Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
včera 18. septembra 2024 o 18:03
Čas čítania 0:43
Jela Vážanová

Za vstup do Veľkej Británie bude po novom poplatok. Výnimku má len jedna krajina

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Cestovanie sa stáva čoraz drahším. Krajiny prichádzajú s novými poplatkami, ktoré môžu výrazne zvýšiť náklady na zahraničné dovolenky.

Spojené kráľovstvo zavádza nový systém elektronickej cestovnej autorizácie (ETA), ktorý sa čoskoro bude týkať väčšiny krajín, informuje TimeOut. Tento poplatok, stanovený na 10 libier (v prepočte takmer 12 eur), sa bude vyžadovať od osôb, ktoré nemajú víza. Od novembra sa najprv začne vzťahovať na občanov USA a následne sa v priebehu roka 2025 rozšíri aj na ostatné krajiny vrátane krajín EÚ. Jediná krajina, ktorá bude mať výnimku, je Írsko.

V súčasnosti systém ETA platí pre cestujúcich z Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Kataru, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

Odporúčané
Británia má v pláne bojovať s narastajúcou mizogýniou. Chce ju dať na úroveň extrémizmu Británia má v pláne bojovať s narastajúcou mizogýniou. Chce ju dať na úroveň extrémizmu 25. augusta 2024 o 17:24

Ministerka vnútra Yvette Cooper objasnila, že tento systém pomôže UK získať informácie o tom, kto do krajiny cestuje. „Keď bude systém ETA úplne zavedený, zaplní súčasnú medzeru v predbežných povoleniach a umožní nám po prvýkrát získať komplexný prehľad o tých, ktorí cestujú do Spojeného kráľovstva,“ uviedla.

Zahrnutie krajín EÚ do tohto systému je dôsledkom Brexitu, no podobné systémy nie sú vo svete novinkou. Napríklad USA zaviedli systém ESTA už v roku 2009, kde poplatok stojí okolo 19 eur. Poplatky budú musieť od budúceho roka platiť aj cestovatelia z krajín, ktoré nepatria do Európskej únie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia