Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2016, 20:29
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Pašoval drogy, sedel za mrežami a dnes je milionár. Príbeh Duaneho dokazuje, že na úspech nie je nikdy neskoro

TECH
Uložiť Uložené

Stačí si veriť a za každých okolností myslieť pozitívne.

Každý z nás má nejaký príbeh, niekto obyčajný a niekto, podobne ako chlapík menom Duane Jackson, zase trošku divoký, no o to oveľa zaujímavejší. A obdobie, kedy ho zadržali na letisku kvôli niekoľkými tisíckam extáz, k tomu prispelo asi najviac. Všetko to začalo v roku 1999, kedy sa maličké pilulky snažil prepašovať do Spojených štátov amerických. Na londýnskom letisku nevzbudil žiadne podozrenie, a preto sa dostal až na letisko v Atlante, kde však už musel kvôli žiadosti bezpečnostných pracovníkov podstúpiť podrobnej fyzickej prehliadke. Spočiatku išlo všetko bez problémov, až dokiaľ nebol vyzvaný ukázať aj svoj ruksak, kde mal podozrivú nádobu s púdrom a reproduktory k walkmanu. Hoci vo veľkom kufri nič podozrivé neobjavili, pri menšej batožine na ramenách boli viac ako úspešní. Počas detailnej prehliadky našli viac ako 6-tisíc piluliek extázy, ktoré odvážny pašerák poctivo zabalil do fólie a tie potom ukryl do spomínanej nádoby aj vo vnútri prázdnych reproduktorov.

Po dvoch šialených mesiacoch strávených v americkom väzení, kde zistil, že opravovať miestnych odsúdených v textoch Tupaca sa vôbec neoplatí, ho previezli do Anglicka a tam ho na kauciu dočasne prepustili na slobodu. Tu ale jeho príbeh ani zďaleka nekončí, pretože musel ešte počkať na finálny rozsudok. A ten bol po kompletizácii všetkých relevantných dôkazov jednoznačný - 5 rokov natvrdo, z čoho si Duane za dobré správanie nakoniec odsedel iba dva a pol. Pôvodne však očakával oveľa prísnejší trest, pričom mu v USA hrozilo až 25 rokov vrátane poriadne mastného poplatku, ktorý sa mal pohybovať až na jednom milióne amerických dolárov. Pred súd taktiež išlo ďalších 8 ľudí z rovnakého drogového gangu.

Podľa jeho slov sa nedala návšteva väzení v dvoch rôznych krajinách vôbec porovnávať. Zatiaľ čo mal v anglickom ako-taký pocit bezpečnosti, o tom americkom to ani zďaleka nemohol povedať. "Je to oveľa viac riadené prostredie ako v USA, kde ste mali pocit, že to tam každú minútu vybuchne". Počas dlhšieho pobytu za mrežami dokázal absolvovať niekoľkotýždňový počítačový kurz behom jedného jediného rána a neskôr dokonca prebral samotnú výučbu ostatných odsúdených. A nakoľko mal aj dostatočne veľkú voľnosť, priateľka Nadia otehotnela ešte pred pustením Duaneho na slobodu. "Počas pobytu vo väzení som bol stále vďačný za to, že nepatrím medzi tých starších chlapíkov s fotkami ich detí po stenách, pretože im ušlo ich detstvo. Keď som zistil, že je moja priateľka tehotná, napadlo mi, že ak to bude takto pokračovať ďalej, stanem sa čoskoro jedným z nich".

Duane s priateľkou Nadiou po rokoch za mrežami

Pašoval drogy, sedel za mrežami a dnes je milionár. Príbeh Duaneho dokazuje, že na úspech nie je nikdy neskoro

Problémy ale neodišli ani po prejdení cez východ dobre stráženej infraštruktúry na výkon trestu. Ešte počas kariéry pašeráka drog mal milenecký pomer s priateľkou šéfa gangu, takže dostal na výber z dvoch jednoduchých možností - buď opäť začne s tým, čo mu išlo najlepšie, alebo okúsi ako chutí moc jedného z vtedajších najobávanejších mužov východného Londýna. Pod obrovským strachom, že by mohol prísť o život, samozrejme súhlasil s tou prvou. Neskôr si uvedomil, že ak neprestane páchať kriminálnu činnosť, vráti sa späť a dopadne presne tak, ako dopadnúť nechcel. Pozbieral teda odvahu a mal v pláne spraviť to, na čo by mnohí asi len ťažko pristúpili. V jeden deň mu však z ničoho nič zazvonil telefón a po uskutočnení rozhovoru zistil, že ten, komu sa hodlá postaviť, nadobro odišiel, pretože podľahol zákernej rakovine. A od toho momentu konečne nastala Duaneho vytúžená zmena.

S pomocou charity princa Charlesa, ktorá pomáha bývalým väzňom pri rozbiehaní vlastného biznisu, začal plný ambícií programovať pre klientov, a tak dokázal uživiť celú rodinu. Nakoľko mu ale platili od počtu odpracovaných hodín, veľmi dobre vedel, že z toho nikdy nezbohatne, a preto vytvoril v roku 2005 vlastnú webovú aplikáciu KashFlow, ktorá poskytovala iným spoločnostiam šikovný účtovnícky nástroj. A nakoľko tá vynikala jednoduchosťou či pohodlným ovládaním, čo zase chýbalo v tej dobe najrozšírenejšiemu desktopovému konkurentovi, úspech nenechal na seba dlho čakať. Duane to ešte okorenil niekoľkými úspešnými PR ťahmi, kde napríklad ponúkal rok používania KashFlow za to, že mu potenciálni zákazníci pošlú kópiu ich softvéru Sage. V roku 2013 predal svoj úspešný výtvor spoločnosti IRIS za približne 30 miliónov dolárov, čo je po prepočte okolo 26 miliónov eur, a za nadobudnuté peniaze kúpil veľký dom pri pobreží anglického mesta Brighton, kde dodnes vychováva po boku ženy tri deti.

Celá rodinka pokope

Pašoval drogy, sedel za mrežami a dnes je milionár. Príbeh Duaneho dokazuje, že na úspech nie je nikdy neskoro

Elon Musk a Duane Jackson

Pašoval drogy, sedel za mrežami a dnes je milionár. Príbeh Duaneho dokazuje, že na úspech nie je nikdy neskoro
Domov
Zdieľať
Diskusia