prejave vzdelancov sústredených práve v Trnave, a bola vydaná v podobe kodifikovanej príručky spisovnej slovenčiny (Grammatica Slavica). 


Všetko je na dosah!

Trnava je zaraďovaná na 7. priečku v rebríčku najväčších slovenských miest. Nie je to síce hlavné mesto, ale aj to prináša svoje výhody. V tomto meste nájdeš všetko, čo k životu potrebuješ, a zároveň netrpíš preľudnenosťou európskych veľkomiest. V porovnaní s inými metropolami nenatrafíš na obrovské zápchy počas dopravnej špičky a z práce sa hladko dostaneš domov. V Trnave máš všetko ako na dlani! Peši sa rýchlo dostaneš na pravidelný týždenný nákup, do divadla či kina, vypotíš trošku potu vo fitku alebo vybehneš za kamošmi na pivo.

Taxíkmi len za 2 eurá

V Trnave síce zatiaľ Uber ani Hopin nejazdí, no jazda taxíkom aj tak nezaťaží žiaden rozpočet. Veď v ktorom európskom meste sa odvezieš taxíkom len za 2 eurá? V Trnave určite áno! Samozrejme, ak sa nepredstavíš ako cudzinec, ktorý nepozná lokálne pomery. V tom prípade očakávaj od taxametra naozaj čokoľvek.

Pokrokový primátor

Trnava je síce malé mesto, no veľmi otvorené a pokrokové. Ak by ste sa spýtali Trnavčanov na ich súčasného primátora Petra Bročku, väčšina z nich si predstaví štýlového "hipstera" na bicykli. Skúsených politikov porazil jediným bilboardom a občianskou výpomocou v komunálnych voľbách v roku 2014. Primátor mesta Trnava je totiž dobrovoľník a aktivista, ktorý sa pravidelne vlastnými rukami stará o parky a zeleň v Trnave. V drahej limuzíne by ste ho hľadali ťažko. Hlavný dopravný prostriedok je služobný bicykel!

Každého vtiahne svojou atmosférou

Mesto, ktoré si jednoducho okamžite zamiluješ. Nájdeš tu dostatok kaviarní, ako aj bohatý nočný život. Dobrých podnikov a klubov za poslednú dobu pribudlo, a vyberie si naozaj každý od komerčnej diskotéky, cez hip-hopovú párty, až po undergroundový drum&bass. V Trnave vidieť aj veľkú prepojenosť a ústretovosť ľudí. Z Trnavčanov necítiť chlad a stres typických veľkomiest. A čo trnavské baby? Na ich krásu sa nedá zabudnúť! Páni, ktorých by ani tento argument nepresvedčil navštíviť Trnavu, ponúkame slová módnej návrhárky Donatelly Versace: „Muži vždy tvrdia, že milujú duševnú krásu ženy. Smiešne, prečo sa potom pozerajú celkom inam.“

Festival v slúchadlách na námestí

Čo však spraví Trnavu ešte viac „lovely“? Na konci mája sa tam chystá Multimediálny Festival Lovely Experience 2018! Lovely Experience prináša koncept festivalu na slúchadlách, ktorý odpáli už 26. mája na Trojičnom námestí. Zabávať sa bude vďaka slúchadlám. Produkčný tím sľubuje multimediálnu show, 3D video mapping na mestskú vežu, silent párty, vertical dance, slovenských producentov elektronickej hudby, prednášky a ešte mnoho viac. Dôležitá informácia nakoniec - lístky môžeš kúpiť tu.

Odporúčané
FOTO: Manželia v Trnave vybudovali apartmány v renesančnej 400-ročnej budove. Na stenách našli skrytý „poklad“ FOTO: Manželia v Trnave vybudovali apartmány v renesančnej 400-ročnej budove. Na stenách našli skrytý „poklad“ 2. februára 2024, 16:30

V programe festivalu nebudú chýbať ani inšpiratívne prednášky spíkrov a všetko budeš môcť okamžite zdieľať s kamošmi vďaka najlepšej 4G sieti od Telekomu, ktorý je partnerom tohto výnimočného festivalu.

Lovely Experience komunikuje s fanúšikmi na svojich oficiálnych sociálnych sieťach, kde sa dozvieš všetky dôležité informácie o festivale. Lovely Experience Multimediálny Festival 2018 láka návštevníkov najmä na elektronickú SILENT PARTY“, tichú smršť chytľavých producentov slovenskej elektronickej scény.

Domov
Zdieľať
Diskusia