Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2024 o 12:30
Čas čítania 9:06
Adriana Královičová

Organizátori festivalu Rubicon: Stačilo málo a do Nitry by prišiel Kanye West. Ideme robiť niečo, čo tu ešte nikto nespravil

OSOBNOSTI FESTIVALY HUDBA KANYE WEST NITRA
Uložiť Uložené

„Oslovili sme asi každého amerického rapera. Na Slovensku ideme robiť niečo, čo ešte nikto neurobil. Že by priniesol toľko zahraničných hip-hopových umelcov na jeden festival. Spravíme si taký veľký americký festival na Slovensku,“ hovoria.

Už vo štvrtok 29. augusta vypukne festival Rubicon pre všetkých milovníkov hip-hopu. Okrem slovenských a českých hviezd však organizátori festivalu stavili aj na celosvetové mená a v Nitre vystúpia aj americkí raperi. Medzi hlavných headlinerov patrí Quavo, French Montana, okrem toho Tyga, 6ix9ine či Lil Pump. Chalani, ktorí organizujú Rubicon festival exkluzívne pre Refresher priblížili, ako sa im podarilo zvučné americké mená dostať na Slovensko. Neboja sa podobného scenára, aký sa stal s Nicki Minaj pri vystúpení v Bratislave?

Na instagramovom profile festivalu začali postupne odhaľovať zahraničné mená ako NLE Choppa, Tyga či 6ix9ine. Všetci nedočkavo čakali, čo príde ďalej. Trojica mladých mužov nám prezradila, že tvrdo pracovali na tom, aby do Nitry prišiel Kanye West (Ye). S jeho tímom boli v kontakte a vraj stačilo len málo, aby Ye naozaj navštívil Slovensko. 

„Keď sme oznamovali prvé mená, do e-mailov nám chodili od ľudí prosby, či nemôžeme zavolať toho a toho interpreta. Vraj by sa ich kamaráti veľmi potešili. Mladí ľudia si myslia, že to je veľmi jednoduché. To je to úskalie tejto doby, že tých interpretov vlastne vidia na Instagrame. Prekliknú si storku, je tam Tyga a najjednoduchšie mu je napísať: Príď na Slovensko hrať do Nitry. Booking je extrémne náročný, aj psychicky. Tí interpreti to neberú tak ako my. Nečakajú doma pri počítači, dokedy im pípne ponuka, poďte hrať do Nitry. Bol to taký emočný rollercoaster,“ hovoria organizátori. 

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, ktorý slovenský alebo český raper je autorom známeho hitu podľa krátkej ukážky textu? KVÍZ: Uhádneš, ktorý slovenský alebo český raper je autorom známeho hitu podľa krátkej ukážky textu? 12. septembra 2024 o 16:30

V rozhovore si prečítaš, ako prebiehala komunikácia s tímom Kanye Westa, na čom to stroskotalo, na aké nepríjemné scenáre sú pripravení aj z finančného hľadiska a aj to, ktoré mená mali ešte v rukáve. Akú „nečakanú“ situáciu zažili s Tygom? 

Na Slovensku vystúpi vôbec po prvýkrát americký raper NLE Choppa. Tešiť sa môžeš aj na Tekashiho a Tygu. Organizátori v rámci lineupu zverejnili aj slovenských interpretov. Nájdeš medzi nimi mená ako Separ, Pil C, Samey, Gleb, Kontrafakt, Dalyb či Saul.
Na Slovensku vystúpi vôbec po prvýkrát americký raper NLE Choppa. Tešiť sa môžeš aj na Tekashiho a Tygu. Organizátori v rámci lineupu zverejnili aj slovenských interpretov. Nájdeš medzi nimi mená ako Separ, Pil C, Samey, Gleb, Kontrafakt, Dalyb či Saul. Zdroj: @frenchmontana

Rubicon festival sa nekoná po prvýkrát. Čo vás motivovalo k tomu, aby ste tentokrát zaradili do lineupu aj amerických raperov?

Festival sme začali organizovať v roku 2022, odvtedy bol iba česko-slovenský line-up. Chceli sme v Nitre urobiť niečo, čo tam ešte nebolo. Keď sme diskutovali o mieste konania, či to bude Nitra alebo Bratislava, zhodli sme sa, že fanúšikom asi nevadí, či budú cestovať 20, 30, 40 či 50 kilometrov. Každé mesto má svoju kapacitu, a aj keby sme dali lístky zadarmo, viac ako 10 000 ľudí do tej Nitry nedostaneš. 

O nejakom zahraničnom headlinerovi sme začali rozmýšľať už minulý rok. No vedeli sme, že to jedno veľké meno neurobí aj tak nejaký zvrat. Aj keby sme tam mali dobrého headlinera, ktorý stojí xy peňazí a dotiahne 500 ľudí navyše, je to ekonomický nezmysel. Nedonesie masu ľudí, ktorú by sme si predstavovali za taký honorár, ktorý ten americký interpret má. Bolo to pre nás nerentabilné. Preto sme sa teraz rozhodli staviť skôr na kvantitu.  

To bola myšlienka od začiatku?

Samozrejme, že sme pracovali s viacerými verziami. Prvotná myšlienka bola priniesť sem jedno áčkové meno. No povedali sme si, že vzhľadom k tomu, koľko je aj eventov a festivalov v okolí, to nebude stačiť. Tak sme išli do toho, že to urobíme z viacerých „menších“ mien. 

Odporúčané
REFRESHNI SI PLAYLIST: Fred again.. vydal veľmi osobný album a Central Cee s RAYE predstavili neskutočný hit REFRESHNI SI PLAYLIST: Fred again.. vydal veľmi osobný album a Central Cee s RAYE predstavili neskutočný hit 6. septembra 2024 o 11:00

Aj ten najväčší headliner bude na ďalšie ročníky inak s nami komunikovať, ak uvidí, že máme nejaký background. Má to svoju postupnosť. Snažíme sa hlavne náš festival zviditeľniť a dostať sa do povedomia. 

Ako ste teda začali premýšľať nad line-upom? 

Začali sme zháňať mená a nejako sme ten line-up vyskladali. Samozrejme, išli sme hneď po tých najväčších menách. Potom sme robili back-up plány s tým, že ak nevyjde naozaj nejaké veľké meno, tak čo by mohlo vyjsť bolo práve to, že zavoláme veľa mien. To znamená, že nie jeden headliner, ale slovenskí, českí interpreti a osem amerických mien. 

Line-up je poskladaný aj s ohľadom na to, aká cieľovka ho môže počúvať. Máme interpretov, ktorých poznajú prevažne mladí ľudia. Sú tam mená ako Tyga či French Montana, ktorý je trošičku aj pre staršiu cieľovku. Čiže každý fanúšik hip-hopu by si tam mal niečo nájsť. 

S akým headlinerom ste pracovali od začiatku? 

Kanye West. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká bola komunikácia s tímom Kanye Westa. 
  • Akú nečakanú skúsenosť zažili s Tygom. 
  • Aké iné mená ešte oslovili. 
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 163824 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Vstupenka na koncert Aurora , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Späť
Zdieľať
Diskusia