Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
7. apríla 2023, 14:04
Čas čítania 0:41

V štyroch častiach Košického kraja vyhlásili mimoriadnu situáciu. Dôvodom je šírenie žltačky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Epidemiológovia od začiatku roka na Slovensku ku koncu marca zaznamenali 302 prípadov vírusovej hepatitídy typu A.

V Moldave nad Bodvou, Medzeve, Jasove a Drienovci v okrese Košice-okolie platí od štvrtkového popoludnia z dôvodu epidémie žltačky mimoriadna situácia. Vyhlásila ju prednostka Okresného úradu Košice-okolie Zuzana Vozár Kakaščíková. Informuje o tom mesto Moldava nad Bodvou na svojom webe.

Moldava nad Bodvou je podľa prednostky bezprostredne zasiahnutá žltačkou, teda vírusovým ochorením pečene typu A. „Vyhlásením mimoriadnej situácie sme chceli podchytiť aj ďalšie možné rizikové oblasti,“ uviedla.

Moldava, Žltačka
Zdroj: moldava.sk

Vyhlásenie mimoriadnej situácie má motivovať regionálny úrad verejného zdravotníctva k urýchlenej reakcii, akou je regulácia vstupov do prevádzok alebo v rámci organizovania nejakých hromadných podujatí.


Vyhlásenie však nesúvisí so žiadnym zákazom vychádzania ani s obmedzením pohybu. „Iba sa snažíme zvýšiť hygienický štandard. To je cieľom opatrení a vlastne aj vyhlásenia mimoriadnej situácie,“ skonštatovala Vozár Kakaščíková.


Epidemiológovia od začiatku roka na Slovensku ku koncu marca zaznamenali 302 prípadov vírusovej hepatitídy typu A. Úrad verejného zdravotníctva evidoval v Košickom kraji spolu 293 prípadov, z toho 274 prípadov súviselo s prebiehajúcou epidémiou na košickom Luníku IX a v Moldave nad Bodvou, kde je v súčasnosti najsilnejšie ohnisko nákazy.

Domov
Zdieľať
Diskusia