Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2015, 23:38
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Transformers plánujú vytvoriť rozšírený svet plný sequelov a spin-offov po vzore Marvelu

FILMY A SERIÁLY MICHAEL BAY
Uložiť Uložené

Michael Bay v spolupráci so štúdiom Paramount vytvoril grandióznu akčnú sci-fi sériu menom Transformers, z ktorej sa oficiálna stáva dojná krava.

Kto by to bol povedal? No predsa celý svet! Raz toto oznámenie prísť muselo, mňa akurát mrzí, že to bolo pred víkendom. Celú sobotu aj nedeľu budem musieť žiť s predstavou každoročného prísunu Transformerskej... hmm, Česi majú pre to skvelý výraz - břečky. Prvý diel sa mi veľmi páčil, nakoniec, videl som ho ešte ako mladý chlapec a každému v tom veku jednoducho Transformery pripadali ako niečo vskutku epické. Prišli ale nezáživné, až príliš umelé a efektmi prepchané sequely so slabšou dejovou líniou, trápnym humorom a nie príliš šťastnými hereckými výkonmi, v neposlednom rade definujúc pojem „product placement“, keď postavy pred kamerami doslova a s detailom na propagujúci produkt využívali dané služby či objekty, pričom častokrát to vyzeralo úplne nelogicky a zbytočne. Myslím, že scéna v štvorke, keď si Wahlberg počas mimozemskej invázie otvorí pivo, odpije si dva glgy a potom ho odloží hovorí sama za seba. Nuž, nejdem tu recenzovať túto sériu, to sa mi naposledy podarilo s hodnotením 2/10, kedy som sa po prečítaní komentárov seriózne začal báť o svoje bezpečie. 

Transformers plánujú vytvoriť rozšírený svet plný sequelov a spin-offov po vzore Marvelu


Pred pár hodinami server Deadline prišiel so správou tvrdiacou, že sa miesto Transformers 5 dočkáme rovno celej plejády sequelov a spin-offov (správne, Megan Fox sa pokojne môže vrátiť k sérii, ktorá ju spravila slávnou). Tie by mal produkčne a najmä scenáristicky zastrešiť Akiva Goldsman, autor scenáristickej dokonalosti menom A Beautiful Mind. Napísal aj perfektnú snímku Cinderella Man či I Am Legend a I, Robot. Zdá sa, že mimoriadne obľubuje spoluprácu s Croweom a Smithom. Spolu sa všetci traja potom stretli vo Winter’s Tale, Akivovej režisérskej prvotine, veľmi slabej prvotine. Bude zaujímavé sledovať, ako si poradí s Transformermi, keďže tí si nikdy nebudovali prestíž na neakej zložitej a originálnej zápletke plnej nečakaných dejových zvratov. Akiva môže zastávať dve úlohy. Buď bude osobne písať scenáre k spin-offom a sequelom, alebo bude figurovať ako showrunner. Dohliadne teda na výber režisérov a scenáristov a bude sa starať o bezproblémový chod série. Paramount má v pláne vytvoriť tím ľudí starajúcich sa o túto ságu. Tvoriť by ho mal Akiva, Michael Bay, výkonný producent Steven Spielberg a producent Lorenzo di Bonaventura. 

Transformers plánujú vytvoriť rozšírený svet plný sequelov a spin-offov po vzore Marvelu


Riešiť hercov a príbeh veľmi zmysel nemá. Transformery sa budú točiť s kýmkoľvek dostatočne známym a veľkým, aby mohol vystupovať v ich plagátoch a jazdiť na ich mechanických ramenách. S dejom si tiež veľa starostí rozhodne nik nerobí, pričom sa stále môže vyvíjať úplne iným smerom. Age of Extinction nám ponúkol zájazd do Číny (kde, mimochodom, v kinách snímka zarobila viac, než v USA), dinobotov a mnohé iné inovácie, ktoré ale všetky stáli za... stáli producentov a štúdio draho. 3. pokračovanie, a teda 4. diel série zarobil celosvetovo 1.1 miliardy dolárov, pričom rozpočet činil niečo cez 210 miliónov dolárov. Nezabúdajme si ale pripočítať aj reklamu a marketing celkovo. Ten Paramount vyšiel na šialených 200 miliónov (neoficiálne), a to sa určite ešte niekde peniažky delili. Celkový budget na výrobu teda mohol byť pokojne trojnásobok rozpočtu Interstellaru. Krásny kontrast medzi CGI a praktickými trikmi, že? Zapamätajte si, že ak sú tieto celovečeráky o robotoch premieňajúcich sa na autá zárobkové natoľko, že sa prehupnú cez miliardu, ďalšie diely jednoducho prichádzať budú. Možno s iným režisérom, s iným scenáristom a s inými hercami, no Age of Extinction je dôkazom, že na tom až tak nezáleží. Čo ale bude s Michaelom Bayom? Ten mal ságu opustiť už po dokončení trilógie, dušoval sa, že ju predá do rúk niekomu inému, no opäť sa vrátil, aby natočil úvod do novej trilógie, aby to tak jeho nástupca mal údajne ľahšie. Je celkom možné, že sa k Transformerom Bay znova vráti, aj keď má na pláne drámu 13 Hours z Bengálskeho prostredia. 

Transformers plánujú vytvoriť rozšírený svet plný sequelov a spin-offov po vzore Marvelu

Paramount sa tak pripája k Warneru (Lego filmy, spin-offy k Harry Potterovi), DC/Warneru (komiksový svet DC, ktorý sa naplno rozbehol až po úspechu ich najväčšej konkurencie, Marvelu), Disney (Marvelovky, Star Wars), Universalu (Fast & Furious), Columbii Pictures (Bondovky, spracovania Brownových románov, plánovaný rozšírený svet Spideyho), Foxu (Avatar, X-Men) a iným štúdiám, ktoré sa rozhodli ísť po vzore Marvelu a vytvoriť si vlastný vesmír, vlastný svet a obrovským množstvom pokračovaní, spin-offov a iných projektov rozširujúc tak svoj repertoár. Nezáleží na tom, že nové diely Transformerov budú otrasné, ak zarobia dostatok stoviek miliónov dolárov, nikdy sa ich nezbavíme.  Aký na to máte názor vy? Očakávate, že do roku 2020 tu budeme mať v priebehu 12 mesiacov minimálne jednu snímku z novovybudovaného univerza? Vyjadrite sa v komentároch alebo v ankete. 

Anketa:
Potešila vás správa o budovaní Transformers sveta?
Áno
Nie
Neznášam Transformerov
Áno
62 %
644 Hlasov
Nie
29 %
306 Hlasov
Neznášam Transformerov
9 %
90 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia