Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. apríla 2023, 10:19
Čas čítania 1:10

Bitcoin prekročil dôležitú hranicu, takto odborníci vysvetľujú rýchly rast kryptomenových trhov

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

V raste pokračujú aj ďalšie digitálne meny.

Bitcoin pokračuje v posilňovaní a jeho cena sa prvýkrát za 10 mesiacov dostala nad psychologicky dôležitú hranicu 30-tisíc amerických dolárov (27 485 eur). Investori totiž očakávajú, že americká centrálna banka (Fed) čoskoro ukončí cyklus agresívneho sprísňovania menovej politiky, vyplýva to zo správ agentúr DPA a Reuters.

Cena najväčšej a najznámejšej kryptomeny sa v ázijskom obchodovaní dostala až na 30 438 USD, keď hranicu 30-tisíc USD prelomila prvýkrát od júna 2022. Okolo 8.30 h SELČ sa podľa spoločnosti CoinMarketCap predávala s plusom asi 6,5 percenta (v priebehu 24 hodín) po 30 106,52 USD. Od začiatku mesiaca si bitcoin pripísal približne 6 percent po tom, ako v marci vzrástol o 23 percent, a od začiatku roka viac než 80 percent.

V raste pokračujú aj ďalšie digitálne meny. Ether, teda druhá najväčšia kryptomena, sa obchodoval so ziskom okolo 3,5 percenta po 1921,92 USD. Od začiatku roka jeho cena stúpla už o 60 percent.

Nestabilná situácia v bankovom sektore pomáha kryptomenám

Celková trhová kapitalizácia kryptomien sa v utorok podľa CoinMarketCapu zvýšila približne o 4 percentá na 1,24 bilióna USD. Na porovnanie, v novembri padla pod 800 miliárd USD.

6. februára 2024, 17:00 Čas čítania 3:30 Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 €

Dôvodom pozitívneho vývoja na trhu kryptomien bolo zvýšenie rizikového apetítu investorov, ktorý podporila aj v piatok 7. apríla správa o vývoji nezamestnanosti a tvorby pracovných miest v USA. Trh práce zostáva silný, čo signalizuje, že americká ekonomika je naďalej odolná.

Otrasy v bankovom sektore, ktoré spustil krach banky Silicon Valley (SVB), však zvýšili očakávania trhu, že Fed už zrejme o moc vyššie nezdvihne úrokové sadzby, keďže chce zmierniť napätie v bankovom sektore. To tiež podporilo nádeje, že centrálna banka by mohla ešte v tomto roku začať uvoľňovať menovú politiku.

„Dôvodom širokého rastu kryptomien je optimizmus obchodníkov týkajúci sa menovej politiky centrálnych bánk,“ uviedla analytička spoločnosti CMC Markets Tina Tengová.

Cena Bitcoinu pokračuje v raste.
Cena Bitcoinu pokračuje v raste. Zdroj: Unsplash/Kanchanara, coindesk.com
Domov
Zdieľať
Diskusia