Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. apríla 2023, 11:00
Čas čítania 2:37
Adriana Královičová

Slovák vytvoril zážitkové ubytovanie Kutica v Novej Bani: nenájdeš tu wifi a spať budeš pod holým nebom

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Jedinečný projekt s názvom Kutica vytvoril architekt Tomáš Horniak.

Malý drevený domček v Novej Bani ťa hneď v prvom momente zaujme originálnym a moderným dizajnom. Projekt Kutica vymyslel mladý architekt Tomáš Horniak, ktorý sa snažil prepojiť prírodu s nápaditou architektúrou. Výsledkom je dokonale premyslený interiér s dôrazom na každý detail.

„Chcem návštevníkom poskytnúť ničím nerušený oddych, pohodlie a intimitu ďalej od civilizácie, ale zároveň s možnosťou využitia výdobytkov dnešnej doby, ktoré poskytujú plnohodnotný komfort. Na Kuticiach však nenájdu wifi, TV ani rádio, ktoré by ich z môjho pohľadu rušili, keďže Kutica je prioritne určená pre páry, ktoré majú možnosť v tichu prírody načerpať nové sily pre svoj každodenný život,“ približuje pre Refresher autor projektu.

Aj keď sú Kutice malé, nepôsobia stiesnene, ale naopak, priestranne a luxusne. Pri ubytovaní v srdci prírody budeš mať pocit, akoby si spal v drahej hotelovej izbe. Bonusom je, že si môžeš meniť tvar strechy či stien a užiť si tak panoramatické výhľady ďaleko od civilizácie. 

Pri projektovaní, realizácii, ale aj dnes pri prevádzke si Tomáš Horniak dáva skutočne záležať na tom, aby hostia dostali nadštandard, ktorý sa snaží dosiahnuť nielen zjavnými prvkami, ale aj detailmi, z ktorých sú hostia často milo prekvapení. Dnes môžeš stráviť pobyt v troch Kuticiach – Kutica u Lohajov, Kutica 2 a Kutica 3. 

Dnes nájdeš tri Kutice, v ktorých sa môžeš ubytovať.
Dnes nájdeš tri Kutice, v ktorých sa môžeš ubytovať. Zdroj: Archív: Kutica

Odpoj sa od wifi

Horniak chcel na Slovensko priniesť niečo iné, zaujímavé, nielen klasické ubytovanie. Inšpiráciou sa mu stal samotný pozemok, na ktorom vtedy postavil prvú Kuticu. Ponúkal výhľady a tiché prostredie ideálne pre projekt, ktorý plánoval vytvoriť.

Odporúčané
Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu 30. apríla 2024, 13:30

Hlavnou myšlienkou bolo poskytnúť hosťom miesto, kde môžu kvalitne stráviť spoločný čas v príjemnom prostredí obklopení prírodou. Kde môžu nachvíľku odložiť počítač, vypnúť wifi a užívať si relax bez digitálneho smogu.

Všetky doteraz realizované Kutice sa nachádzajú v Novej Bani, odkiaľ mladý architekt pochádza. Nová Baňa ako kráľovské mesto spája banícku históriu a lazy Štále, ktoré sú typické len pre danú oblasť. „Toto mesto poznám veľmi dobre a dal som si záležať na výbere jednotlivých miest, pričom boli pre mňa dôležité výhľady do okolia a súkromie, ktoré som chcel hosťom ponúknuť,“ hovorí autor projektu. 

Kutica u Lohajov.
Kutica u Lohajov. Zdroj: Archív: Kutica
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia