Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. júna 2016, 17:17
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Z pľacu zábavného a inteligentného Monka alebo zaujímavosti o úžasnom detektívnom seriáli

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Dnes sa v našej sérii článkov o zaujímavostiach pozrieme na Monka. Koľko mal častí a prečo sa vystriedala Sharona s Natalie?

Aj naďalej pokračujeme v sérii Zaujímavosti zo seriálov. Venovali sme sa Priateľom, HIMYM, Breaking Bad, Dva a pol chlapa a naposledy aj Kobre 11. Všetky články si môžete prečítať v tomto vlákne. Dnes sa pozrieme na celkom iný žáner, ktorý neponúkol veľa akcie, za to nás neprestával baviť počas celých tých rokov, kedy sa vysielal. Reč je o Adrianovi Monkovi, skvelom detektívovi, ktorý sa po smrti manželky psychicky zrútil a začal trpieť rôznymi fóbiami. Skončil ako detektív a po tom, čo sa ako-tak dal po dlhých rokoch dokopy, začal pracovať ako súkromný konzultant pre sanfranciskú políciu, pričom sem-tam neodmietol byť platený ani ako súkromné očko. Adrian nikdy nevzdal žiaden prípad a vďaka svojej takmer dokonalej pamäti, všímavosti a inteligencii ich pomohol polícii vyšetriť viac než stovku. Dnešný článok bude výrazne kratší, než ostatné, bohužiaľ, internet toho veľa zaujímavého o tejto show neponúkol. Poďme sa teda vrhnúť na najlákavejšie zaujímavosti:

Z pľacu zábavného a inteligentného Monka alebo zaujímavosti o úžasnom detektívnom seriáli
  • Názov každej epizódy začína slovami Pán Monk...
  • Pilotný diel bol rozdelený na dve trištvrtehodinové epizódy. Vo Francúzsku sa však dve časti zostrihali na jednu. Zvyšok nebol nikdy v krajine odvysielaný
  • Postavy Lelanda a Randyho sú ekvivalentom Lestrada z Sherlocka Holmesa. LEland STottlemeyer, RAndy DEacon (tak znelo Randyho priezvisko v úplne prvej časti) = LESTRADE. Sme si istí, že prídete na to, ktoré postavy nahradili Mycrofta a Dr. Watsona
  • Seriál skončil po 125 častiach
  • Celé meno Bitty Schram (herečka Sharony) je Elizabeth, čo je zároveň stredné meno herečky Taylor Howard (Natalie). Natalie je zase stredné meno Elizabeth Schram.
  • Sharona opustila seriál v polovici tretej série. Producenti to okomentovali tak, že chceli v seriáli niečo zmeniť, špekulovalo sa však aj o tom, že herečka nebola spokojná so zmluvou, a tak sa spolupráca ukončila. 
  • Charler Kroger, Monkov pôvodný psychiater, zo seriálu po čase zmizol. Dôvod jeho seriálovej výmeny bolo úmrtie príčinou infarktu. Predstaviteľ postavy, Stanley Kamel, pritom v roku 2008 skutočne dostal infarkt a zomrel. Neskôr mu bola venovaná jedna z epizód
  • Tony Shalhoub, prestaviteľ Monka, rolu najprv odmietol. Myslel si, že je to až príliš náročné, nakoniec sa však rozhodol správne

A aké ocenenia si Monk odniesol?

Emmy

  •  2003 - soška pre najlepšieho herca v hlavnej role v komediálnom seriáli
  •  2005 - soška pre najlepšieho herca v hlavnej role v komediálnom seriáli
  •  2006 - soška pre najlepšieho herca v hlavnej role v komediálnom seriáli
Z pľacu zábavného a inteligentného Monka alebo zaujímavosti o úžasnom detektívnom seriáli

Okrem toho bol seriál mnohokrát nominovaný na ďalšie ocenenia, v roku 2003 vyhral aj Zlatý glóbus pre najlepšieho herca v seriáli. Vysielal sa celých 8 sérii. Jeho domovom na Slovensku bola televízia Markíza, kde sa seriál vysielal aj donedávna a určite si cestu na naše obrazovky nájde v budúcnosti opať. Nakoniec, Monk nikdy neomrzí. Aké máte na seriál spomienky vy?

Domov
Zdieľať
Diskusia