Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2024 o 12:30
Čas čítania 7:12
Jana Chovancová

Dominika z OZ Odyseus: Dvojica vďaka našim testom na festivale objavila nebezpečnú prímes v extáze (Rozhovor)

Dominika z OZ Odyseus: Dvojica vďaka našim testom na festivale objavila nebezpečnú prímes v extáze (Rozhovor)
Zdroj: Dominika Jašeková
ZAUJÍMAVOSTI DROGY FESTIVALY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Ľuďom chýba dostatok informácií a radšej si pri problematike o užívaní drog zatvárajú oči. Pritom stačí tak málo, aby sa predišlo fatálnym následkom ich užívania (nielen) na festivaloch. Čo radí odborníčka?

Komentár redaktorky: Nemám deti, a ak ich raz mať budem, netuším, či budem dobrou matkou. Veľa nad tým premýšľam a v hlave rozoberám rôzne situácie. Predstavujem si, ako by som sa asi zachovala. Jednou z vecí, o ktorých mám celkom jasnú predstavu, je otázka drog.

O tom, že nejaké drogy existujú, som sa ja osobne dozvedela ako dieťa v škole. Všetci učitelia hovorili, aké sú nebezpečné, že zabíjajú. Potom som niektorých videla fajčiť za kotolňou a telocvikárovi tiahla borovička z úst na kilometre. Takže nás vlastne strašili niečím, čo sami robia?

Po hodinách premýšľania som dospela k zaujímavej myšlienke. Namiesto strašenia a zatvárania si očí pred realitou by som radšej svoje deti o drogách naučila všetko potrebné. Rátala by som s tým, že pravdepodobne budú mať príležitosť niečo skúsiť, ale rovnako budú mať dostatok informácií o tom, aby vedeli, čo majú robiť. 

⚠️Tento článok nepropaguje drogy a nenavádza ľudí k ich užívaniu. Vznikol v spolupráci s OZ Odyseus s dobrým úmyslom a cieľom minimalizovať riziká, ktoré s užívaním drog súvisia.

O bezpečnejšom užívaní drog a bezpečnejšom sexe edukuje OZ Odyseus v programe sex/drogy. Na stránke drogy.org ponúkajú aj online poradenstvo prostredníctvom chatu, cez ktorý sa môžeš priamo poradiť s odborníkom.

Odporúčané
Lucia za Uprising minula dokopy 800 €, Claudio z Talianska ocenil našu cigánsku. Za čo účastníci utratili tento rok najviac? Lucia za Uprising minula dokopy 800 €, Claudio z Talianska ocenil našu cigánsku. Za čo účastníci utratili tento rok najviac? 1. septembra 2024 o 11:00

V tomto článku sa budeme venovať drogám na letných festivaloch. Aké kombinácie sú nebezpečné, čo ti hrozí pri predávkovaní a ako si môžeš skontrolovať svoje drogy, ti v rozhovore prezradí Dominika Jašeková, riaditeľka OZ Odyseus.

Prvý bod je, že si zistíme o látke informácie. Pri tých legálnych je to jednoduchšie. Pri nelegálnych je to o niečo nebezpečnejšie, nemáme pri sebe žiaden laboratórny rozbor.

Vaše občianske združenie šíri osvetu o bezpečnom sexe a užívaní drog. Dajú sa vôbec drogy užívať bezpečne?

Užívanie akejkoľvek návykovej látky vrátane legálneho alkoholu a nikotínu je nebezpečné a rizikové. Žiadna látka sa teda nedá užívať bezpečne, ale môžeme sa baviť o bezpečnejších spôsoboch ich užívania.

Stánok OZ Odyseus na festivale Pohoda.
Stánok OZ Odyseus na festivale Pohoda. Zdroj: Dominika Jašeková

Čo to znamená? Ako môžeme docieliť, aby bolo užívanie bezpečnejšie? 

Faktory sú rôzne, záleží na tom, o ktorej látke konkrétne sa bavíme. Keď sa napríklad pozrieme na legálne látky, môžeme povedať, že ich výroba je kontrolovaná a máme informáciu o danej droge. To je prvý bod, čo by sme mali vždy pred užitím urobiť – že si zistíme o látke informácie. Pri tých legálnych je to jednoduchšie.

Odporúčané
Roland inhaloval jed zo žaby: V jednom momente mi zomrelo ego, dnes by som do toho išiel znova (Rozhovor) Roland inhaloval jed zo žaby: V jednom momente mi zomrelo ego, dnes by som do toho išiel znova (Rozhovor) 29. augusta 2024 o 9:57

Pri nelegálnych je to o niečo nebezpečnejšie, pretože nevieme, čo ideme užívať. Nemáme pri sebe žiaden laboratórny rozbor. Je preto dobré zistiť si informácie od predajcov, mať nejakých overených, nebrať si látku od cudzej osoby a v neposlednom rade je namieste si ju aj otestovať.

Pri užití MDMA sa síce treba pravidelne hydratovať, no s vyprázdňovaním môže byť problém.

Na čo by mal užívateľ drogy dbať okrem naštudovania informácií? 

Je dôležité zamerať sa na seba a uvedomiť si, v akom psychickom rozpoložení je. Lebo aj to môže vplývať na zážitok z látky. Ak má teda niekto depresiu alebo prežíva ťažšie obdobie, môže to zvýšiť riziko zlých stavov alebo takzvaných bad tripov.

Je dobré dbať aj na to, aké množstvo človek užije. Bez ohľadu na akúkoľvek drogu je vždy lepšie zobrať si menšie množstvo a počkať si na účinok, pred užitím sa najesť, napiť a vyspať. Pri hydratácii by som však vyzdvihla, že si treba dať pozor na množstvo. 

Prečo? Môže byť veľké množstvo vody nebezpečné? 

Pri niektorých látkach, ako napríklad MDMA, áno. Spôsobujú totiž, že má človek problém s vyprázdňovaním. Pri tejto konkrétnej droge sa síce treba pravidelne hydratovať, no s vyprázdňovaním môže byť problém.

Takže aj s vodou opatrne a radšej v menších množstvách. Záleží však aj na mieste, kde sa nachádzaš, napríklad na nejakom festivale, kde sa veľa tancuje, značnú časť vody aj vypotíš.

Myslíte si, že majú Slováci dostatok informácií o drogách alebo im chýba vzdelanie o nich?

Myslím si, že Slováci nemajú dostatok vedomostí o drogách. Drogová prevencia sa u nás zameriava na nejaké zastrašovanie, často ani nie sú poskytované pravdivé informácie. Väčšinou tie prehnane strašidelné informácie nie sú ani podložené vedeckými faktmi. Tu nastáva problém, pretože namiesto strachu by mal mať človek dostatok vedomostí, aby sa vedel správne rozhodnúť.

Veľmi nebezpečná je kombinácia alkoholu napríklad s liekom Xanax či inými benzodiazepínmi. Hrozí väčšie riziko predávkovania, utlmenie životných funkcií či zástava dýchania. 

Poďme sa pozrieť na drogy na letných festivaloch. Existuje nejaké „desatoro“, ktorého by sa mal človek držať? 

Keď niekto príde na festival, medzi prvými vecami, ktoré by mal urobiť ešte predtým, ako niečo užije, je, že sa oboznámi s okolím a vyhľadá stan, v ktorom vedia ľudia poskytnúť pomoc. Nabiť si telefón, držať sa s partiou, neužívať drogy s neznámymi ľuďmi a nemiešať ich dokopy.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké kombinácie látok sú najviac nebezpečné a prečo.
  • Čo máš robiť na festivale, ak sa po užití necítiš dobre.
  • Čo uvidíš v stánku OZ Odyseus na festivale.
  • Ako sa dajú na festivale otestovať drogy a čo pomocou testov zistíš.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 163223 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: PPV kód na Oktagon 60 , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia