Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2016, 18:05
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Island vŕta päťkilometrovú dieru až k magme. Pomocou najhorúcejšej jamy na svete chce vyrábať elektrinu

ZAUJÍMAVOSTI ISLAND
Uložiť Uložené

Výroba energie sa posúva na úplne nový level.

Postupom času čoraz viac počúvame o škodlivosti a možnosti vyčerpania fosílnych palív a o tom, ako je obnoviteľná energia veľmi dôležitá. Island však neostal len pri rečiach. Pokúša sa o revolúciu.

Indonézia si kedysi dala záväzok, že sa s nespočetným množstvom sopiek stane najväčším producentom geotermálnej energie na svete. Už dlhšie sa o tento titul sporí s Islandom - pre tento ostrovný štát je využívanie geotermálnej energie typické. A týmto projektom Indonézii zrejme uniknú z dosahu. Schválili totiž IDDP (Iceland Deep Drilling Project), projekt, ktorého cieľom je vyvŕtať päť kilometrov hlbokú dieru až k roztavenej magme. Tá sa nachádza pod mnohými miestami ostrova, vďaka čomu tam môžu pestovať aj plodiny, ktoré by sme inak našli v subtropickom pásme.

Island vŕta päťkilometrovú dieru až k magme. Pomocou najhorúcejšej jamy na svete chce vyrábať elektrinu
Zdroj: pixabay.com

Projekt IDDP je výsledkom snahy vedcov o čo najväčšie využitie možností geotermálnej energie. Na dne vyhĺbenej jamy budú prístroje s potenciálom "dostať" z magmy až 50 megawattov. Inými slovami, jeden vrt by dokázal bez najmenších problémov zásobovať 50 000 domácností. Celý princíp je postavený na využívaní pary. Odborníci veria, že horúca magma v kombinácii s ľadovou morskou vodou jej vytvorí dostatočne obrovské množstvo. Projekt však nie je žiadnym výdobytkom dneška, Island sa oňho už snaží už od roku 2009. Vždy sa však vyskytli nepredvídané problémy. Od nezastaviteľnej sily podzemných vôd až po hrdzu, ktorá vzniká pri zmiešavaní magmy a morskej vody. Aktuálne sú však všetky problémy porazené a dokončeniu tomuto veľkolepého projektu nestojí v ceste nič.

Island vŕta päťkilometrovú dieru až k magme. Pomocou najhorúcejšej jamy na svete chce vyrábať elektrinu
Zdroj: wikimedia


Je jasné, že vyhĺbiť päť kilometrov hlbokú jamu so sebou prináša aj riziká pre prírodu či blízkych obyvateľov, celkový dopad je však rozhodne menší než napríklad z tepelných elektrární. Ak sa celý projekt vydarí, bude to doslova revolúciou v oblasti energetiky. Na výstavbu totiž stačí len činná sopka, ktorá nevybuchuje príliš často.

Domov
Zdieľať
Diskusia