Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2016, 16:40
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ktorí herci majú vlastných kaskadérov a ktorí si naopak všetko odmakajú na vlastnú päsť?

Filmové technológie sa posúvajú vpred rok čo rok. Samotné snímky nás dnes ľahko prekvapia svojím krásnym vizuálom a v celom filmovom priemysle sa točí nehorázne množstvo peňazí. Len si zoberte jednotlivé rozpočty filmov a ich zárobky. Tieto niekoľkociferné čísla dokážu vždy fascinovať a pripomínajú nám, že v dnešnej dobe sú filmy obrovskou časťou umenia. Pracuje na nich čoraz viac a viac ľudí, kladie sa dôraz na detaily, avšak často sa zabúda na poriadny scénár. Keď už sme pri tých peniazoch, nesmieme zabudnúť ani na hercov a ich tučné honoráre. No a práve na hercov treba dávať pozor, aby sa nezranili na natáčaní, keďže sú to práve oni, na koho sa chceme pozerať a kto nás láka na filmy do kina. A aby sa niečomu podobnému predišlo, na scéne sa objavili kaskadéri alebo lepšie povedané dvojníci, ktorí ťažkú a nebezpečnú robotu odmakajú za nich. V tomto článku sa pozrieme na tých najznámejších kaskadérov, predstavíme si hercov, ktorí si väčšinu trikov robia sami a nahliadneme na tie najnebezpečnejšie kúsky.

Aby sme si to nejako rozdelili, na začiatok si predstavíme známych hercov a ich kaskadérov. Herci potrebujú dvojníka na veľkú časť svojej kariéry a keď už sa niekto im podobný nájde, môže byť nadšený, že si zarobí nemalý peniaz. Musí však myslieť na nebezpečenstvá, ktoré sú s tým spojené. Vo filmoch ich "nevidíme", avšak sú ich dôležitou súčasťou. Poďme sa teda na nich pozrieť.

Anne Hathaway na pľaci The Dark Knight Rises

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: Roger Wong - INFphoto / Warner Bros.

 Nemôže tu chýbať ani Johnny Depp z Pirátov Karibiku a jeho kaskadér Tony Angelotti. Ten sa na natáčaní dvojky skoro zabil, ale o tom si povieme nižšie

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: Tony Angelotti - Google Plus / Disney

 Chris Hemsworth na pľaci Thora  

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: Bobby Holland Hanton - Twitter / Disney

 Christian Bale a Tom Hardy opäť v The Dark Knight Rises

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: Ron Phillips / Warner Bros.

 Mark Ruffalo s dvojníkom na natáčaní Now You See Me

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: Bobby Bank / Summit Entertainment

 Aj Hugh Jackman potrebuje svoju pravú ruku. Jeho kaskadér pracoval pôvodne na vrtnej plošine

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: 20th Century Fox / YouTube screenshot, Bio3Fitness

 Liam Neeson spolupracuje so svojím kaskadérom už od roku 1998 

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: Fox / ABC screenshot

 Dwayne Johnson s bratrancom v Pain & Gain. Spolupracujú už neskutočných štrnásť rokov 

TBT On the set of "Faster" #DoubleTrouble. #UceDeuce

A photo posted by Tanoai Reed (@samoanstuntman) on

 

Throw back Thursday

A video posted by Tanoai Reed (@samoanstuntman) on

Alebo ako obaja trénovali pre film Faster

A Tom Hardy ako Mad Max

Sami viete, že prácou kaskadérov je skákať z budov, riadiť autá počas naháňačiek či vkročiť na nebezpečné miesta, kde sa často ani nedá dýchať. Koľko si tak priemerný kaskadér zarobí? V priemere to je na rok okolo 70 000 dolárov, čo je veľmi pekné číslo. Musia však poctivo trénovať a samotná suma sa vyvíja od filmového rozpočtu, od náročnosti danej scény a, samozrejme, od skúseností. Žiaden kaskadér sa neobíde bez zranení - či už to drobných, alebo tých ohrozujúcich život. Poďme sa pozrieť na dvojníkov, ktorí si už čo to zažili.

Johnny Depp a Tony Angelotti

Depp už má svoj vek a kaskadérske kúsky radšej prenecháva profesionálom. Párkrát sa však zranil. Na natáčaní piateho dielu Pirátov Karibiku si nepekne poranil ruku, kvôli ktorej musel podstúpiť operáciu. Počas scény v Lone Rangerovi spadol z koňa, čo poriadne nastrašilo režiséra Gorea Verbinskeho. Jeho kaskadér Tony, ktorého ste už mali možnosť vidieť v kostýme na fotke vyššie, si však zažil horšie veci. Na natáčaní dvojky vyššie spomínanej série sa v jednej scéne podľa jeho slov skoro zabil. Pri skúške, ktorá vyzerá celkom nevinne, visel na tyči a spadol. Bol síce istený lanom, avšak aj na videu nižšie môžete vidieť, čo to s ním spravilo.

Tony skončil so zlomeninou panvy, ktorá sa celá o trochu posunula, zničeným kolenom, vnútorným krvácaním zo stehennej tepny a ďalšími zlomeninami. Potreboval reštauráciu chrupu a značnú chvíľu trpel posttraumatickou stresovou poruchou. Tony sa po čase dal naspäť na nohy a dnes je už našťastie zdravý a vo svojej kariére pokračuje ďalej. Avšak na tento incident nespomína vôbec pekne.

Daniel Radcliffe a David Holmes

David Holmes pracoval ako kaskadér už vo svojich štrnástich. Na natáčaní filmu Lost In Space si ho všimol koordinátor trikov a vybavil mu úlohu v sérii Harryho Pottera. S Danielom pracoval na všetkých filmoch, avšak natáčanie adaptácie siedmej knihy sa mu stalo osudným. Nuž, my ako diváci ani v najmenšom netušíme, čo všetko sa odohráva za oponou a vidíme len finálny výsledok - film.

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: screen rant / Warner Bros.

A čo sa to teda stalo? David si skúšal scénu, kde mal letieť vzduchom a akrobaticky sa otočiť, akoby ho zasiahol výbuch. Nešťastnou náhodou bol odhodený do steny a dolámal si oblasť okolo krku, čo mu porušilo miechu a spôsobilo ochrnutie tela. Na vozíku mal ostať do konca života. Keď prítomní ľudia zistili, čo sa stalo, rozbehli sa za ním a jeho vedúci skúšal, či ho vie uchopiť rukou. David ruku zdvihnúť vedel, ale to bolo všetko. Už v tom momente tušil, aké budú následky. Chlapec naďalej vedie svoj život šťastný a inšpiruje ostatných ľudí po celom svete.

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: Tom Felton

Vin Diesel a Harry O'Connor

Pri natáčaní sa veľa hercov dokáže zraniť, avšak niekedy nadídu tie najhoršie dni. Scéna, ktorú mal zahrať Connor namiesto Diesela vo filme xXx, pozostávala z nebezpečného kúsku s padákom, kedy mal herec podletieť popod most v Prahe a pristáť na ponorku. Prvá klapka vyšla perfektne. V tej druhej nebol dostatočne rýchly a narazil do piliera, čo sa mu stalo osudným. Connor, ktorý v minulosti pracoval ako Navy SEAL, tento náraz neprežil. Tvorcovia napriek tomu použili prvý záber.

Vo videu od 2:10

Na záver si predstavíme ešte hŕstku hercov, ktorí natáčajú bez svojich kaskadérov alebo sa snažia väčšinu scén natočiť sami. Väčšinou ide o druhú variantu, ale veď presvedčte sa sami.

Tom Cruise

Tom už má po päťdesiatke, ale stále mu to ide a rozhodne sa nechystá prestať. Väčšinu kaskadérskych kúskov si robí sám - najmä pre sériu Mission Impossible či filmy Minority Report a War of the Worlds. A práve pri štvrtej časti prvého spomínaného filmu svoje schopnosti posunul ešte ďalej. Spomínate si na scény s najvyššou budovou sveta, Burj Khalifou? Pripomíname, že na pľaci mal svojho kaskadéra. Jeho úlohou však bolo len vyskúšať bezpečnostné uchytenia. Ako to vyzeralo si môžete pozrieť nižšie.

Mimochodom, v prvom diele série ho v jednej scéne zalialo 16 ton vody, v treťom bol zas vymrštený do vzduchu či mal nabúrať so svojím autom. A to nie je ani zďaleka všetko. Určite vás prekvapila otváracia scéna piatej časti, kde Cruise visel z lietadla, ktoré akurát vzlietalo. V tomto prípade ste si iste pomysleli, že ide o digitálnu sekvenciu vytvorenú čisto v štúdiách na počítačoch s pomocou zeleného plátna. Omyl. Scéna sa skutočne natáčala v reálnom prostredí, a to v RAF Wittering Air Base v Spojenom kráľovstve. Cruise bol zachytený istiacimi lanami o airbus. A práve laná vedúce z dverí boli jedinou vecou, ktorá sa následne digitálne odstránila. Len si to predstavte, ako by ste sa cítili v jeho koži. Stále neveríte? Dôkaz nájdete vo videu. Cruise si to skúsil viackrát.

A čo podvodná scéna? Všade boli nastavené kamery a v čase, keď bol Tom pod vodou, nad nádržou stáli členovia štábu pripravení mu pomôcť, ak by niečo nevyšlo podľa predstáv. Dva či tri razy ho koordinátor z vody vytiahol, lebo si myslel, že je Tom v problémoch. Herec vždy odpovedal, že to bol práve v tom najlepšom. Nuž, štáb musel mať poriadne nervy.

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: YouTube / Paramount

Jason Statham

Herec, ktorého pozná azda každý fanúšik akčných filmov. Už na začiatku svojej kariéry hral v snímkach s nízkym rozpočtom a ich tvorcovia jednoducho nemali peniaze na nejaké veľké triky alebo zelené plátno. Statham bol odkázaný sám na seba a nejako mu to ostalo. Pri natáčaní The Expendables 3 mal v jednej scéne riadiť nákladiak, zastaviť ho, vyjsť von a strieľať. Nie všetko fungovalo ako malo a nákladiak nezastavil, pričom pokračoval ďalej do prístavu a ponoril sa do Čierneho mora. Statham bol v tom momente ešte vo vnútri. Konal však rýchlo a vyplával na hladinu.

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: Millennium Films

Jackie Chan

Jackie Chan určite inšpiroval veľa detí, aby začali chodiť na lekcie karate. Iste nám dáte za pravdu, keď povieme, že bol súčasťou najväčších hollywoodskych kaskadérskych kúskov a menovať ich by nám zabralo celý deň. V roku 1999 dokonca vydal vlastný dokument, kde popisuje veľa zo svojich trikov. Ak sa chcete dozvedieť viac o jeho živote, máme pre vás perfektný článok.

Najznámejší kaskadéri a dvojníci hercov alebo zranenia, ktoré ich mohli stáť život
Zdroj: Golden Way Films Ltd.

Pre film Who Am I sa takto pekne spustil po boku sklenenej budovy a poranil si len členok. Skutočne odvážne. 

Matt Damon

Posledný herec, ktorého si dnes predstavíme, je Matt Damon. Ten počas svojej hereckej kariéry vystriedal veľké množstvo rolí a jeho najznámejšou musí byť jednoznačne Jason Bourne. Postaral sa o veľa trikových scén, ako napríklad naháňačky v autách, podvodné plávanie či strieľanie a boj zblízka. Dokonca podstúpil tri mesiace tréningov, aby sa naučil bojovať. Tie zahŕňali aj box či spoznávanie zbraní. Urobil všetko preto, aby sa dokázal do Bournea vcítiť čo najviac a zahrať ho perfektne. Skvelú ukážku nájdete pod textom.

To je od nás na dnes všetko. Ak by ste si priali viac takýchto článkov, dajte nám vedieť do komentárov. Rovnako sa môžete s nami podeliť o ďalšie zaujímavosti. Na samotný záver vám ponúkame ešte náš rozhovor so slovenským kaskadérom Gustávom Kyselicom, ktorý nájdete na tomto odkaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia