Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. apríla 2023, 12:16
Čas čítania 0:45

Veľkonočný nákup z roka na rok mimoriadne zdražel. Za tieto potraviny si priplatíme až o 81 % viac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výrazne drahšie sú tento rok aj suroviny na sviatočné pečenie.

Slováci si tento rok za veľkonočný nákup potravín priplatia o približne 30 % viac ako pred rokom. Porovnanie sviatočných nákupných košíkov priniesla 365.bank Jej analytička Jana Glasová spresňuje, že tento rok si priplatíme viac za pečivo, ovocie, zeleninu, mäso, mliečne výrobky aj typicky veľkonočné potraviny ako vajíčka či údené mäso.

Nákup potravín, ktorý pred rokom vyšiel na 73 eur, nás tieto sviatky vyjde na 95 eur. Typické veľkonočné potraviny, ako sú vajcia, tento rok podľa Glasovej medziročne zdraželi o 81 %.

„Údené bravčové mäso nás vyjde drahšie o 27 %. Šunka, klobása a saláma nás vychádza o 30 % drahšie ako pred minuloročnými sviatkami. Ak pripravujeme na veľkonočný stôl zemiakový šalát, tak za zemiaky si oproti vlaňajšku priplatíme až 50 %, za cibuľu 67 %, majonéza je drahšia o 38 % a kyslé uhorky o 29 %,“ poznamenala.


Výrazne drahšie bude podľa analytičky aj pečenie veľkonočných koláčov. „Za cukor si priplatíme až zhruba 70 %, za olej asi 50 %, za mlieko a múku viac než 40 %, margarín nás vyjde drahšie o 36 % a maslo o 19 %,“ doplnila. 

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Naopak, len minimum potravín dnes na pultoch potravín nájdeme s nižšou cenou ako vlani.  Ceny v medziročnom porovnaní klesli napríklad pri jablkách alebo maku.

Domov
Zdieľať
Diskusia