Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Slovák vytvoril zážitkové ubytovanie Kutica v Novej Bani: nenájdeš tu wifi a spať budeš pod holým nebom

Môžeš si vybrať z troch

„Miesto, kde stojí prvá Kutica, patrí mojej rodine už niekoľko generácií a dnes je určitým prepojením minulosti s prítomnosťou. Druhá a tretia Kutica sú na spoločnom pozemku obklopenom lesom s výhľadom do údolia Novej Bane a sú umiestnené tak, aby sa návštevníci navzájom nerušili,“ dopĺňa. 

Odporúčané
FOTO: Česko-slovenský pár vytvoril moderný Posed Vinica na úpätí vinohradov v Modre. Budeš sa tu cítiť ako v Toskánsku FOTO: Česko-slovenský pár vytvoril moderný Posed Vinica na úpätí vinohradov v Modre. Budeš sa tu cítiť ako v Toskánsku 9. marca 2023, 13:00

Projekty si, ako vyštudovaný architekt, navrhuje sám. Všetky Kutice sú drevené konštrukcie postavené v minimalistickom štýle, ktorý ti však ponúka plný komfort porovnateľný s komerčnými hotelmi. Pocítiš však zásadný rozdiel: súkromie a príjemné ticho.

„Objekt podobný mojim Kuticiam sa cenovo pohybuje medzi 45 000 € – 50 000€, pričom k cene si treba ešte pripočítať pozemok. V mojom prípade bola cena o niečo nižšia, keďže som si architektonický projekt pripravil sám. Preferujem kvalitné materiály, ktoré majú prírodný pôvod alebo sú ekologicky udržateľné. Verím, že z dlhodobého hľadiska sa investícia do kvality vráti. Nové technológie a materiály sú dôvod, prečo som doteraz vždy prekročil svoj rozpočet,“ hovorí.  

Výhľad z Kutice 3. kutica, dizajn,interiérový dizajn,architektúra,slovenskokutica, dizajn,interiérový dizajn,architektúra,slovenskokutica, dizajn,interiérový dizajn,architektúra,slovensko
Zobraziť galériu
(11)

 Dizajn premyslený do posledného detailu

Prvú Kuticu postavil svojpomocne s vtedajším kolegom a s pomocou rodiny. Pri realizácii druhej a tretej Kutice už spolupracoval s firmou, ktorá sa špecializuje na drevené konštrukcie. Táto spolupráca architektovi otvorila nové možnosti pre návrh odvážnejších a zložitejších konštrukcií a zároveň mu ušetrila čas, ktorý mohol venovať jednotlivým detailom.

„Nábytok som si, rovnako ako celý projekt, navrhoval sám a nechal si ho na mieru vyrobiť stolárovi. Interiér má pôsobiť minimalisticky a zároveň našim hosťom ponúkať pocit tepla domova. To som docielil na jednej strane krásnym prostredím, na ktoré naše Kutice ponúkajú výhľady priamo z postele“, dodáva. 

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá najmodernejšia univerzita umenia a dizajnu v strednej Európe. MOME sa nachádza neďaleko Bratislavy FOTO: Takto vyzerá najmodernejšia univerzita umenia a dizajnu v strednej Európe. MOME sa nachádza neďaleko Bratislavy 15. mája 2024, 16:00

Tomáš Horniak sa snaží vytvárať nezameniteľnú atmosféru aj doplnkami, ktoré pravidelne obmieňa. Výrazným prvkom, ktorý pomáha dotvoriť príjemnú atmosféru je drevená fasáda, ktorá prepája jednotlivé objekty s okolím.

Dĺžka realizácie bola pri každej Kutici trochu odlišná. Prvú, ktorú spravil bez pomoci firmy, budovali približne rok a pol. Pri ďalších dvoch, kedy na to už nebol sám, to šlo rýchlejšie, pri oboch to trvalo približne 7 mesiacov. 

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia