Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2024, 18:31
Čas čítania 0:49
Barbora Adamkovičová

Muž strávil 44 rokov za mrežami za zločin, ktorý nespáchal. Od štátu dostal poriadne vysoké odškodné

ZAUJÍMAVOSTI RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN VÄZENIE
Uložiť Uložené

Za mrežami strávil väčšinu svojho života, medzičasom mu dokonca zomreli obaja rodičia. Vo väzení bol pritom neprávom.

68-ročný Ronnie Long bol zbavený viny a prepustený po tom, čo si odsedel 44 rokov väzenia za zločin, ktorý nespáchal. Teraz má dostať odškodné 25 miliónov amerických dolárov, čo je v prepočte takmer 23 miliónov eur, informuje portál CNN.

V roku 1976 ho ešte ako 21-ročného Afroameričana obvinili a odsúdili zo znásilnenia. Porota, ktorá ho za mreže poslala, sa celá skladala z belochov. Mnohí v tom preto vidia rasizmus. Prepustený bol v roku 2020 po tom, čo vyšetrovatelia odhalili znepokojujúcu pravdu – polícia úmyselne potláčala materiálne dôkazy.

Long teraz podľa tlačovej správy z Kliniky nesprávneho odsúdenia na Právnickej fakulte Dukeovej univerzity urovnal občiansky súdny spor s mestom Concord a so Štátnym vyšetrovacím úradom v Severnej Karolíne vo výške desiatok miliónov amerických dolárov. 

„Žiadna suma peňazí nikdy nenahradí Ronniemu Longovi 44 rokov, ktoré strávil vo väzení, a ľahostajnosť mnohých volených predstaviteľov, ktorí bojovali za to, aby ho udržali vo väzení napriek drvivým dôkazom o jeho nevine,“ uviedol vo vyhlásení trestný právnik a profesor Jamie Lau. 

Odporúčané
Na „samotke“ strávil vyše 13 000 dní – viac ako polovicu života. Chcel znásilniť a dobodať dozorcu Na „samotke“ strávil vyše 13 000 dní – viac ako polovicu života. Chcel znásilniť a dobodať dozorcu 31. októbra 2023, 9:30

„Keď bol vo väzení, jeho rodičia zomreli, zmeškal narodeniny, promócie, pohreby a iné dôležité udalosti, ktoré poznačia život človeka. Tento čas už nikdy nemôže vrátiť,“ uzavrel Lau. Long si za tento zločin vo väzení neprávom odsedel 44 rokov, 3 mesiace a 17 dní.

Ronnie Long, ktorý strávil vo väzení vyše 44 rokov neprávom.
Ronnie Long, ktorý strávil vo väzení vyše 44 rokov neprávom. Zdroj: TASR/AP/Peter Weinberger
Domov
Zdieľať
Diskusia