Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Elv.ai.
13. júna 2023, 9:00
Čas čítania 1:21
Sponzorovaný obsah

Boj proti dezinformáciám a nenávisti neutícha. Slovenský projekt sa preto rozhodol založiť nový startup

Boj proti dezinformáciám a nenávisti neutícha. Slovenský projekt sa preto rozhodol založiť nový startup
Zdroj: elv.ai
NEWS DEZINFORMÁCIE
Uložiť Uložené

Spoločnosť elv.ai bude pomáhať moderovať obsah pomocou ľudí a umelej inteligencie.

Žijeme v čase, keď sme zahltení informáciami, a preto je niekedy ťažšie rozoznať pravdu od klamstva.💭 Na internete je už samozrejmosťou, že narazíš na nejakú dezinformáciu. Preto sa slovenský projekt Elfovia.sk rozhodol oddeliť od agentúry New School Communications a vytvoriť vlastnú spoločnosť elv.ai, ktorá pomôže moderovať obsah inovatívnejším spôsobom.

V čase, keď je online priestor zaplavený dezinformáciami a nenávistnými komentármi, je naším poslaním vytvárať bezpečný a kultivovaný priestor pre všetkých. To bola primárna motivácia vzniku projektu Elfovia.sk a je tiež hlavnou misiou elv.ai,“ povedal Gabriel Tóth, spoluzakladateľ projektu a CEO agentúry New School Communications.

„Elfovia“ usilovne bojujú proti dezinformáciám aj naďalej.
„Elfovia“ usilovne bojujú proti dezinformáciám aj naďalej. Zdroj: elv.ai
„Elfovia“ usilovne bojujú proti dezinformáciám aj naďalej.
„Elfovia“ usilovne bojujú proti dezinformáciám aj naďalej. Zdroj: elv.ai

Projekt Elfovia vznikol v marci 2022. Odvtedy analyzovali „elfovia“ viac ako 10 000 000 komentárov, z čoho museli skryť alebo zmazať viac ako 1 500 000 nenávistných alebo dezinformačných z nich. Okrem toho sa im podarilo identifikovať viac ako 5 000 falošných profilov.

Služby moderácie obsahu poskytujú pre popredné slovenské médiá, akými sú napríklad televízia Markíza, TV Joj aj Refresher. Moderáciu využívajú aj verejné inštitúcie, medzi ktoré patrí aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Celkovo moderujú viac ako 60 profilov pre 23 klientov.

Tento projekt získal cenu Prokop 2022 za Etiku v komunikáciiVia Bona Slovakia v kategórii spoločensky inovatívna firma od nadácie Pontis.

Čo môžeš očakávať od elv.ai?

Úlohou nového technologického startupu je moderovanie diskusií pomocou umelej inteligencie a profesionálne vyškolených ľudských moderátorov. Elf.ai má okrem toho aj ambíciu pomôcť v ďalších krajinách sveta.

Elv.ai bude moderovať obsah pomocou ľudí a umelej inteligencie.
Elv.ai bude moderovať obsah pomocou ľudí a umelej inteligencie. Zdroj: elv.ai

„Sme presvedčení, že na efektívny boj proti nenávisti a dezinformáciám v online priestore je kľúčová kombinácia umelej inteligencie a ľudského faktora. AI je skvelým nástrojom na zvládanie veľkých objemov dát a rýchle identifikovanie potenciálne problematických komentárov. Ale v konečnom dôsledku je to stále ľudský moderátor, kto zohľadňuje kontext, tonalitu a komplexnosť jazyka. Tento kombinovaný prístup nám umožňuje riešiť situácie s maximálnou presnosťou a citlivosťou,“ hovorí spoluzakladateľ elv.ai Jakub Šuster.

Hlavní zakladatelia ambiciózneho startupu.
Hlavní zakladatelia ambiciózneho startupu. Zdroj: Elv.ai

Zakladateľmi spoločnosti elv.ai sú Gabriel Tóth, Ľudovít Ďurman a Jakub Šuster, ktorí stáli od začiatku pri projekte Elfovia.sk. K nim sa pridáva podnikateľ a investor Milan Dubec, ktorý poskytne investíciu 300 000 eur, ktorá má pomôcť expandovať spoločnosti do zahraničia.

Domov
Zdieľať
Diskusia