Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti L'Oréal Paris.
6. júla 2023, 10:00
Čas čítania 3:30
Sponzorovaný obsah

5 chýb, ktoré ti ničia vlasy. Takto si ich nafarbíš, vyžehlíš a natočíš šetrnejšie

5 chýb, ktoré ti ničia vlasy. Takto si ich nafarbíš, vyžehlíš a natočíš šetrnejšie
Zdroj: Unsplash / Adam Winger
MÓDA KOZMETICKÉ ZNAČKY KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU VLASY A ÚČESY
Uložiť Uložené

Ako často si žehlíš alebo farbíš vlasy?

Všetci vieme, že neustále žehlenie, kulmovanie alebo časté odfarbovanie vlasom škodí. Keď však zatúžiš po zmene, vlasy si nafarbíš alebo vyžehlíš aj napriek tomu, že poznáš následky. Aspoň to tak robí väčšina. Pripravili sme niekoľko tipov, ktoré ti pomôžu pristupovať k tepelnej úprave alebo farbeniu vlasov šetrnejšie. Vieš, ktorá farba ti naruší štruktúru vlasov a prečo ti česanie môže dolámať vlasy?

1. Zanedbávaš ochranu 

Žehličky, fény alebo kulmy ti doslova môžu spáliť vrchnú vrstvu vlasu – tvoja „koruna krásy“ sa tak stane náchylnejšou na poškodenie a stratí hydratáciu. Snaha o zdravšie a silnejšie vlasy sa začína už v sprche. Počas umývania nezabúdaj na dodatočnú ochranu. Vyberaj si posilňujúce šampóny a kondicionéry s keratínom a aminokyselinami, ktoré ti pomôžu vytvoriť akúsi spevňujúcu vrstvu a minimalizovať poškodenie. Investuj aj do kvalitnej masky. Po niekoľkých minútach budú tvoje vlasy nielen príjemnejšie na dotyk, ale budú aj lepšie chránené pred nežiaducimi vplyvmi.

Predtým než sa pustíš do akejkoľvek tepelnej úpravy, nezabudni si naniesť na vlasy ochranný sprej alebo sérum. Aj v prípade, že si ich chceš len „na minútku prebehnúť fénom“. Rovnako škodlivé je aj intenzívne teplo počas letných mesiacov. Pred pobytom na slnku si vlasy chráň čiapkou alebo vhodným produktom.

2. Používaš priveľa tepla

Keď už sa rozhodneš pre tento typ stylingu, snaž sa s teplom pracovať čo najviac šetrne. Zhrnuli sme pre teba niekoľko zásad tepelnej úpravy: 

  • Nepoužívaj fén na úplne mokré vlasy. Ak je to možné, nechaj ich voľne uschnúť na vzduchu na 70 – 80 %. Potom dokonči úpravu fénom. Póry na tvojich vlasoch získajú dostatočný čas na uzatvorenie a budú lepšie chránené pred teplom. Vyhneš sa tiež krepovitému efektu. Fén drž vo vzdialenosti 15 cm od vlasov.
  • Väčšinu modelov žehličiek na vlasy je možné nahriať až do 230 °C. Nikdy však tú svoju nenastavuj na maximum. Správne nastavená žehlička ti dokáže vyrovnať vlasy jedným ťahom. Vyskúšaj sa pohrať s nastavením a nájsť tú najnižšiu možnú teplotu, ktorá ti dokáže upraviť účes. Malo by ti stačiť rozmedzie 140 až 190 °C a na veľmi husté a pevné vlasy približne 200 °C.
  • Priplať si za kvalitu. Pri kúpe žehličky alebo kulmy si vyber model s keramickým, porcelánovým alebo turmalínovým nástavcom. Tieto materiály dokážu teplo rovnomerne rozložiť, čo ti pomôže so šetrnejšou úpravou.
  • Snaž sa tepelnú úpravu čo najviac minimalizovať. Žehličky, kulmy a fény by nemali byť v tvojich rukách každý deň.
vlasy, hair styling, žehlenie vlasov, kaderník
Zdroj: Freepik / freepik

3. Nesprávne si češeš vlasy

Aj taká jednoduchá vec ako česanie ti môže opakovane poškodzovať vlasy. Vlasy najprv začni rozčesávať od konca a pomaly postupuj vyššie až ku korienkom. Takto predídeš zbytočnému ťahaniu a lámaniu. Obzvlášť si daj pozor na mokré vlasy, pretože vtedy sú v najcitlivejšom stave a dajú sa ľahko poškodiť. Na rozčesávanie kefou zabudni, na mokré vlasy používaj jedine široký hrebeň. Prácu ti uľahčí ľahké sérum alebo olej na rozčesávanie. 

4. Nepoužívaš správny typ farby pre tvoje vlasy

Domáce farbenie sa nemusí skončiť katastrofou, pretože polovičný úspech ti zaručí výber správnych produktov. Najlepšie bude, ak sa naučíš porozumieť jednotlivým typom farieb a vďaka tomu zvoliť správny produkt.

Krátkodobým riešením je zmývateľná farba na vlasy, ktorú si môžeš kúpiť vo forme vosku, spreja, šampónu alebo masky. Zásadne nezmení farbu tvojich vlasov ani neprekryje šediny. Trvácnejším riešením sú permanentné produkty, ktoré ti dokážu dôveryhodne zmeniť farbu vlasov. Doma ich radšej neskúšaj, pretože patria do rúk skúsených odborníkov. Tento typ farby sa mieša so silným vyvíjačom, ktorý úplne naruší štruktúru tvojich vlasov. Otvorí samotný vlas, aby doň mohla preniknúť žiadaná farba a nahradiť tvoj prirodzený odtieň. Časom mierne vybledne, ale z vlasov ju úplne nedostaneš. Navyše permanentné produkty často obsahujú amoniak. Keď svoju farbu budeš chcieť zmeniť, musíš prejsť celým procesom odfarbenia a opätovného nafarbenia. Priprav sa aj na nežiaduce odrasty. Jemnejšou verziou je demipermanentná farba, ktorá je síce bez amoniaku, ale takisto ju potrebuješ zmiešať s vyvíjačom.

Zlatou strednou cestou a šetrným riešením je semipermanentná farba. Neobsahuje amoniak a nemusíš ju ani miešať s vyvíjačom. Je ideálnym riešením pre ľudí, ktorí zatúžia po oživení farby alebo potrebujú prekryť nežiaduce šediny. Tento typ farby štruktúru vlasov nijako nenarúša, iba ich na niekoľko týždňov „obalí“ farbou. Z vlasov sa postupne zmýva bez viditeľných odrastov. Aplikuje sa pomerne jednoducho a zvládneš to aj doma. Vyskúšaj napríklad Casting Natural Gloss od L’Oréal Paris. Okrem amoniaku neobsahuje ani silikón a má 90 % zložiek prírodného pôvodu, ako napríklad vyživujúci med.

lorealloreallorealloreal
Zobraziť galériu
(10)

Farbu Casting Natural Gloss stačí len zmiešať podľa návodu. Následne si vlasy rozdeľ na niekoľko častí, minimálne štyri. Potom začni postupne na jednotlivé časti aplikovať farbu. Najlepšie bude, ak začneš 3 centimetre od korienkov a budeš pokračovať ku končekom. Potom sa vráť ku korienkom. Farbu jemne vmasíruj a počkaj niekoľko minút podľa odporúčania v návode. Vlasy dobre poumývaj a ošetri kondicionérom. Z nového vzhľadu sa môžeš tešiť až 8 týždňov (28 umytí). Postupne sa vymýva do predošlej farby vlasov, takže sa nemusíš báť odrastov. Navyše farba je dostupná až v desiatich odtieňoch, jedno balenie ťa bude stáť len 6,45 €.

kúp si Casting Natural Gloss

5. Nepremýšľaš nad výberom šampónu

Farbené vlasy si vyžadujú extra dávku lásky a starostlivosti. Aby ti farba vydržala čo najdlhšie, vyberaj si šampóny konkrétne určené na farbené vlasy. V tomto prípade nejde len o marketing. Tieto produkty sú väčšinou bez sulfátov a obsahujú zložky, ktoré pomáhajú udržiavať vzhľad vlasov. Vyhni sa tiež častému umývaniu, ktorým sa výrazne skracuje trvácnosť farby.

Domov
Zdieľať
Diskusia