Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
včera 7. septembra 2024 o 16:47
Čas čítania 0:34
Anna-Marie Hanzlíková

"Boh chaosu" sa blíži k Zemi. Obávaný asteroid vraj dorazí v piatok trinásteho

"Boh chaosu" sa blíži k Zemi. Obávaný asteroid vraj dorazí v piatok trinásteho
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Asteroid s názvom Boh chaosu najpravdepodobnejšie v rokoch 2029 až 2036 zasiahne Zem. Ide však len o relatívne malý objekt a nemal by mať ničivé následky.

Informáciu priniesol časopis The Planetary Science Journal, upozornil naň aj portál Ladbible.

Čo teda čaká nás, pozemšťanov? Oficiálny názov asteroidu je 99942 Apophis, nesie totiž meno egyptského bodu skazy a chóru. Najnovšie výpočty ukázali, že pravdepodobnosť jeho dopadu na Zem je vyššia, ako sa doteraz predpokladalo.

Asteroid s dĺžkou 304 metrov váži ťažko predstaviteľných 1 000 mega ton. Pôvodne sa predpokladalo, že našu planétu minie 13. apríla 2029, čo pripadá na piatok.

Podľa nových výpočtov však môže dráhu asteroidu skrížiť iný vesmírny objekt. To by mohlo zmeniť jeho trajektóriu tak, že by skutočne narazil do Zeme.

Aby sa to však stalo, musel by rušivý objekt merať približne 3,4 metra, čo si ľahko predstavíte ako klavír. A vedci si nemyslia, že by ich bolo vo vesmíre až tak veľa. Takže pravdepodobnosť, že sa to stane, odhadujú len na 2,7 %,. Zrejme si tak môžeme vydýchnuť.

Domov
Zdieľať
Diskusia