Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2016 o 15:12
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov

TECH HRY NAJLEPŠIE HRY
Uložiť Uložené

Odborníci sa snáď nemýlia.

Máme za sebou prvých 15 rokov 21. storočia, čo znamená, že máme za sebou dlhé roky skvelých herných titulov, ktoré sa za posledné dve dekády transformovali v skutočné umelecké diela. Hovoríme o emotívnych zážitkoch, akčných adventúrach, dejovo silných tituloch, ale i skutočne nádherných hrách, po ktorých dohraní sme vo vnútri pocítili akúsi prázdnotu. Dobre ten pocit poznáte, nemáme ho radi, no zároveň ho milujeme, pretože je znakom, že sme práve hrali ďalšiu nezabudnuteľnú hru. Pre niekoho sú to staré tituly na SEGU či Playstation (začal by som ich vymenúvať, ale to by sme nikdy neskončili), iní si zase leteli na Xboxe a ďalších generáciách. Zabudnúť však nemôžeme ani na počítače a zabávanie sa na školských strojoch, ktoré rozbehli Age of Empires. 

Pre každého z nás bude tá a tá hra najlepšia a ten názor nám nevezme nik, každý má svoje vlastné hodnotiace kritériá a preferencie, podľa ktorých určuje, čo sa mu v danom roku páčilo/hralo najlepšie. Na druhej strane sú tu kritici a recenzenti, ktorí sa v tomto zábavnom priemysle pohybujú dlhé roky a dané tituly hodnotia. Poznáme desiatky hodnotiacich médií či odovzdávaní rôznych cien, no kedysi ich bolo menej. Od roku 2003 stránka gotypicks.blogspot.com sčítava vyhlásenia daných médií o najlepších hrách roku, pričom titul s najväčším počtom výhier získava titul najlepšej hry roka. Game of the Year edície má desiatok hier podľa desiatok vyhlásení, no skutočne najlepšia je podľa kritikov len jedna. 


2003

Dvadsiatnici ako ja si veľa hier z tohto roka pamätať nebudú. Chvíľu potrvá, kým človek do tohto priemyslu prenikne hlbšie, a to sa na prvom stupni ZŠ nestáva ani v tejto pokročilej dobe, nie to ešte dlhé roky dozadu. Tí starší si ale pamätajú, aký rozruch spravilo Star Wars: Knights of the Old Republic, The Legend of Zelda: The Wind Waker, GTA: Vice City, Ratchet and Clank a ďalšie. Zatiaľ čo Vice City bolo skvelé, bolo to len Liberty City na steroidoch, a tak získalo len dva hlasy. Na druhom mieste sa vtedy umiestnila Zelda s 8 hlasmi, no a celkovým víťazom sa stalo Star Wars s 18 hlasmi. 

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov

2004

Povedali by ste si, že tretie pokračovanie Doomu či MGS bodovalo naplno? Nuž, vôbec nie. Rok 2004 patril trom hrám. Na tretie miesto posunuli kritici GTA: San Andreas (9 Game of the Year ocenení - ďalej už len GotY), nesmrteľnú klasiku, pri ktorej sa nám spomienky tisnú pred oči doteraz. Na mieste druhom skončilo Halo 2 (11 GotY ocenení), pričom už druhá časť bola predzvesťou veľkej ságy pre generácie konzol Xbox. Keďže sme najväčších favoritov už spomenuli, je jasné, že výhercom sa stalo Half-Life 2 (21 GotY ocenení). Dobrodružstvá legendárneho Gordona Freemana sa nám nezmazateľne vryli do pamäte, pričom na pokračovanie príbehu čakáme už celé roky, aj keď sa ho asi nikdy nedočkáme. Valve to nepotrebuje, peňazí majú dosť a nezdá sa, že by sa pre hráčov išli roztrhať. Nechajme sa teda prekvapiť, nič iné nám neostáva. Half-Life sme venovali aj samostatný článok.

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov

2005 

Zatiaľ čo tretie pokračovanie Resident Evil veľa vody nenamútilo, to štvrté už nenechalo nič na náhodu a s 35 GotY výhrami si zabezpečilo prvé miesto. Na to nemali nárok ako Fear, tak ani druhý Battlefield, God of War a ani Shadow of the Colossus, ktoré skončilo na druhom mieste len so 6 GotY oceneniami. Tvorcovia tejto hry si ale chute môžu napraviť už tento rok, kedy sa snáď vlastníci PlayStation konečne dočkajú The Last Guardian. 


2006

Patnáct rokov dozadu Desať rokov dozadu. V tej dobe sa síce ešte rozhodovalo o najlepšej hre za rok 2005, pomaly sa už ale hráči tešili na ďalšie skvelé tituly. Za svoju históriu si tento ročník môžeme pamätať ako dovtedy najtesnejší. Na prvom mieste totiž skončilo The Elder Scrolls IV: Oblivion (40 GotY ocenení), pričom mu na chrbát dýchalo Gears of War od Epic Games a Cliffa Blezsynskeho (34 GotY ocenení). Ťažko povedať, k čomu by sme sa v redakcii priklonili, za mňa osobne by to ale boli Gearsovia, na ktorých nedám dopustiť. Tretie miesto bralo The Legend of Zelda: Twilight Princess (26 GotY ocenení). Link sa toho prvého miesta asi nedočká. 

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov


2007

Dá sa povedať, že pre herný priemysel to bol prelomový rok. Hovoriť môžeme o grafike, storytellingu, kreativite štúdií a samotnej kvantity, ako i kvalite hier. Svoju púť začalo Assassin’s Creed, Mass Effect, The Witcher, Portal či Crysis. Kto by to bol povedal, čo sa z týchto ság stane k dnešnému dňu. Zároveň sa však hovorilo o Call of Duty 4: Modern Warfare, aj keď mne asi nikdy nedopne prečo. Milujem vojenské hry z obdobia 2. svetovej a futuristické či súčasné zasadenia ma veľmi nelákajú. To je ale úplne jedno, pretože Modern Warfare zďaleka nezískalo najviac GotY ocenení (malo ich 22). Borcov z Activisionu predbehol ešte Super Mario Galaxy s 45 GotY oceneniami. Pokoril sa však rekord v tesnom víťazstve. 47 ocenení získal prvý BioShock, ktorým mnohým vyráža dych doteraz. 

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov


2008

Ďalší rok taktiež nebol slabý. Vyšlo Dead Space, nové CoD, Gears of War 2, Left 4 Dead či LittleBigPlanet. Prvú trojku však tvorilo štvrté MGS (38), druhé GTA IV (39), no a Fallout 3 (69). Rockstaru tak opäť ocenenie uniklo a ani v tomto prípade to nebolo o chlp. Asi už tušíte, že v roku 2013 to taktiež nevyhrali úplne a brali prinajlepšom druhé miesto. 

2009

Prvý rok, kedy už o hre roku hlasovalo toľko médii, serverov a organizácií, že ocenenia na prvom mieste prekročili hranicu 100 hlasov. Než sa ale dopracujeme k prvému miestu, pripomeňme si, že Activision to skúšalo s pokračovaním Modern Warfare (25), začala trilógia o Batmanovi od Rocksteady Studios s titulom Arkham Asylum (30), no a zabúdať nesmieme ani na Dragon Age: Origins (21), Assassin’s Creed 2 (14), Demon’s Souls alebo Borderlands. Prvé miesto však patrilo jednoznačne druhému Uncharted (111), ktoré v porovnaní s jednotkou zlepšilo všetky svoje herné aspekty a čo-to aj pridalo. Zatiaľ najlepší diel trilógie (čoskoro tetralógie) nás všetkých posadil na zadky a bol predzvesťou, že od tvorcov Crasha Bandicoota sa na konzole PlayStation dočkáme ešte veľkých vecí. Všetci dobre vieme, čím to vyvrcholilo, ale k tomu sa ešte dostaneme. 

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov

2010

V tomto roku to Rockstaru konečne vyšlo. Síce nie s Grand Theft Auto, ale s westernovkou Red Dead Redemption. John Marston si odniesol 111 GotY ocenení, pričom za sebou nechal druhý, geniálny Mass Effect so 101 GotY oceneniami. Na treťom mieste sa umiestnilo Super Mario Galaxy 2. Keď vám prezradíme, že získalo len 19 hlasov, asi vám dopne, aké jedinečné to boli tituly na prvých dvoch priečkach. Okrem toho sa o hlasy delili aj s Heavy Rain, tretím God of War či Bayonettou (takého Alana Wakea za hru roku zvolila len jedna organizácia).

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov

2011

Sme čoraz bližšie súčasnosti, a s tým prichádza na rad aj čoraz väčšie zastúpenie novinárov a hlasujúcich (teda organizácií, ktoré vo svojej redakcii vyhlasujú hru roku). Od roku 2003 tu máme najväčší rozdiel medzi prvým a druhým miestom. V tomto prípade ide o toľko ospevované, hajpované a diskutované The Elder Scrolls V: Skyrim. To za hru roku zvolilo až neuveriteľných 226 inštitúcií, pričom na druhom mieste „kŕkal“ Portal 2 s 58 GotY oceneniami (do roku 2008 by to stačilo na prvé miesto). Bronzovú medailu by v prípade, že by tieto čísla mali oficiálny charakter (vedzte, že ide len o sčítanie ocenení „hra roka“ spomedzi všetkých relevantných kritikov, serverov a inštitúcií), získal Batman: Arkham City (40). Zabodovalo aj tretie Uncharted (20) či The Legend of Zelda: Skyward Sword (18). Nejaké bodíky pobralo aj Deus Ex 3, Gears of War 3, Battlefield 3, L. A. Noire či Dark Souls. 

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov

2012

Kto by to bol povedal, že interaktívna adventúra dokáže pobaviť toľko ľudí, pričom naozaj vynesie recenzentov do nebies? Telltale Games začalo svoju púť naozaj veľkolepo. Za hru roku bolo ich The Walking Dead zvolené hneď 75-krát, čím sa dostal pred Journey (57), skvelé Far Cry 3 (51), Dishonored (49), Mass Effect 3 (32), Borderlands 2 (27) či Assassin’s Creed 3 (25). Ak by ste chceli byť chvíľu frustrovaní, vedzte, že taký Max Payne získal len 4 GotY ocenenia. Z vyššie uvedených údajov sa dá vyčítať, že sa hlasy delili triezvejšie (až na AC III) a recenzenti mali poruke naozaj mnoho skvelých titulov, ktoré bojovali o popredné priečky. Nebyť toho konca pre ME 3, je možné, že by gamesa skončila aj pred Journey. V každom prípade som si ale istý, že prvá pozícia v podobe The Walking Dead vás prekvapila. 

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov


2013

A sme takmer na konci. Rok 2013 bol pre herný priemysel obrovský. Okrem toho, že vyšla nová generácia konzol a začalo sa výraznejšie hovoriť o virtuálnych realitách, dorazili dve gigantické hry. O jednu sa postaralo Rockstar Studios a o druhú zase Naughty Dog. V prvom prípade hovoríme o najdetailnejšom otvorenom svete so skvelými postavami, príbehom, nekonečnými možnosťami a zábavnou hrateľnosťou v podobe najprepracovanejšieho GTA dielu celej série, v prípade druhom zase hovoríme o pravdepodobne najlepšej hre 21. storočia. Reč je, samozrejme, o The Last of Us, ktoré nás uzemnilo emotívnym a dokonale spracovaným príbehom a storytellingom ako takým, nádherným a zároveň skazeným svetom, úžasnými postavami... ale no ták, nebudeme sa predsa s tými superlatívmi opakovať. Kto The Last of Us hral, vie, o čom hovoríme. Taký silný zážitok z príbehu a toľko zábavy vďaka znovuhrateľnosti a perfektnému gameplayu sme nezažili už dlho. Akonáhle sa ohlási dvojka, otvoríme si v redakcii chladené pivečko a budeme horlivo diskutovať, kam nás Naughty Dog zavedie. Môžeme len dúfať, že s touto značkou to potiahnu dlho, nakoniec, majú možnosť ísť s časom vpred, vzad, ale i vyrozprávať celkom iný príbeh. 

The Last of Us získalo 249 GotY ocenení (najviac v histórii tohto skromného sčítania GotY Awards), druhé GTA V 159, no a na treťom mieste sa umiestnilo Bioshock Infinite s 43 GotY oceneniami. Zabudnúť nemôžeme ani na skvelé AC IV: Black Flag, reštart Tomb Raideru a mnohé ďalšie tituly. Rok 2013 bol ale rokom, kedy sme kvôli jednému klamstvu vymyslenej postavy nevedeli zatvoriť ústa dlhé hodiny. 

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov


2014

Ak ste s nejakým ročníkom a jeho výhercom, teda hrou, ktorú ako tú najlepšie v danom roku označilo najviac organizácií, nesúhlasili, potom sa pri tomto prvom mieste budete asi biť po hlave. Nejde o to, že by bolo Dragon Age: Inquisition sklamaním alebo nebodaj zlou hrou, problém bol skôr v tom, že v porovnaní s inými rokmi tohoročný výherca výrazne zaostával, nehovoriac o kvalitatívnom rozdiele medzi ním a výhercom za rok 2015 (taktiež rovnakého žánru). Dragon Age získalo 134 GotY ocenení, zatiaľ čo druhé Middle-earth: Shadow of Mordor 49. 28 hlasov získalo ako Mario Kart, tak aj Super Smash Bros. Far Cry 4 získalo 26 ocenení, Bayonetta 2 len 22, no a Dark Souls 2 zase 15. 

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov


2015

A vy už asi tušíte, že minulý rok to nemohlo vyhrať nič iné, než klenot a jedno z najlepších RPG všetkých čias od poľského štúdia CD Projekt Red, Witcher 3: The Wild Hunt alebo ak chcete, Zaklínač 3: Divoký Hon. Budem sa snažiť veľmi to nerozmazávať, ale nech si vraví kto chce, čo chce, tento titul disponoval najlepšie napísanými main a side questami vôbec. Okrem toho ponúkol úžasné dialógy, najlepšiu mini-hru v dejinách herného priemyslu (okej, tu už asi hovorí číra subjektívnosť, ale drvivá väčšina hráčov strávila nad Gwentom viac času ako pri singleplayeri posledných 3 Call of Duty dokopy), nádherný vizuál, zábavný gameplay a desiatky hodín hrania. Ak sa chcete nad týmto výtvorom rozplývať aj naďalej, klikajte na našu recenziu. 

Zaklínač získal 230 GotY ocenení (po The Last of Us je tak na druhom mieste v počte ocenení), pričom druhý Fallout 4 si musel vystačiť s číslom 50. Možno ste si to už spočítali. Rok 2015 bol spomedzi všetkých tých rokov najjednoznačnejším. Kým Skyrim delilo od druhého Portalu 168 GotY ocenení, Zaklínača od Falloutu delilo viac než úctyhodných 180 ocenení. Tu jednoducho nebol pre konkurenciu priestor. Zmieniť musíme aj MGS V (28), skvelý Bloodborne (26) či Life is Strange (12). Také Rise of the Tomb Raider bolo za hru roka zvolené len smiešnych 4-krát, rovnako ako nový Batman, čo je mimoriadne zvláštne. 

The Witcher 3, The Last of Us alebo Skyrim. Odhaľujeme najlepšie hry 21. storočia podľa kritikov a recenzentov

Je nám jasné, že mnoho vašich obľúbených hier nebolo ani spomenutých, to platí aj pre mňa, no nemôžeme sa venovať každej jednej hre. Možno vás ale zaujíma, ako je možné, že sme nespomenuli druhú Mafiu. Aj cez svoje neduhy to bola totiž mimoriadna hra, ktorej uškodil prístup nového štúdia a amerických mozgov, ako i nepochopiteľné orezanie ako hry samotnej, tak niektorých misií. V roku 2010 získalo najviac ocenení zaslúžene Red Dead Redemption, no a „naša“ Mafia 2 si neprišla ani na jedno ocenenie. Smola. 

Aké hry tu chýbali najviac vám a ktoré ročníky sú podľa vás prehnané, prestrelené alebo úplne mimo? Stotožňujete sa s výsledkami? Ak by ste si mali vybrať jednu hru, ktorá je pre vás v 21. storočí tou najlepšou, aká by to bola a prečo? Ak ste zvedaví na predaje, a teda najlepšie predávané hry posledných rokov, klikajte semNa stránke sa je ľahké zorientovať a tak získate dokonalý prehľad o tom, ako volili hráči a kritici a koľko aká hra predala kusov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia