Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2015, 12:07
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Pol roka pred premiérou je Star Wars: The Force Awakens stále zahalené rúškom tajomstva. Ako je to možné?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Lámete si hlavu nad tým, ako je možné, že stále nevieme o novom diele pre Star Wars ságu nič? V článku vám odpovieme.

Star Wars: The Force Awakens je tu už o 6 mesiacov, viac než 7 mesiacov po skončení natáčania a my stále o filme nič nevieme. Je to v každom prípade skvelé, no žiadnemu inému veľkofilmu sa nepodarilo takto dlho a precízne utajovať svoj obsah a nevypustiť pri tom do sveta ani len tie najmenšie detaily. Ako je to dopekla možné? O Star Wars sa z diaľky stará Lucasfilm, produkuje ale štúdio Disney a režíruje J. J. Abrams, ktorý je známy tým, že toho veľa neprezrádza a taktiež si obozretne vyberá aj to, čo dá do trailerov. 

Disney je spoločnosť, ktorej ide o miliardy a tak sa čudujeme, že ešte na Abramsa netlačí s propagáciou filmu rôznymi formami. Ako je teda možné, že popri ich hraných remakoch kultových rozprávok, hustej propagácii animákov, aktuálne Inside Out od Pixaru či až nechutnému množstvu propagačného materiálu (zahŕňajúc trailery, klipy, TV Spoty, obrázky, rozhovory, behind the scenes videá a tak ďalej a tak ďalej) sprevádzajúc tak obdobie 2-3 mesiacov pred premiérou Marvelovky, že Disney zatiaľ drží stranu Abramsovi a z filmu nič nevypúšťa? Force Awakens predsa prepíše dejiny, naláka do kín najviac ľudí stredného veku v histórii kinematografie a pravdepodobne rozplače už len úvodnou znelkou viac ľudí, než romantické drámy o rakovine a jej porážaní ala Hviezdy nám nepriali. Potenciál je obrovský, fanbase je otvorená novým veciam a chápavá, no rozhodne nezabúda, hype je na najvyššej možnej úrovni... a stále nič! Je len otázkou času, kedy nás Disney zasype klipmi a TV Spotmi, pretože propagácia musí byť (aj keď SW to absolútne nepotrebuje). My ale budeme dúfať, že budú vypúšťať opakujúce sa zábery, prípadne dej a akciu príliš neodhaľujúce TV Spoty (ktoré spravidla bývajú nabité najlepšími momentmi z filmu). Abrams snáď bude mať silné slovo. Hlavne ale budeme dúfať, že nám návrat do ďalekej galaxie skutočne nepokazí. Podľa slov hercov by ale snímka mala byť monumentálna. Greg Gunberg (nedávno sme sa dočkali vôbec prvého mini-leaku zahrňujúceho aj jeho postavu), priateľ Abramsa, ktorý stvárni Gorwyna, pilota X-Wingu a je zmluvne zapísaný pre celú sequelovú trilógiu, sa vyjadril, že podľa Abramsových pocitov a slov je so 7. Epizódou zatiaľ dosť spokojný. 

Pol roka pred premiérou je Star Wars: The Force Awakens stále zahalené rúškom tajomstva. Ako je to možné?


Disney sa teda zatiaľ k odhaleniu ani len tých najmenších detailov stále neodhodlalo (vďaka bohu). Ako je ale možné, že sme nevideli žiadne fotky z natáčania, leaknuté concept arty, obrázky alebo prehlásenia interných či externých zdrojov? Okrem zmluvných pokút v prípade úniku informácií niet pochýb, že každý človek, ktorý na tomto projekte pracuje, pociťuje k Star Wars ságe lásku a nechce skaziť zážitok žiadnemu divákovi, za čo sme im veľmi vďační. A práve v tomto momente prichádzajú na rad paparazzi, nasadení informátori a neoblomní sliediči ako napríklad Gyllenhaal. Abrams a Disney ale mysleli na všetko. Herci chodili ukrytí v čiernych róbach, maskách a častokrát mali aj dvojníkov pre odlákanie pozornosti. Sekuriťáci by vás boli schopní zabiť pri pokuse vytiahnuť fotoaparát, no a natáčanie prebiehalo čo možno najideálnejšie v pokrytých interiéroch, kde boli zrejme aj sondy Sily, ktorá by nevítaných návštevníkov okamžite odhalila. Niektorí z vás možno zachytili aj informáciu, že na natáčaní sa nachádzali lietajúce drony! Ani tie však nepochodili. Získalo sa síce pár záberov, no boli nejasné a nič nehovoriace. Disney tak objednalo zariadenie na detekciu dronov, ktoré im ale bolo zakázané. Jediný skutočný únik informácií, v tomto prípade fotky, nastal v momente, kedy Matthew Myatt lietal v jednom zo svojich lietadiel a odfotografoval pritom časť Millenium Falcona vo výstavbe a vedľa neho modrý X-Wing. Vtedy ani len netušil, čo vlastne spôsobil. Fotku hodil na Twitter pred spaním. Ráno mu volali zo všetkých možných svetových médii. Neskôr prehlásil, že mu Star Wars na pár týždňov takmer zruinovalo život. Odvtedy už boli ale pri natáčaní obozretnejší všetci. Niekto je chránený pred fotografmi ukrytými v lese. Slabina iných zase spočíva v náhode, šťastí... a potrebe vlastniť lietadlo. 

Pol roka pred premiérou je Star Wars: The Force Awakens stále zahalené rúškom tajomstva. Ako je to možné?


A ako to prebiehalo na natáčaní pre hercov? Okrem spomínaných rób, plášťov a ukrývaní sa nesmeli absolútne s nikým hovoriť (a nebudú tak smieť až do premiéry), do oficiálneho oznámenia ich účasti sa o tom dokonca nesmeli dozvedieť ani ich rodiny či priateľky, nemohli mať so sebou fotoaparáty a už vôbec nemohli poskytovať akékoľvek rozhovory obsahujúce čo i len kúsky z deja. To ale nie je všetko. Viete si predstaviť, že by ste si domov nesmeli zobrať scenár? Nielen že ste ho nečítali celý (to bolo dovolené len vyvoleným ako napríklad Carrie Fisher či Harrison Ford), okrem svojich scén ste o filme nevedeli nič! Jednoducho vám bol ukázaný scenár s vašimi scénkami, ktorý ste si mali naštudovať a potom ho pred odchodom vrátiť. Nedal sa kopírovať a ani vyfotiť. Herci dokonca ani nevedeli, aká scéna sa natáča v deň, kedy natáčajú aj oni. 

Okolo Star Wars: The Force Awakens je jednoducho enormne veľa tajomstiev a ja dúfam, že väčšina z nich (snáď aj všetky) ostanú neodhalené. Mám pocit, že ak sa tak stane, v kine ostaneme prekvapení a udivení hneď niekoľkokrát. Nejde len o dejové zvraty a tajomstvá. Ide aj o jednotlivé scénky, akčné sekvencie, postavy, dej samotný či akékoľvek zábery. Všetci sa jednoducho nevieme dočkať, až zažijeme tú atmosféru opäť. Je pritom jedno, či to bude s celkom novými hercami, alebo s Han Solom, Leiou, Chewbaccom či Lukeom. Isté je, že nás čaká niečo mimoriadne. 

Pol roka pred premiérou je Star Wars: The Force Awakens stále zahalené rúškom tajomstva. Ako je to možné?

Star Wars: The Force Awakens príde do kín 17. decembra. Režíruje J. J. Abrams (Star Trek, Mission: Imposiible 3). Ten si spoločne s Lawrenceom Kasdanom napísal aj scenár. Je patrné, že džejdžej miluje túto ságu a rozhodne ju nijak nechce poškvrniť. Pôjde sa na viac praktických trikov a fyzických kulí as tam, kde CGI potrebné nebude, tam skutočne očakávať nemusíme.. Ďakujeme! Hrajú  John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis (zrejme nejaká mo-cap postava), Domhnall Gleeson, Gwendoline Christie, Lupita Nyong'o Max von Sydow, Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Leia), Mark Hamill (Luke Skywalker), Anthony Daniels (C-3PO), Peter Mayhew (Chewbacca) a Kenny Baker (R2-D2). Pre fotky z natáčania klikaj sem a sem


PS: Viete, ktorá sála zažila väčší rozruch, než tá, kde sa odohrávala SONY E3 press konferencia s ohlásením Final Fantasy VII Remake, Shenmue 3 či Last Guardian? No predsa Star Wars Celebration, kde bol odkrytý druhý teaser a ľudia vrieskali už pri logu Lucasfilm. Tento teaser som videl už asi tak desaťkrát, aj tak som ale pri sledovaní videa nižšie (asi 5. raz) mal niekoľkokrát husiu kožu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia