Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2015, 20:12
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Čo sme sa dozvedeli z traileru na Batman v Superman a o čom môžeme len polemizovať?

FILMY A SERIÁLY DC KOMIKSOVKY
Uložiť Uložené

Easter Eggy, teórie, nepodložené dohady a trochu tej kreativity. Po traileri na BvS máme rozhodne o čom hovoriť.

Tak čo, ustal trošku ten hype? V dobe, keď sa vydá takýto trailer, je celý svet úžasom bez seba a nedokáže vnímať ani jedinú chybičku. Mne osobne vadila Wonder Woman či už v civile alebo v kostýme. Bojím sa, že aj v samotnom filme mi príde akási nadbytočná, no možno to bude len Gal Gadot. Snáď sa mýlim. Fanúšikovia DC v posledných dňoch kydajú na Marvel a berú si ich do úst pri každej príležitosti, pričom vyzerajú práve ako tie deti, ako nazývajú fanúšikov Marvelu, na ktoré tak nadávajú. Oháňajú sa realistickou a temnejším pojatím látky, no potom Clarka Kenta ktorý robí v obrovskej novinárskej spoločnosti, a hoci akoby Supermanovi z oka vypadol, nik ho nespozná. Vážne? Pritom ho ľudia už veľakrát videli až príliš zblízka. Zack Snyder je rozhodne nadpriemerný režisér, a ja osobne budem veľmi zvedavý na to, ako sa mu podarí udržať toľko dôležitých postáv a nezabiť zase logiku ako v Man of Steel. Vydanie takmer 4-minútového traileru ale prinieslo pár zaujímavostí a my sa dnes pozrieme práve na ne.

V prvom rade, moje predtuchy o tom, že Affleck bude úžasný Bruce Wayne a aj skvelý Batman sa pomaly ale isto napĺňajú, rovnako ako mne osobne (rozhodne netuším, ako na vás Gal Gadot pôsobí) nevie Wonder Woman a hlavne jej predstaviteľka prísť na chuť. Cavill je úžasný, Jeremy Irons bude po Michaelovi Cainovi ďalší dokonalý Alfred a mne osobne zatiaľ nevadí ani Eisenberg ako Luthor. Ťažko niečo ale vyčítame a posúdime zo 4 necelých minút a tak si radšej počkám na celý film. Prvý dojem je ale dôležitý a Gadot ním rozhodne neočarila. Snáď nedostane veľa priestoru, keďže toto má byť hlavne o Supermanovi a Batmanovi. Už tak bude postáv až-až a bojím sa, že veľa z nich nedostane dostatok priestoru. 

Čo sme sa dozvedeli z traileru na Batman v Superman a o čom môžeme len polemizovať?


Čo sa týka dvoch protagonistov, je zrejmé, že si aspoň zo začiatku pôjdu pekne po krku. Každému jednému z nás je snáď jasné, že keby Superman naozaj chcel, Batman by bol mŕtvy. Jemné brnkanie si na nervy, respektíve pár pästí na bradu ale zvládne. Je teda možné, že ten laser, ktorý ho skoro uškvaril, nepochádzal zo Supermanových očí, ale z hlavného záporáka, ktorý sa už definitívne vytvorí z tela Generála Zoda. To Clarka ale vôbec nepoteší. Uvidíme, ako na to zareaguje, ak to teda vôbec zistí. Človekom, ktorý bude ťahať za nitky, je Lex Luthor. Definitívne je potvrdené, že bude mať k dispozícii aj Kryptonit. Nebude ale sám. Bude ho mať aj Bats a obohatí ním svoj oblek. Ten podľa slov Bena Afflecka nie je určený na útočenie, ale na obranu pred Supermanom. V tom prípade musí Superman zaútočiť ako prvý, čo sa mi však nezdá (a tu už prichádza strach o to, či bude logika hrať nejakú rolu). Superman je pod veľkým tlakom. Svet sa rozdelil na dva tábory. Jeden ho miluje, druhý ho nenávidí. Dokonca sa postaví pred súd. Batman je ale na tom psychicky horšie a taktiež jasne vidíme, že nielen sa Supermanových schopností bojí, ale aj ho nenávidí za to, čo sa stalo v Metropolise a Smallvile. V momente, kedy Zod a MoS zrovnajú zo zemou polovicu Metropolisu, Bats je na mieste a vidí, čo Muž z ocele dokáže. Vidí schopnosti Boha, akých sa je treba obávať. Nadobudne pocit (nakoniec, počujeme ho to povedať aj v traileri), že Superman je až príliš nebezpečný a v prípade, že by sa niečo pokazilo alebo by ho niekto ovládol, dokázal by vyhubiť celé ľudstvo. Okrem toho sa ešte stále akosi nevie spamätať zo smrti svojho druhého Robina, Jasona Todda, ktorého kostým vidíme vo vitríne. Špekuluje sa, že práve jeho Joker mučí počas teaseru na Suicide Squad. Celkom by to teda podporovalo teóriu o tom, že Suicide Squad sa deje ešte pred Batman v Superman. Vysvetlilo by to aj prítomnosť Batmana vo filme. 

Čo sme sa dozvedeli z traileru na Batman v Superman a o čom môžeme len polemizovať?

Pár faktov:

  • Metropols a Gotham sú sesterské mestá vzdialené azda len pár kilometrov, ak nie menej
  • Lex Luthor má Kryptonit, je možné, že práve od neho ho dostane aj Batman
  • Wonder Woman nebude mať len cameo, bude súčasťou, ako inak, deštruktívnej akcie
  • Snímka bude vo veľkom inšpirovaná komiksom Franka Millera, The Dark Knight Returns

A teraz k tomu novinovému útržku. Niektorí vravia, že to písmo je Jokerovo, čo by nesedelo na žiadny z jeho druhov písma videnom v komiksoch (či?). Navyše, zdá sa, že práve Joker napísal na Robinov oblek nadpis v žltom. Lenže, čo ak Robin nikdy neumrel? Čo ak sa stalo niečo, čo ho prinútilo zmeniť sa, prípadne úplne zošalieť? Správne, je tu teória, že sa Robin psychicky zrútil a stal sa z neho Joker. Bruce Wayne chránil Gotham takmer 20 rokov, takže si za ten čas vytrpel svoje a určite zažil pár úmrtí. Je jasné, že smrť civilistu a smrť verného druha a mladého muža ho mohla stáť oveľa viac psychických síl, no hovoriť o tom ako o dôvode Batmanovho odchodu do dôchodku mi príde až príliš moc. Preto si drží kostým u seba, aby si pamätal, že jeho činy mali oveľa horšie následky, než smrť priateľa. Naopak, spôsobili, že sa z dobráka stal zloduch, a pravdepodobne už pár ľudí aj zabil. 

Čo sme sa dozvedeli z traileru na Batman v Superman a o čom môžeme len polemizovať?


Druhá teória spočíva v tom, že práve Joker zabil Jasona Todda, a teda druhého Robina (vo filme ale pokojne môže ísť o Robina prvého, pričom by sa dejová linka s Graysonom vynechala úplne). Je možné, že práve k nemu sa Joker v teaseri pre Suicide Squad prihovára a mučí ho. Mimochodom, Leto bol v tých pár sekundách skutočne úžasný. Budeme si musieť počkať a nechať sa prekvapiť. V tom prípade by nápis na novinách patril Red Hoodovi, o ktorom sa špekuluje ako o možnom záporákovi pre samostatný film Caped Crusadera aka Bruca Wayna aka najdlhšieho v hre. Red Hood je Jason Todd po smrti, ktorý je oživený, avšak nieslo to isté vedľajšie následky. Je skôr antihrdina, ako záporák, a domáha sa spravodlivosti brutálnym spôsobom. Následky jeho činov prinútia jednať aj Batmana, a práve on by mohol v BvS Bruceovi pripomenúť tým: „You let your family die“, že keby bol stále aktívnym Batmanom, mohol by sa postarať o to, že by v Metropolise umrelo menej ľudí, rovnako tak vo Wayne Tower, ktorá padla taktiež. Prípadne to je odkaz na to, že jeho druhovia vrátane Robina už padli v boji. V každom prípade, ak je novinový odkaz od Jokera alebo Lexa, aby tak Batsa vyprokoval k činom a teda porazeniu Supermana, museli by vedieť jeho identitu, keďže je odkaz napísaný na novinách s titulkom Wayne Tower Devastated. Budeme si musieť počkať, teórii je mnoho a nakoniec, ani jedna nemusí byť správna. 

Čo sme sa dozvedeli z traileru na Batman v Superman a o čom môžeme len polemizovať?


Ďalšia vec, o ktorej sa hovorí, sú Supermanovi „vojaci“. Žeby Supermanovi nevadilo, že jeho jednotky zabíjajú, strieľajú a vraždia? Pravdepodobne nie. Idú ale aj po Batmanovi, ktorí pravdepodobne podobných nadšencov ako Superman nemá. Špekulovalo sa, že zábery z púšte ukazujú jedného zo Sons of Batman, ktorých ste najpravdepodobnejšie videli v dvojdielnom animáku The Dark Knight Returns (keď už nečítate komiksy, odporúčam vám aspoň toto). Dnes ale bola uvoľnená nová fotka potvrdzujúca, že Batman má aj akýsi civilnejší, respektíve akýsi púštny oblek, mierne inšpirovaný komiksom Liberty Files. Civilný necivilný, deštrukcia bude opäť megalomanská a trikové orgie cítiť už teraz. Ostáva tak dúfať, že tentoraz Metropolis aj Gotham ostanú pokope. Aspoň zčasti. To by bolo odo mňa asi všetko. O akých iných teóriách ešte viete, prípadne mi zanechajte komentár nižšie a môžeme sa pustiť do ďalej diskusie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia